Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_Shkurko_Marini_red_222__33__33__33.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
415.23 Кб
Скачать

74

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

КРИВОРІЗЬКИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Кафедра історії України

«Допущено до захисту»

Завідувач кафедри

_____________д.і.н., Шайкан В.О. Реєстраційний №_____

«____» ________________2012 р. «___»____________2012 р.

Розвиток творчого мислення старшокласників в системі інноваційного навчання при вивченні теми «україна в умовах незалежності»

Кваліфікаційна робота

студентки історичного факультету

денної форми навчання

освітньо-кваліфікаційного рівня

«спеціаліст» Шкурко Марини Юріївни

Науковий керівник:

кандидат історичних наук, доцент

Товстоляк Надія Миколаївна

Кривий Ріг – 2012

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ОГЛЯД ІСТОРІОГРАФІЇ ТА ДЖЕРЕЛЬНОЇ БАЗИ ДОСЛІДЖЕННЯ…………………………………………………………..

    1. Історіографія проблеми……………………………………………….

    2. Джерельна база дослідження…………………………………….

Висновки до розділу 1………………………………………………….

РОЗДІЛ 2. УКРАЇНА В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСТІ (1991 – 1996 рр.)………………………………………………………………………………

2.1. Політичні перетворення в Україні в 90-ті роки XX ст…………………

2.2. Соціокультурні перетворення в Україні в 90-х роках XX ст…………..

Висновки до розділу 2………………………………………………..

РОЗДІЛ 3. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ В СИСТЕМІ ІННОВАЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В ШКОЛІ……………………………………………………

3.1. Творче мислення як комплексний психолого-педагогічний процес…….

3.2. Психолого – педагогічні особливості та умови розвитку творчого мислення в системі інноваційного навчання в старшій школі…………………………….

3.3. Дидактичні та методичні умови розвитку творчого мислення учнів на уроках історії з теми «Державотворчі процеси в перші роки незалежності» …………………………………………………….

Висновки до розділу 3…………………………………………………………..

ВИСНОВКИ………………………………………………………………………

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ЛІТЕРАТУРИ………………

ДОДАТКИ…………………………………………………………………….

Додаток А………………………………………………………………………

Додаток Б………………………………………………………………………

Додаток В...……………………………………………………………………

Додаток Г………………………………………………………………………

Додаток Д………………………………………………………………………

Додаток Е………………………………………………………………………

Додаток Ж…………………………………………………………………

ВСТУП

Актуальність Час становлення України як самостійної держави ознаменував собою нову віху в історії українського народу, визначальними рисами якої є зміцнення реального суверенітету, демократизація суспільного життя, перехід від адміністративно-директивної до ринкової економіки, забезпечення міжнаціонального і соціального миру в суспільстві.

Проголошення державної незалежності України 24 серпня 1991 р. принципово по-новому поставило питання державного, економічного та політичного розвитку України. Йшлося про нову і, як засвідчив подальший розвиток подій, надзвичайно складну сторінку її багатовікової історії. Проголошення незалежності України та завдання створення самостійної Української держави закономірно висунули проблему розгортання державотворчих процесів. Народ України заявив, що будуватиме державу суверенну й самоврядну, незалежну та відкриту, демократичну і правову. Розв’язання цього завдання наштовхнулося на цілу низку дуже непростих питань.

Також особливої актуальності в сучасності набула проблема формування в учнів досвіду творчої самостійної дія­льності. Це цілком закономірна соціальна потреба, оскільки суспільству необхідна інтелектуальна, компетентна особистість, здатна критично мислити, творчо діяти, застосовувати набуті знання в нестандартних ситуаціях, неординарно розв’язувати проблеми чи створювати щось нове.

Завдання формування творчої, всебічно розвиненої особистості є одним із провідних серед поставлених пе­ред середньою загальноосвітньою школою у зв’язку з модернізацією змісту освіти. Сучасне суспільство висуває нові вимоги перед освітою. Зокрема, вони полягають у відмові від системи традиційного навчання та введенні в навчальний процес системи інноваційного навчання. Власне, на це орієнтує вчителя - словесника й діюча програма з історії України: «Потрібно навчити учнів творчо мислити, творчо діяти. Під час вивчення історії учитель не вимагає нагромадження знань та вмінь, а розробляє такі методичні технології, в основі яких закладено постійне збага­чення учнів творчим досвідом, формування у них механізму самоорганізації саморозвитку».

Актуальність дослідження визначається і тим, що завдяки творчому мисленню учні зможуть краще зрозуміти та засвоїти тему «Україна в умовах незалежності», зрозуміти процес переходу до принципово нового політичного і соціокультурного стану в Україні.

Метою дослідження є теоретичне обґрунтування педагогічних умов розвитку творчого мислення старшокласників в системі інноваційного навчання при вивченні теми « Україна в умовах незалежності».

Виходячи з мети нами поставлені наступні завдання:

  • проаналізувати наукову історичну, психолого-педагогічну і методичну літературу з проблеми дослідження;

  • дослідити процес суспільно-політичних перетворень в Україні в 90-х роках ХХ ст.;

  • охарактеризувати розвиток творчого мислення старшокласників в системі інноваційного навчання;

  • визначити дидактичні та методичні умови розвитку творчого мислення учнів на уроках історії з теми «Державотворчі процеси в перші роки незалежності»

Об’єктом кваліфікаційної роботи виступає процес навчання в основній школі.

Предметом дослідження є методичні умови розвиток творчого мислення старшокласників в системі інноваційного навчання при вивчені теми «Україна в умовах незалежності»

Методи:

  • загальнонаукові: аналізу і синтезу, систематизація, узагальнення.

  • історичні: вивчення та аналізу наукової історичної літератури, історико-хронологічний, порівняльно-історичний, біографічний;

  • педагогічні: теоретичні (вивчення і аналіз науково – методичної літератури, практичного досвіду вчителів історії), емпіричні (спостереження і аналіз уроків.)

Джерелознавчу базу дослідження складають наступні документи: Декларація про державний суверенітет України, спогади українських політичних діячів про встановлення української незалежності С. Волковецького, І. Плющ, А. Коваленко, Л. Кравчука, В. Литвина, Л. Кучми.

Хронологічні рамки роботи охоплюють період з 1991 по 1996 роки.

Географічний регіон дослідження – сучасна територія незалежної України.

Апробація: дослідження відбулося на підсумковій студентсько-науковій конференції 21 березня 2012р.

Практичне значення одержаних результатів: результати дослідження можуть бути використані вчителями історії загальноосвітніх шкіл, студентами – практикантами педагогічних вузів для оптимізації навчального процесу на уроках історії.

Структура дослідження. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, двох розділів, висновків до них, загальних висновків, списку використаних джерел та літератури, додатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]