Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika.pdf
Скачиваний:
121
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
9.36 Mб
Скачать

Частина друга. Криміналістична техніка

§ 4. Технічні засоби профілактики

Криміналістична техніка маєвелике значення впопередженні злочинів. Розроблення спеціальних захисних науково-технічних засобів та методів попередження злочинності є завданням криміналістичної науки.

Технічнізасобипрофілактикирозробляютьсянапідставівивчення таузагальненняслідчої, оперативно-розшуковоїтаекспертноїпракти- ки, виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню злочинів. Важливим є вивчення типових способів учинення певних видів злочинів з метою розроблення науково-технічних засобів протидії злочинності.

Відмінність технічних засобів профілактики від інших криміналістичнихзасобівполягаєвтому, щовонизастосовуються довиникнення злочинного діяння. Використання таких засобів і методів має превентивний характер. Вони перешкоджають вчиненню злочину або допомагають його виявленню.

Розвиток технічних засобів попередження злочинів має такі основні напрями:

1)вдосконалення захисту документів від підробок (розроблення бланківрізнихтипівдокументів, запропонуванняїхпевнихреквізитів, нанесення спеціальних захисних сіток, застосування поліграфічних особливостей виготовлення документів, використання спеціальних захисних чорнил чи відбитків печаток тощо);

2)розроблення профілактичних приладів і пристроїв (наприклад, пристроїв охоронної сигналізації, електронних контролерів, приладів спостереження в нічний час, відеоспостереження важливих об’єктів, пристроїврізнихконструкційпротивикраденняавтомобілів, хімічних засобів захисту тощо).

Злочинець під час взаємодії з такими приладами і пристроями залишає на місці події додаткові сліди. До науково-технічних засобів попередження злочинів належать також засоби фіксації правопорушника на місці вчинення злочину. Це насамперед різноманітні хімічні пастки — спеціальні хімічні сполуки, що використовуються в профiлактичній і оперативно-розшуковій діяльності для штучного слідоутворення. Потрапляючи на об’єкт, деякі спеціальні сполуки викликають появу яскраво забарвлених слiдів, що погано змиваються, або люмінесценцію в ультрафіолетових променях. Розрізняють хімічні пастки активні (поєднання спеціальної сполуки із пристроями викиду) і пасивні (слiдоутворення відбувається під час контактних вза-

40

Розділ 5. Загальні положення криміналістичної техніки

ємодій). Воперативно-розшуковійдіяльностівикористовуютьсяхiмічні пастки «Купіль», «Катапульта» та уніфікована багаторазова хімічна пастка «Керн».

Технічні засоби профілактики тісно пов’язані з організаційними заходами запобіжного характеру. Це стосується порядку реєстрації документів, процедуривиданнядозволів, наявностіспеціальнихправил обліку певних видів документів (наприклад, нотаріальних), певного порядку продажу вогнепальної чи холодної мисливської зброї та її обліку тощо.

Запитання для самоконтролю

1.Що таке криміналістична техніка?

2.Що являють собою науково-технічні засоби?

3.Які існують галузі криміналістичної техніки?

4.Чи існує специфіка використання науково-технічних засобів у кримінальному процесі?

5.Які комплекти науково-технічних засобів використовуються в діяльності слідчого?

6.Які завдання вирішує пересувна криміналістична лабораторія?

7.Які існують технічні засоби профілактики?

41

Розділ 6

Судова фотографія та відеозапис

§1. Поняття судової фотографії та її значення

Застосування судової фотографії при проведенні слідчих дій перед- баченокримінально-процесуальнимзаконодавством. Так, відповіднодо ст. 191 КПК слідчий під час огляду місця події в необхідних випадках поможливостіпроводитьфотографічнузйомку. Уст. 79 КПКзазначено, що речові докази повинні бути по можливості сфотографовані.

Судова фотографія — це галузь криміналістичної техніки, яка розробляє фотографічні засоби, прийоми і методи виявлення, фік-

сації та дослідження доказів. Зміст судової фотографії становлять науковіположенняіпрактичнірекомендації щодовикористанняфотографії врозслідуванні злочинів. Застосування фотографічної зйомкив розслідуванні злочинів зумовлено такими чинниками:

1)дає змогу якнайточніше зафіксувати об’єкт, його стан, ознаки;

2)забезпечує швидку фіксацію тих чи інших об’єктів;

3)дає адекватне уявлення про зображений на фотознімку об’єкт, фотографічне зображення має властивість наочності та документальності;

4)існує можливість одержання слабковидимих і невидимих деталей, слідів, ознак.

Результати фотозйомки успішно використовуються при розслідуванні різних видів злочинів, під час провадження різноманітних слідчих дій (огляду місця події, слідчого огляду документів, обшуку, пред’явлення для впізнання, відтворення обстановки і обставин події таін.), векспертнихдослідженнях, оперативно-розшуковійдіяльності. Фотографічнийметодфіксаціїнепорушуєстануматеріальнихоб’єктів або слідів. У деяких випадках фотографічна зйомка може заповнити прогалини в описі фактів у протоколах слідчого огляду, виявити слабковидимі або невидимі деталі чи ознаки об’єкта. Ілюстративність і наочністьфотографіїдозволяютьзастосовуватиїївпопередженнізлочинів, розшуковуванні осіб, які зникли безвісти, та злочинців.

42

Розділ 6. Судова фотографія та відеозапис

Судова фотографія поділяється на фотографію судово-оперативну (фіксуючу) та судово-дослідницьку (експертну).

Судово-оперативна фотографія являє собою сукупність методів, прийомів та засобів, що застосовуються при провадженні слідчих чи оперативно-розшукових дій для фіксації обстановки, слідів та інших об’єктів. Фіксація в судовій фотографії має на меті точно і повно відобразити об’єкти утому вигляді тастані, вякому вониспостерігаються намоментфотозйомки. Останнявиступаєдодатковимзасобомфіксації у процесі провадження слідчої дії. Судово-оперативна фотографія як спосіб фіксації під час розслідування застосовується у поєднанні з оформленнямпротоколу, схемтапланів. Об’єктамисудово-оперативної фотозйомки є: місцевість і приміщення, а також їх окремі ділянки, предмети, сліди, трупи, живі особи, окремі дії учасників слідчих дій та їх результати. Судово-оперативну фотозйомку здійснює слідчий, оперативний працівник органу дізнання або спеціаліст за допомогою фотографічної техніки, що входить до фотокомплекту слідчого.

Судово-дослідницькафотографія— цесистемаспеціальнихметодів,

прийомів та засобів, що застосовуються для одержання нових фактів припроведеннісудовихекспертиз. Дослідження звикористанням засобів і методів судової фотографії передбачає виявлення слабковидимих або зовсім невидимих за звичайних умов ознак, подібності або різниці міжними. Судово-дослідницькуфотографіюінодіназиваютьекспертною через те, що її методи і засоби застосовують експерти під час своїх досліджень. Об’єктами судово-дослідницької фотографії є речові докази, які піддаються експертному дослідженню, порівняльні зразки та матеріали, що використовуються під час експертизи. Така фотографія здійснюється за особливих умов освітлення, проведенням зйомки в невидимих променях, зйомкою люмінесценції, посиленням контрастів, із використанням розрізнення кольорів, методом мікрофотографії тощо.

Фотозйомка повинна передувати будь-якому іншому способу фіксації інформації і виконуватися відповідно до криміналістичних рекомендацій. За своєю правовою природою фотознімки належать до документів і можуть бути використані у кримінальному процесі як джерело доказів.

Насьогодні упрактиці розслідування злочинівчасто використовується фотофіксація, коли, крім інших ознак, відбивається ще й колірна гама об’єкта. Кольоровий фотодрук дає змогу зафіксувати додаткові ознаки об’єкта і тому має переваги перед чорно-білим друком.

Унаслідок науково-технічного прогресу традиційні фототехнічні засоби замінюються на більш сучасні. Так, достатньо поширеними є

43

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]