Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Лекц_я_№2.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
71.9 Кб
Скачать
  1. Покоління надвеликих інтегральних схем

Поява надвеликих інтегральних схем (СБИС) в 80-х роках дозволила поміщати на одну плату спочатку десятки тисяч, потім сотні тисяч і, нарешті, мільйони транзисторів. Це привело до створення комп'ютерів меншого розміру і з вищою швидкістю роботи. До появи PDP - 1 комп'ютери були настільки великі і дорогі, що компаніям і університетам доводилося мати спеціальні відділи (обчислювальні центри). До 80-х років ціни впали так сильно, що можливість придбавати комп'ютери з'явилася не лише у організацій, але і у окремих людей. Почалася ера персональних комп'ютерів.

Персональні комп'ютери використовувалися зовсім для інших цілей. Вони застосовувалися для обробки слів, а також для різних діалогових прикладних програм, з якими великі комп'ютери не могли працювати. Перші персональні комп'ютери продавалися у вигляді комплектів. Кожен комплект містив друковану плату, набір інтегральних схем, що зазвичай включає схему Intel 8080, декілька кабелів, блок живлення й іноді 8-дюймовий дисковод. Скласти з цих частин комп'ютер покупець повинен був сам. Програмне забезпечення до комп'ютера не додавалося. Покупцеві доводилося самому писати програмне забезпечення. Пізніше з'явилася операційна система СРМ, написана Гару Кілдалом для Intel 8080. Ця діюча операційна система поміщалася на дискету, вона включала систему управління файлами і інтерпретатор для виконання призначених для користувача команд, які набиралися з клавіатури.

Ще один персональний комп'ютер, Apple (а пізніше і Apple II), був розроблений Стівом Джобсом і Стівом Возняком. Він став надзвичайно популярний серед окремих покупців, а також широко використовувався в школах, і це зробило компанію Apple серйозним конкурентом IBM.

Эстридж узяв Intel 8088 як центральний процесор і створив персональний комп'ютер з серійних компонентів. Цей комп'ютер (IBM PC) з'явився в 1981 році і став найбільш популярним комп'ютером.

Але компанія IBM зробила одну річ, про яку вона пізніше пошкодувала. Замість

того щоб тримати проект машини в секреті, як вона зазвичай робила, компанія опублікувала повні проекти, включаючи усі електронні схеми, в книзі вартістю $49. Ця книга була опублікована для того, щоб інші компанії могли проводити змінні плати для IBM PC, що підвищило б сумісність і популярність цього комп'ютера.

Перша версія IBM PC була оснащена операційною системою MS - DOS, яку випускала тоді ще крихітна корпорація Microsoft. IBM і Microsoft спільно розробили ту, що послідувала за MS - DOS операційну систему OS/2, характерною рисою якої був графічний інтерфейс, схожий з інтерфейсом Apple Macintosh. Тим часом компанія Microsoft також розробила власну операційну систему Windows, яка працювала на основі MS - DOS, на випадок, якщо OS/2 не матиме попиту. OS/2 дійсно не мала попиту, a Microsoft успішно продовжувала випускати операційну систему Windows, що послужило причиною грандіозного розбрату між IBM і Microsoft.

В середині 80-х років на зміну CISC прийшов RISC. Команди RISC були простіше і працювали набагато швидше. У 90-х роках з'явилися суперскалярні процесори, які могли виконувати багато команд одночасно, часто не в тому порядку, в якому вони з'являються в програмі.