Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод по курс раб укр вар.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
185.34 Кб
Скачать

3. Основні етапи виконання курсової роботи

3.1 Вибір теми і її твердження

Кожен студент вибирає тему курсового дослідження самостійно з запропонованих у приведеній тематиці курсових робіт у наступній послідовності.

Номер теми курсової роботи вибирається студентом по номері в навчальному журналі чи на вибір. Від правильного вибору теми часто залежить не тільки якість письмової роботи, але і взагалі можливість її виконання. Вибір теми з числа рекомендованих кафедрою економічної теорії рятує студента від розпливчастого, чи, навпаки, надзвичайно вузького висвітлення того чи іншого кола питань, від імовірності виконати курсову роботу взагалі не за курсом політекономії, а по іншим спорідненим йому навчальним дисциплінам.

Тему курсової роботи варто вибирати з тих розділів політекономії, що є найбільш складними для розуміння чи викликають у студента науковий інтерес. Написання роботи з таких тем допоможе студентам більш глибоко розібратися в складних і важких проблемах курсу, ліквідувати пробіли, поглибити знання по наукову проблемі що їх цікавить і написати курсову роботу творчо, висловивши свою думку власне кажучи.

Доцільно вибирати тему курсової роботи, що була б зв'язана з виробничою роботою студента чи близької до профілю майбутньої спеціальності. Виконання тих, зв'язаних із практичною роботою студента має ряд переваг. З однієї сторони це полегшує виконання роботи, тому що автор зможе для підтвердження теоретичних положень широко використовувати фактичний матеріал свого заснування чи підприємства, де він працював до надходження в університет чи академію працює в даний час. Це дозволить підвищити якість курсової роботи. З іншого боку, на основі конкретних даних студент зможе зробити корисні висновки і сформулювати пропозиції, упровадження яких поліпшить роботу підприємства чи заснування, відповідно підвищить їхні економічні показники.

Можна рекомендувати студенту вибирати тему з тих розділів курсу політекономії, що уже вивчені, тому що отримані знання допоможуть йому краще представити зміст і основні питання теми, що обирається, і, природно, успішніше написати всю письмову роботу.

Виконання робіт декількома (двома чи більш) студентами однієї навчальної групи на ту саму тему не дозволяється.

Кафедра визначає кожному студенту наукового керівника. Після підтвердження теми студент розробляє проект плану роботи, що затверджується науковим керівником.

Кафедра визначає конкретні терміни виконання, резензування і захисти курсових робіт згідно з нижчеподаною блок-схемою.

Блок-схема проходження курсової роботи

Роботи, виконані за темами, не погодженими з науковими керівниками, чи подані пізніше встановленого терміну, кафедрою не приймаються і не рецензуються.

3.2. Структура курсової роботи

Курсова робота складається з:

Плану

Змісту

Основного тексту

Висновку

Доповнень

Списку використаної літератури й інших джерел

Після підбора і вивчення літератури студент повинен скласти ретельно продуманий план курсової роботи, що покликаний сприяти більш повному розкриттю основних її питань. План — це основа роботи, і від того, як він складений, буде залежати рівень усієї письмової роботи. План роботи тісно зв'язаний з її структурою. Але коли подана структура роботи, що складається з вступу, основного розділу і висновку, то завдання студента полягає в тому, щоб визначити 3-4 питання основної її частини, дотримуючи їхній взаємозв'язок і послідовність викладу.

Складений план роботи представляється для узгодження викладачу політекономії, що консультує студента.

В вступі пояснюється вибір, характеристика актуальності і наукової новизни (якщо в останньому є необхідність); визначаються об'єкт і предмет дослідження; формулюються мета і задача курсової роботи.

Висвітлення актуальності не повинне бути багатослівним. Декількома пропозиціями висловити головне - сутність чи проблеми наукового завдання.

Об'єкт дослідження - це процес чи явище, що породжує проблемну ситуацію, і обране для вивчення.

Предмет дослідження міститься в границях об'єкта.

Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється і його частина, що є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага, оскільки предмет дослідження визначає тему курсової роботи, що визначається на титульній сторінці як її назва.

В основній частині коротко описується стан об'єкта (предмета) дослідження.

Для написання курсової роботи потрібні як літературні джерела, так і фактичні матеріали, на основі яких можна зробити обґрунтовані висновки про процеси, що відбуваються, і явищах в економічному житті.

Однією з форм роботи над літературними джерелами є збір і обробка фактів і статистичних даних, що є основою органічного зв'язку теорії і практики. З усіх фактів і цифр, що приводяться в літературі, що вивчається, необхідно використовувати лише ті, котрі мають безпосереднє відношення до теми роботи.

Важливими джерелами даних є статистичні довідники. Більшість таких довідників видається щорічно. При цьому потрібно не тільки підбирати цифри і факти, а й узагальнювати дані з різних джерел, порівнювати їх і аналізувати. Цифровий матеріал, що використовується в роботі, повинен бути порівнюваним. Зібраний матеріал необхідно згрупувати і, якщо можливо, скласти таблиці. Разом з таблицями пропонується використовувати графіки, діаграми і схеми, що дозволяє більш наочно ілюструвати процеси і закономірності, що розглядаються в роботі.

Після того як підібрана і вивчена література, складений план, підібраний і відповідним чином оброблений конкретний (цифровий) матеріал, можна приступати до написання курсової роботи. Це дуже трудомісткий і відповідальний етап, тому що тут студент повинен виявити уміння самостійно мислити, аналізувати дані, робити узагальнення, висновки і конкретні пропозиції для практики господарювання. На цьому етапі можна конкретизувати план роботи, розбивати вузлові питання на пункти і підпункти.

При використанні фактичного матеріалу необхідно дотримувати відомі правила, а саме:

• дані варто приводити до абсолютного (млн, грн., т, м, шт.) відносним (%) показникам і при їхніх порівняннях обов'язково в однакових вимірах;

• для доказу визначеної закономірності, тенденції потрібно привести не одну, а ряд цифр, що розкрили б сутність економічного процесу. Так, говорячи про ріст інфляції, потрібно привести дані її росту у відсотках за кілька місяців, а краще за ряд років;

• для наочності цифрові дані можуть бути зведені в таблиці, діаграми і графіки, тобто піддані обробці. Це залежить від самих матеріалів і змісту того питання, що вони виражають.

Слід, однак, пам'ятати, що використання фактичного матеріалу в курсовій роботі не повинне приводити до великої кількості цифр. Необхідно прагнути до того, щоб даних було небагато, але новітніх, типових, виразних і переконливих.

Текст роботи доцільно писати на одній стороні окремих стандартних аркушів паперу, залишаючи ліворуч поля для заміток викладача-рецензента. Такий порядок написання роботи хороший тим, що він легко дозволяє вилучити окремі невдало виконані сторінки, внести доповнення чи переставити деякі її частини.

Чорновий варіант роботи варто ретельно відредагувати і переписати набіло розбірливим почерком чи набрати на комп'ютері. Граматичні і стилістичні помилки виключаються.

На всі цитати і цифрові дані, що приводяться в тексті курсової роботи. указуються джерела.

Основна частина може містити 2-4 розділи, що логічно зв'язуються один з іншим. Кожен розділ завершується короткими висновками.

У заключну частину курсової роботи вносяться висновки і пропозиції, що містять коротке узагальнення теоретичних і практичних (якщо необхідно), конкретних рекомендацій з рішення висунутих проблем.

У список літератури включаються тільки джерела, використовувані в курсовій роботі (не менше 10-15 джерел) відповідно встановленим бібліографічним нормам.

У додатках приводяться всякого роду допоміжні матеріали, на які є посилання в курсовій роботі. Тут можна привести копії реальних документів, схем, діаграм, графіків, планів, опитувальних листів, методик і т.д.

Таблиці, що містяться в тексті курсової роботи, і малюнки повинні мати назву і наскрізну нумерацію, у тексті на них повинно робитись обов'язкове посилання.

У тексті роботи не застосовуються скорочення слів, крім загальноприйнятих.