Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод-раздела-ОТ-и-БЧС-магистр.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
997.89 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ РОЗДІЛУ

«ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ»

В АТЕСТАЦІЙНИХ РОБОТАХ ОКР «МАГІСТР»

Харків 2012

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ РОЗДІЛУ

«ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ»

В АТЕСТАЦІЙНИХ РОБОТАХ ОКР «МАГІСТР»

ЗАТВЕРДЖЕНО

кафедрою ОП.

Протокол №3 від 15.10.2012р.

Харків 2012

Методичні вказівки до виконання розділу "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" в атестаційних роботах ОКР «магістр» /Упоряд.: Б.В.Дзюндзюк, В.А.Айвазов, Т.Є.Стиценко– Харків: ХНУРЕ, 2012. — с.

Упорядники: Б.В.Дзюндзюк,

В.А.Айвазов,

Т.Є.Стиценко.

Методичні вказівки узгоджені з методичними комісіями факультетів:

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………..

5

1 Мета розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» в атестаційних роботах ОКР «магістр»……………………………………….

6

2 Вимоги до змісту та організація виконання розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях»…………………………………………

6

3 Структура та зміст розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях»……………………………………………………………………..

8

3.1. Аналіз умов праці у виробничому приміщенні……………………...

8

3.2 Промислова безпека у виробничому приміщенні……………………

12

3.3 Виробнича санітарія у приміщенні……………………………………

13

3.4 Безпека в надзвичайних ситуаціях…………………………………….

14

3.5 Рекомендації до виконання розрахунків……………………………...

15

Список рекомендованої літератури…………………………………………

17

Додаток А «Завдання до розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» в атестаційних роботах ОКР «магістр»………..

20

Додаток Б «Довідкові матеріали та рекомендації до виконання розрахунків у розділі «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях»»……………………………………………………………………

22

Додаток В «Оцінка факторів виробничого середовища і трудового процесу»………………………………………………………………………..

33

Додаток Г «Гігієнічна класифікація умов праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу»

35

Додаток Д «Загальний аналіз небезпек»

47

Додаток Е «Типові завдання до розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» в атестаційних роботах ОКР «магістр»

48

ВСТУП

Згідно зі спільним наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Державного комітету України з гірничого нагляду, промислової безпеки та охорони праці від 21.10.2010р. №969/922/216 «Про організацію та вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту у вищих навчальних закладах України» державна атестація випускників з охорони праці передбачає наявність у атестаційній роботі ОКР «магістр» окремого розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях».

Враховуючи, що нещодавно Україна заявила про підтримку Концепції ООН, де пріоритет віддається розвитку безпеки кожної людини, а також виходячи з незадовільного стану безпеки громадян нашої держави, якісна розробка питань охорони праці та безпека в надзвичайних ситуаціях з метою запобігання виникнення ризику життя і здоров’ю людей має бути повною мірою реалізована у розділі "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" в атестаційних роботах ОКР «магістр», виходячи з основних складових: охорона праці в галузі, цивільний захист.

Таким чином, технічна сторона дипломної роботи має бути органічно пов’язана в розділі "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" в атестаційних роботах ОКР «магістр» з прогресивними заходами та засобами забезпечення безпеки працівника.

При виконанні розділу "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" в атестаційних роботах ОКР «магістр» студент повинен залучити знання і навички, які були отримані при вивченні нормативних дисциплін: “Охорона праці в галузі”, “Цивільний захист” і тим продемонструвати готовність до повноцінного життя з активною участю в забезпеченні рівня безпеки, що залежить від оточуючого середовища (екологія, виробництво), державної системи підтримки безпеки людини (цивільний захист, охорона праці), індивідуальної захищеності (психофізіологічний стан, індивідуальні засоби захисту).

При виконанні розділу "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" в атестаційних роботах ОКР «магістр» студент повинен використовувати матеріали щодо організації безпечного трудового процесу на робочих місцях і в робочих зонах, які були вивчені і підготовлені ним під час проходження переддипломної практики.

При виконанні комплексних дипломних робіт зміст розділу "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" в атестаційних роботах ОКР «магістр» має бути оригінальним у кожній роботі, при цьому не допускається текстуального збігу в матеріалах загального призначення.