Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_06_2013_Merkulov.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
12.86 Mб
Скачать

11 06 2013 Меркулов

1.Поняття кримінального процесу, його сутність. Історичні типи кримінального процесу, його цілі та завдання. Значення кримінального процесу.

Кримінальний процес - це діяльність правоохоронних органів, що здійснюється у встановлених законом процесуальних формах і спрямована на досягнення завдань кримінального судочинства

Сутність кримінального процесу - ця діяльність здійснюється в межах закону певними органами і спрямована на встановлення злочину і покарання винних осіб.

Розрізняють три історичні форми кримінального процесу (в усіх його аспектах): 1) обвинувальний (змагальний); 2) інквізиційний (пошуковий); 3) змішаний (континентальний).

Ціль кримінального процесу - захист особистості і суспільства. Потреба суспільства у захисті, прагнення захистити себе від суспільно небезпечних посягань диктують необхідність створення регулятора суспільних відносин, здатного виконану вати цю функцію. Таким є кримінальне право. Однак саме по собі, без механізму реалізації кримінально-правових норм воно не в змозі захистити ні окремого індивіда, ні суспільство в цілому. Роль такого механізму, як відомо, виконує кримінально-процесуальне право.

Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

2.Стадії кримінального провадження, їх зміст.

( не точно)

Основні стадії:

1) порушення кримінальної справи;

2) досудове розслідування (дізнання та досудове слідство);

3) попередній розгляд справи;

4) судовий розгляд;

5) апеляційне провадження;

6) касаційне провадження;

7) виконання вироку.

Їх зміст:

1) Суть її полягає в тому, що компетентні органи повинні установити чи наявність відсутність передбачених законом приводів і основ для того, щоб прийняти рішення про  порушення чи відмову в порушенні кримінальної справи. У цій стадії також по можливості встановлюється  наявність чи відсутність обставин, що виключають провадження в кримінальнійсправі, а також інших обставин, що єпідставоюдля відмови в порушенікримінальнісправи.

2) Змістом стадії попереднього розслідування є регламентована кримінальнопроцесуальним законом діяльність органів дізнання і попереднього розслідування, по встановленню обставин вчинення злочину, осіб причетних до цього злочину, по припиненню і запобіганню вчиненню злочинів. Задачею стадії попереднього розслідування є: Швидке і повне розкриття злочинів і притягнення  винних осіб у його вчиненні, до участі в справі як обвинувачених і охороні від необґрунтованого притягнення осіб  не причетних до вчинення злочину

3) Суть цієї стадії полягає в тому, що суддя одноосібно, а у встановлених законом випадках суд колегіально в розпорядницькому засіданні вивчає матеріалисправи і, не вирішуючи свідомо питання про винність обвинуваченого у вчиненні злочини, з’ясовує у встановленому процесуальним законом порядку  наявність чи відсутність достатніх фактичних і юридичних основ для розгляду справи в судовому засідання.

4) основна і найважливіша стадія кримінального процесу. У попередніх стадіях обставини справи з'ясовуються для того, щоб вирішити питання, чи є законні приводи, і достатні підстави для порушення кримінальної справи, пред'явлення обвинувачення конкретній особі і ведення її до суду. У цій стадії суд, здійснюючи правосуддя, розглядає і вирішує справи по суті, тобто остаточно досліджує всі її важливі обставини, перевіряє докази і  виносить вирок

5) розглядається апеляційними судами на підставі апеляції на рішення суду. Апеляція може бути подана:                                                                                             

1. На вироки , які не набрали законної сили , ухвалені місцевими судами;      

2.На постанови про застосування чи незастосування примусових заходів виховного і медичного характеру, ухвалені місцевими судами;              

  Апеляція також може бути подана:                                                                             

1.На ухвали (постанови),ухвалені місцевим судом , про закриття справи або направлення        справи на додаткове розслідування;                                                      

2.На окремі ухвали (постанови),ухвалені місцевими судами;                         

3.На інші постанови місцевих судів

6)У касаційному порядку можуть бути оскаржені вироки та ухвали про застосування або відмову у застосуванні примусових заходів медичного чи виховного характеру суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також судові рішення суду апеляційної інстанції, постановлені щодо зазначених судових рішень суду першої інстанції.

2. Ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції можуть бути оскаржені в касаційному порядку, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню,

7) Виконання вироку - постанова, що набрало законної сили є шостою завершальною стадією кримінального процесу. У ній реалізуються рішення суду про  винність чи невинність підсудного, про обране винному покарання, про відшкодування завданої злочином шкоди та інші рішення, сформульовані в регулятивній частині вироку.