Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ Проблем ЦП та ЦПП.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
245.9 Кб
Скачать

Тема 2. Договір як форма (спосіб) саморегулювання цивільних відносин

  1. Многозначність поняття «договір».

  2. Місце договору в системі регуляторів цивільних відносин. Співвідношення договору і нормативно-правового акту, договору і звичаю в ЦК України.

  3. Договір в механізмі регулювання цивільних відносин.

  4. Свобода договору – основний принцип договірного регулювання.

  5. Проблеми застосування положень статті 6 ЦК України. Судова практика застосування положень статті 6 ЦК України.

  6. Поняття попереднього договору як виду організаційного договору. Попередній договір як етап укладання основного договору. Правові наслідки неукладання основного договору.

  7. Проблемні питання укладання та нотаріального посвідчення, державної реєстрації договорів.

Контрольні питання

  1. Дайте визначення цивільно-правовому договору? У чому полягає його відмінність від правочину та зобов'язання?

  2. У чому полягає відмінність цивільно-правового договору від договорів в інших галузях права?

  3. У чому полягають особливості цивільно-правового договору як підстави виникнення зобов'язання?

  4. Як класифікуються цивільно-правові договори? Чим відрізняється класифікація договорів від класифікацій правочинів?

  5. У чому полягає відмінність односторонніх правочинів і односторонніх договорів? Наведіть приклади.

  6. Що таке консенсуальні та реальні договори? Наведіть приклади.

  7. У чому полягають особливості господарського договору? Чи є він цивільно-правовим в розумінні ЦК?

  8. Які стадії укладення договору?

  9. У чому полягає особливість укладення господарського договору?

  10. Які переддоговірні спори підлягають розгляду в судовому порядку?

  11. З якого моменту договір вважається укладеним?

  12. Які вимоги містяться в законодавстві щодо форми договору?

  13. Що розуміється під змістом договору?

  14. Які умови договору є істотними? Наведіть приклади таких умов.

  15. Які наслідки неузгодження істотних умов договору?

  16. Що таке звичайні умови договору? Наведіть приклади.

  17. Які наслідки недотримання звичайних умов договору?

  18. Що таке випадкові умови договору? Наведіть приклади. Які наслідки їх неузгодження сторонами?

  19. Що таке типовий договір, в чому його відмінність від зразкового договору?

  20. Які наслідки недотримання форми договору?

  21. Що таке попередній договір? Чим він відрізняється від договору під умовою та угоди про наміри?

  22. Що таке публічний договір? Наведіть приклади публічних договорів.

  23. Що таке договір приєднання? Наведіть приклади. Чи не порушується принцип свободи волевиявлення під час укладення такого договору?

  24. Що таке фідуціарний договір? Наведіть приклади. У чому полягають його особливості?

  25. Які підстави дострокового розірвання договору в односторонньому порядку?

Задвання 1. Брунов запропонував своєму знайомому Андропову придбати у нього картину відомого майстра. Андропов наступного дня направив факсом відповідь, в якій містилася його згода придбати картину з вказівкою ціни покупки. Через п'ять днів Брунов повідомив Андропову, що готовий продати йому картину за ціною на 25% вище, ніж ціна, запропонована Андроповим. Андропов не погодився з цим, відзначивши, що, на його думку, договір між ними був вже укладений на умовах, що містяться в його факсимільному повідомленні, яке повинне вважатися акцептом.

Питання:

1) Дайте визначення оферти й акцепту.

2) Чиї дії в даному випадку можна розглядати як оферту або акцепт?

3) Чи був укладений договір? Відповідь обґрунтуйте.

Завдання 2. Завдання Гр-н Прошин М.К., знаходячись у важкому фінансовому положенні, звернувся до свого сусіда Пономарьова П. І. з проханням, щоб останній дав йому у борг 5 000 грн. для внесення останньої частини вартості автомобіля, придбаного їм в розстрочку, оскільки у разі невнесення в касу автокрамниці вказаної суми протягом 5-ти днів, умови договору купівлі-продажу передбачають перехід права власності на автомобіль до банку-гаранта.

Пономарьов погодився, але при умові, що передасть необхідну суму Прошину тільки післязавтра, коли його (Пономарьова) брат повернеться з відрядження і поверне йому 8 000 грн, які той також у нього брав на свої потреби.

Домовившись про те, що сума повинна бути повернена протягом місяця з моменту передачі, Прошин і Пономарьов письмово оформляють договір позики.

В обумовлений день Пономарьов відмовився передати Прошину обіцяну суму грошей, мотивуючи це тим, що на повернені братом гроші він планує найближчим часом придбати холодильник на умовах рекламної акції, побутової техніки, що проводиться магазином, час проведення якої обмежений, а Прошин може не повернути йому гроші до кінця акції.

Прошин звернувся до суду з позовом про спонуку Пономарьова до виконання обов'язків за укладеним договором.

Питання:

1) Дайте характеристику і правовий аналіз описуваних договірних відносин?

2) Які підстави для односторонньої відмови від виконання договірних зобов'язань передбачені в законодавстві, чи мають вони місце в даному випадку?

Завдання 3. Калмиків і Синіцин дійшли угоди про продаж останнім відеомагнітофона за ціною 500 грн. Було вирішено, що предмет договору повинен бути переданий покупцю через 10 днів після укладення договору, оскільки у Синіцина в гостях знаходиться племінник і він не хоче позбавляти його можливості користуватися відеомагнітофоном.

Синіцин гроші одержав, а відеомагнітофон передати відмовився. Калмиків звернувся до суду з позовом до Синіцина про примушування до виконання умов договору. Синіцин пояснив, що договори з Калмиковим не укладав і зобов'язувати його не до чого.

Питання:

1) Чи дотримані вимоги, що пред'являються до укладення договорів купівлі-продажу?

2) Чи підлягає задоволенню вимога Калмикова, які правові наслідки дій сторін?

Завдання 4. Харченко, що має величезну юридичну бібліотеку, яку збирав його батько протягом всього життя, вирішив продати її своєму другові Бедіну, що навчається на юридичному факультеті в іншому місті.

У листі він вказав, що готовий продати бібліотеку за 5000 грн., причому відповідь просив дати протягом тижня, оскільки гроші йому потрібні терміново, а у нього є інші пропозиції.

Лист із згодою, відправлений Бедіним через 5 днів, прийшло Харченко із запізненням в 3 дні, коли Харченко вже продав книги за 4 500 грн.

Дізнавшись про це від їх загального знайомого, Бедін вимагав від Харченко розірвати договір і продати книги йому. Останній відмовився, і Бедін звернувся до суду.

Питання:

1) Вкажіть передбачені в цивільному законодавстві способи укладення договорів, яке з них має місце в описуваному завданні?

2) Дайте правову оцінку діям сторін. Яке рішення повинен ухвалити суд? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання 5. Укладаючи договір на постачання комплекту оргтехніки, сторони: ТОВ «Оргтех» і ЧП «Формат» визначилися, що з причини спеціального призначення і високої вартості предмету договору, що може спричинити виникнення суперечок, договір повинен бути завірений нотаріально.

Підписавши договір і не чекаючи його нотаріального посвідчення, ТОВ «Оргтех» передало частину офісної техніки покупцю, оскільки виникла необхідність звільнити частину складських приміщень для розміщення інших товарів.

Через тиждень ЧП «Формат» листом сповістило ТОВ «Оргтех» про те, що в їх адресу помилково був відправлений комплект оргтехніки, і запропонувало його забрати.

ТОВ «Оргтех» звернулося до господарського суду з позовом до ЧП «Формат» про виплату вартості поставленої оргтехніки, передбаченої в укладеному відповідно до вимог законодавства договорі постачання. Представники ЧП «Формат» позовних вимог не визнали на тій підставі, що договір, на їх думку не був укладений, оскільки йому не була надана обумовлена сторонами форма – нотаріальне посвідчення.

Питання: Чи підлягає задоволенню поданий позов ТОВ «Оргтех», якщо ні – який позов слід було подати?

Завдання 6. Громадянка Лісніченко домовилася з подружжям Фещенко про продаж їм своєї 3-кімнатної квартири. Сторони домовилися про ціну правочину, еквівалентних 22 тис. євро, підписали письмову угоду, а подружжя передало завдаток в розмірі, еквівалентному 1 тис. євро. Лісніченко, пославшись на зайнятість, сказала, що в даний час не може піти до нотаріуса і що нотаріальне посвідчення договору вони проведуть у суботу. Проте у п'ятницю знайомий Лісніченко – громадянин Котів – запропонував їй за квартиру суму, еквівалентну 23 500 євро. Вирішивши укласти договір з ним, Лісніченко у суботу не з'явилася до нотаріуса, не відповідала на телефонні дзвінки, а через тиждень сама подзвонила Фещенко і заявила, що оскільки договір не був нотаріально засвідчений, то вона поверне їм 1 тис. євро, а квартира вже продана іншому покупцю. Фещенко, обурені такою поведінкою, звернулися до суду з вимогою визнати правочин дійсним.

Питання:

1) Як необхідно вирішити спір, і чому?

2) Чи зміниться Ваше рішення, якщо Лісніченко подзвонить подружжю Фещенко у п'ятницю, перед тим, як сторони повинні були піти до нотаріуса?

Завдання 7. Громадянин Деміянов, бажаючи зробити приємне своїй супутниці життя, громадянці Горбенко, вирішив подарувати їй автомобіль «Москвич» (нова модель). Договір дарування був оформлений нотаріально, проте сторони домовилися, що, оскільки громадянка Горбенко не вміє керувати і у неї немає гаража, автомобіль поки залишиться у Деміянова, до тих пір, поки вона не закінчить автошколу, а потім буде переданий їй. Через 2 тижні громадянин Деміянов знайшов собі нову супутницю життя – громадянку Ушакову. А ще через тиждень громадянка Горбенко побачила на вулиці дарований їй автомобіль, за кермом якого була нова супутниця життя Ушакова. Горбенко подзвонила Деміянову та вимагали від нього передати автомобіль їй, на що він відповів відмовою.

Питання:

1) Чи має право Горбенко вимагати передачі їй автомобіля, і чому?

2) Чи зміниться Ваше рішення, якщо автомобіль після оформлення дарування був перереєстрований на Горбенко?

Завдання 8. АТ «БИЗ» направило ТОВ «Видавничий будинок "Світоч"» лист, що пропонує придбати у них друкарське устаткування – поліграфічний верстат вартістю 800 000 грн. ТОВ „Видавничий будинок” через 35 днів відповів, що, у принципі, устаткування йому необхідне, але запрошувана ціна є дуже високою. АТ «БИЗ» через три тижні відправило ТОВ факсом і електронною поштою проект договору, в якому умова про ціну була сформульована таким чином: «Загальна вартість договору складає 750 000 грн. Оплата проводиться авансом». Провівши необхідні розрахунки і консультації, а також домовившись з банком про кредит, ТОВ „Видавничий будинок” через 30 днів відповів листом, який містив власний проект договору та протокол розбіжностей. Зокрема, умова про ціну була сформульована таким чином: «Загальна вартість договору складає 750 000 грн. Оплата проводиться: 15 % авансом, інші 85 % погашаються протягом 1 року рівними щомісячними платежами по 53 125 грн.». АТ протягом тижня підписало договір і протокол розбіжностей, про що повідомило ТОВ. Після здійснення передоплати і отримання устаткування ТОВ „Видавничий будинок” кілька разів прострочив внесення щомісячного платежу. Коли АТ стало вимагати сплатити заборгованість з урахуванням неустойки і відсотків річних, ТОВ „Видавничий будинок” відповів, що, оскільки при укладенні договору був порушений порядок (зокрема, терміни) його підписання, ТОВ вважає, що договір є неукладеним, і тому вимагає повернення сплачених коштів і зобов'язується повернути верстат. АТ звернулося до суду.

Питання:

  1. Чим регулюється порядок укладення господарських договорів?

  2. Які наслідки недотримання передбаченого порядку?

  3. Як вирішити спір між сторонами? Свою відповідь обґрунтуйте.