Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабоча програма пробл с.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
254.98 Кб
Скачать

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета: формування системи теоретичних знань з проблемних питань сімейного права та придбання практичних навичок вирішення конкретних життєвих ситуацій у сфері сімейних відносин.

Завдання:

  • вивчення теоретичних положень дисципліни «Проблеми сімейного права»;

  • аналіз практики застосування сімейного законодавства;

  • набуття вмінь та навичок застосування сімейно-правових норм, прийняття законних та обґрунтованих рішень, складання окремих правових та процесуальних документів у сфері шлюбу та сім’ї.

У результаті вивчення навчальної дисципліни «Проблеми сімейного права» студент повинен

знати: основні категорії та поняття сімейного права; закономірності розвитку сімейного права; нові тенденції у правовому регулюванні сімейних відносин; основні напрямки правозастосовчої практики у сфері шлюбу та сім’ї;

вміти: тлумачити сімейно-правові норми; давати вірну юридичну кваліфікацію обставинам справи щодо сімейних відносин; визначати форми та способи захисту сімейних прав та інтересів; надавати консультації з проблемних питань сімейного права; складати проекти договорів у сфері шлюбу та сім’ї та інші документи щодо здійснення та захисту сімейних прав та інтересів.

3. Програма навчальної дисципліни

Модуль 1

Змістовий модуль 1. Проблемні питання сімейних правовідносин

Тема 1. Сімейне право: проблеми теорії та практики

Проблема визначення місця сімейного права в системі права. Сімейне право та норми моралі.

Сім’я як об’єкт правової охорони. Поняття «члена сім’ї» у законодавстві. Підстави створення сім’ї. Проживання жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, як підстава створення сім’ї (фактичні шлюбні відносини). Право особи на сім’ю.

Проблемні питання застосування сімейно-правових норм. Дія сімейного законодавства у часі.

Тема 2. Сімейні правовідносини

Суб’єкти сімейних правовідносин. Сімейна правоздатність. Сімейна дієздатність. Здійснення сімейних прав та виконання сімейних обов’язків. Представництво інтересів члена сім’ї. Процесуальне правонаступництво у сімейному праві.

Договірні засади регулювання сімейних відносин.

Форми захисту сімейних прав та інтересів. Вчинення нотаріусом виконавчого напису за договором про сплату аліментів. Самозахист сімейних прав. Відшкодування моральної шкоди за сімейним законодавством України. Застосування позовної давності в сімейному праві.

Сімейно-правова відповідальність. Санкції у сімейному праві.

Тема 3. Проблемні питання особистих немайнових відносин між членами сім’ї

Проблемні питання визначення походження дитини від батьків. Проблеми сурогатного материнства. Оспорювання батьківства.

Вирішення спорів, пов’язаних з вихованням та місцем проживання дітей. Цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей.

Проблемні питання позбавлення батьківських прав та відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав.

Проблемні питання влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Тема 4. Проблемні питання майнових відносин членів сім’ї

Право особистої приватної власності дружини та чоловіка. Правовий режим земельних ділянок та житла, набутих чоловіком, дружиною внаслідок приватизації.

Право спільної сумісної власності подружжя. Корпоративні права подружжя. Правовий режим кредитних коштів, одержаних одним із подружжя у шлюбі.

Спільна власність подружжя на житло за нормами СК та ЦК України. Права одного із подружжя, який проживає у будинку (квартирі), що належить другому з подружжя на праві приватної власності, у разі відчуження цього будинку (квартири).

Зміна режиму спільної сумісної власності подружжя на режим спільної часткової власності.

Правовідносини батьків та дітей з приводу майна. Укладення батьками правочинів щодо майна дітей.

Проблемні питання утримання (аліментування) учасників сімейних правовідносин. Відповідальність за прострочення сплати аліментів.