Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Laboratorni_roboti_Botanika.docx
Скачиваний:
106
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
25.85 Mб
Скачать

Мал. 3 Цикл розмноження папороті Завдання лабораторної роботи

1. Розгляньте рисунки і скажіть, чому зображені на ньому рослини називаються вищими?

2. Розгляньте шматочки дернини зозулиного льону. Знайдіть у нього ризоїди, стебло і листя. Запишіть, якими цифрами позначено на малюнку ризоїди і стебло з листками.

На верхівці листка моху знайдіть спорогон, що складається з довгої, тонкої ніжки й коробочки. Запишіть, якими цифрами позначено на малюнку ніжку і коробочку. Укажіть, яке пристосування є для захисту спор.

3. На схемі цифрами позначені складові частини життєвого циклу зозулиного льону. Використовуючи підручник, перелічіть їх на схемі. В описі життєвого циклу допишіть пропущені поняття та пояснення.

4. Розгляньте і замалюйте зовнішню будову пагону (літнього і весняного) хвоща польового. Відмітьте на малюнку корені, стебло із зародковими листками, спороносні колоски.

5. За гербарієм, таблицями, малюнками ознайомитися із зовнішньою будовою плауна булавовидного. На малюнку відмітьте розташування стебла, кореня, листків, спороносних колосків.

Порівняйте особливості зовнішньої будови плауна булавовидного та хвоща польового. Назвіть їх спільні та відмінні риси.

Особливості будови для порівняння

Хвощ польовий

Плаун

булавовидний

Корінь, пагін

Стебло, листки

Типи пагонів

Галуження стебла

6. Розгляньте живі або гербарні зразки папороті. Знайдіть кореневище з додатковими коренями, бруньками, молодими та дорослими листками. Зверніть увагу на скупчення спорангіїв на нижньому боці листка. Позначте на малюнку складові будови папороті.

7. На схемі цифрами позначено етапи життєвого циклу папоротепо­дібних. Використовуючи підручник, запишіть їх під схемою. В описі життєвого циклу допишіть пропущенні поняття та пояснен­ня. Зафарбуйте зеленим кольором фотосинтезуюче покоління.

Спори розгляньте під мікроскопом.

У життєвому циклі папоротеподібних чергуються два покоління − нестатеве (__________) та статеве ( ). Спорофіт переважає, тому що

__________________________________________________________

Гаметофіт є самостійний і представлений _________________.

Запитання для контролю

1. Яку будову мають мохоподібні, папоротеподібні, плауноподібні та хвощеподібні?

2. Які ознаки у зовнішній будові свідчать про те, що ці рослини пристосовані до життя на суходолі?

3. Які особливості будови і життєдіяльності вищих спорових рослин не дали їм змогу опанувати повністю суходіл?

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ № 7

Тема: Гриби та лишайники. Будова і різноманітність

грибів та лишайників

Мета: ознайомитися із будовою лишайників, вищих та нижчих грибів; виявити ознаки, за якими гриби виділяють у окреме царство.

Обладнання: мікропрепарат мукора, шматок хліба з цвіллю, живі гриби, муляжі плодових тіл та шапкових грибів, мікроскоп.

План заняття

1. Ознайомитися з характерними особливостями будови нижчих грибів, на прикладі мукору.

2. Вивчити характерні особливості будови вищих грибів на прикладі шампіньйона.

3. Ознайомитися з особливостями будови і розмноження Відділу Лишайники на прикладі графісу.

4. Познайомитися з різноманітністю отруйних та їстівних грибів (розробити альбом-презентацію їстівних та отруйних грибів).

Загальна інформація

Гриби − група гетеротрофних організмів, які не містять хлорофілу. Гриби об'єднують в окрему систематичну групу − царство (поряд з царствами тварин і рослин). Це одноклітинні й багатоклітинні організми. Нині систематики налічують понад 100 тис. видів грибів.

Гриби займають проміжне положення між тваринами і рослинами, оскільки характеризуються низкою ознак, що роблять їх подібними, з одного боку, до тварин (в оболонці є хітин, запас поживних речовин у вигляді глікогену, в результаті обміну речовин утворюється сечовина), а з іншого - до рослин (необмежений ріст, всмоктуючий тип живлення). Гриби-сапрофіти живляться органічними речовинами відмерлих організмів, а гриби-паразити можуть жити на рослинах, тваринах і людині. Є також перехідні форми грибів (трутовики), які частину свого життя існують як сапрофіти, а іншу частину − як паразити. Гриби-сапрофіти живуть на опалому листі, деревині та перегної.

Гриби умовно поділяють на нижчі й вищі. Вегетативне тіло грибів називають грибницею, або міцелієм, воно складається з окремих ниток − гіфів. Ці нитки знаходяться всередині субстрату, на якому живуть гриби.

Найчастіше грибниця займає велику територію. Через міцелій відбувається всмоктування поживних речовин осмотичним шляхом. Гриби з найпримітивнішою будовою міцелію не мають, їхнє тіло складається з однієї клітини. У грибів із складнішою будовою міцелій часто буває добре розгалужений, одноклітинний, багатоядерний. У вищих грибів міцелій багатоклітинний.

Одно або багатоядерні клітини грибів здебільшого вкриті тонкою клітинною оболонкою.

Клітина грибів містить ферменти, білки. З органел у ній є мітохондрії, подібні до таких у вищих рослин, лізосоми, в яких протеолітичними ферментами розщеплюються білки. У вакуолях містяться запасні поживні речовини: глікоген, ліпіди, жирні кислоти, жири тощо. В їстівних грибах є багато вітамінів і мінеральних солей.

Розмножуються гриби безстатевим шляхом − спеціалізованими клітинами (спорами) і вегетативне (частинами міцелію, брунькуванням). Спори різних грибів поширюються повітряними течіями, комахами, різними тваринами та людиною.

Цвільові гриби (мал. 1) оселяються на продуктах харчування, в ґрунті, на овочах і плодах. Вони зумовлюють псування доброякісних продуктів (хліба, овочів, ягід, фруктів тощо). Більшість цих грибів − сапрофіти. Проте деякі з них є збудниками інфекційних хвороб людини, тварин, частіше рослин. Наприклад, гриб трихофітон спричинює стригучий лишай у людини і тварин.

Пенніціліум Мукор Дріжджі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]