Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
113.06 Кб
Скачать

Розділ ііі. Охорона праці

Робоче місце має вигляд кабінету початкової школи в ЗОШ № 28. Кабінет знаходиться на першому поверсі чотириповерхової будівлі, де і знаходиться зона робочого місця. У кабінеті знаходяться вчительський стіл та стілець, дошка з таблицями та мапами, 15 парт, 30 стільців до цих парт, 30 маленьких шафок у вигляді гардероба для 1го класу.

Крім всіх шкільних предметів у класі є технічне обладнання, яке допомагає освітньому процесу: проектор, за допомогою якого діти (6-7 років) дивляться мультфільми, вчать англійську мову і слухають історії та розповіді, безпосередньо є ноутбук, а також принтер.

Клас естетично наповнений різними предметами у вигляді живих рослин, куточка з живими тваринами, а також куточка «Любознайка» де знаходяться книги з художньої та наукової літератури.

    1. Освітлення

Недостатня освітленість або її надмірна кількість знижують рівень збудженості ЦНС і активність усіх життєвих процесів. Раціональне освітлення є важливим фактором загальної культури виробництва [].

У приміщенні є три вікна розмірами 2 х 0,7 м, перепон, які б не пропускали світло, немає, так як штори світлі та зібрані. Для природного освітлення було розраховано коефіцієнт природного освітлення (КПО), що дорівнює 4% та Ен, який дорівнює 3,6%, що відповідають нормам ДБН В.2.5–28–2006. Якщо ж говорити про штучне освітлення, яке звичайно наявне в приміщенні, то маємо 12 ламп по 75 Ват, що знаходяться на висоті 3 м, які достатньо освітлюють клас. Виходячи з цього, природне освітлення можна в будь-яку мить замінити штучним.

    1. Мікрокліматичні умови

Оцінка мікроклімату проводиться на основі вимірів його параметрів на всіх місцях перебування учня протягом зміни і порівняння з нормативами ДСН 3.3.6.042-99.

Були визначені показники мікрокліматичних умов класу:

  • Швидкість руху повітря у приміщенні 0,2 м/с;

  • Відносна вологість повітря 71%;

  • Інтенсивність теплового опромінення 80 Вт/;

  • Температура повітря у зимовий час складає 20-23° С;

  • Температура повітря у літній час складає 26-28° С.

За ступенем важкості роботи приміщення відноситься до категорії I-Б. Робота в приміщенні проводиться сидячи, стоячи або пов'язана з ходьбою і супроводжується деякими фізичними напруженнями, з інтенсивністю енерговитрат 121-150 ккал/годину (140-174 Вт). У приміщенні також присутні кімнатні рослини, що забезпечують вологість. Клас має достатньо хороші мікрокліматичні умови для роботи в ньому [].

    1. Шкідливі речовини у повітрі

Під впливом вживаного устаткування і технологічних процесів в робочій зоні створюється певна зовнішня середа. Її характеризують: мікроклімат; вміст шкідливих речовин; рівні шуму, вібрацій, випромінювань; освітленість робочого місця [].

Вміст шкідливих речовин у повітрі робочої зони не повинен перевищувати гранично допустимих концентрацій (ГДК).

Профілактика шкідливих речовин відбувається шляхом вентиляції класу через кожні 45 хвилин і вологого прибирання через кожні 3 години [].