Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОС_методичка_курсача_2012.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
200.7 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ЗМІСТ 3

Загальні положення 4

1 МЕТА ТА ЗАДАЧІ КУРСОВОГО ПРОЕКТУВАННЯ 5

2 ТЕМАТИКА КУРСОВИХ ПРОЕКТІВ 5

3 СТРУКТУРА I ЗМІСТ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ 6

4 МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ З ВИКОНАННЯ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ 7

5 ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОГО ПРОЕКТА 9

6 ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОЕКТУВАННЯ I ЗАХИСТ ПРОЕКТА 11

7 ТЕМИ КУРСОВИХ ПРОЕКТІВ 13

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 23

Додаток А 24

Додаток Б 25

Додаток В 27

Загальні положення

Дисципліна «Операційні системи» є однією із найважливіших дисциплін у підготовці сучасних фахівців у галузі інформаційних технологій, та є логічним продовженням дисциплін «Системне програмування», «Програмування» і базується на ньому. Виконання курсового проекту, що пропонується, це підведення підсумків вивчення курсу «Операційні системи» та спрямоване на формування у студентів необхідних навичок для компетенції «Розробка програмного забезпечення на С++» в частині розробки додатків, які використовують можливості операційної системи.

Після закінчення вивчення дисципліни і відпрацювання практичної частини під час виконання курсового проекту студенти повинні:

- вміти розробляти багатопоточні додатки в середовищі ОС Windows

- вміти реалізовувати механізми синхронізації потоків з використанням різних методів

- вміти розробляти додатки з використанням Windows API функцій

- вміти розробляти інтерфейс користувача з використанням стандартних елементів Windows (кнопки, списки, вікна, та інші)

- вміти розробляти функції роботи з реєстром Windows

- вміти розробляти служби Windows з використанням Windows API функцій

- вміти розробляти додатки для передачі та отримання інформації по комп’ютерній мережі з використанням протоколу TCP/IP

- вміти розробляти додатки які використовують функції GDI+ для малювання

- вміти розробляти засоби моніторингу подій в операційній системі Windows, а саме глобальні пастки

- вміти взаємодіяти з різними компонентами опеційної системи Windows під час розробки програмного забезпечення, наприклад Windows Shell, система безпеки, реєстр, файлова система, Internet Explorer

- вміти розробляти додатки які використовують засоби ОС Windows для роботи з звуком та відео

Під час виконання курсового проекту кожний студент виконує індивідуальне завдання самостійно.

1 Мета та задачі курсового проектування

Метою курсового проектування є закріплення отриманих знань в галузі системного програмування, отримання навичок самостійної роботи з створення системної утиліти, резидентної програми або програми, яка використовує можливості системи, та оформлення звіту відповідно до сучасних вимог.

Особливу увагу під час виконання курсового проекту слід приділяти розвитку у студентів навичок самостійного розв’язування поставленої задачі, вмінню виділяти головні чинники задачі, абстрагуватися від другорядних, виконувати теоретичні обґрунтування поставленої задачі та набуття знань для її реалізації, реальне використання сучасних програмних технологій.

2 Тематика курсових проектів

Тематика курсових проектів охоплює piзні питання розробки програмного забезпечення, яке використає можливості та засоби операційної системи. Кожна тема вимагає знань як загального характеру, так і специфічних знань у конкретній галузі, визначеної індивідуальним завданням. Необхідним є обов'язкове опрацювання літературних джерел з метою вивчення різних альтернативних варіантів з виконання завдання, обґрунтування вибраного методу, аналізу його переваг і недоліків.

Кожна тема - це стислий опис того, що студент повинен розробити в курсовому проектіта її скоречене формулювання.

Наведений в розділі 7 перелік тем надає можливість широкого вибору тем для студентів. Якщо студент може запропонувати тему роботи, яка відсутня в цьому переліку, але вона відповідає змісту курсу “Операційні системи”, та після ії узгодження з викладачем студент має можливість її виконувати. Оскільки складність програмного коду i деталізація теоретичної частини можуть значно коливатися навіть під час pозв’язування однієї i тієї ж задачі, за узгодженням з викладачем тема може розроблятися групою з 2 чи 3-х студентів. Студенти обирають теми курсових робіт за власним бажанням, але одна тема не може бути обрана двічі. Для тем наведених в розділі 7 вказана кількість студентів які можуть працювати над темою. У випадку коли курсовий проект розробляють декілька студентів, кожний студент розробляє окрему пояснювальну записку з описом частини проекту яку він безпосередньо виконував.