Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держ.буд.в_семінарські_дб_та_мс_1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
355.84 Кб
Скачать

52

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Сумський державний університет

3280 Методичні вказівки

до семінарських занять та самостійної роботи

з курсу «Державне будівництво

та місцеве самоврядування в Україні»

для студентів спеціальності 6.030402 «Правознавство»

усіх форм навчання

Суми

Сумський державний університет

2012

Методичні вказівки до семінарських занять та самостійної роботи з курсу «Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні» / укладач В. М. Семенов. – Суми : Сумський державний університет, 2012. – 50 с.

Кафедра права

Мета і завдання викладання дисципліни

На сучасному етапі державотворення, коли Україна утвердилася як суверенна, незалежна держава, дедалі більшої актуальності набувають питання оптимальної організації роботи органів державної влади та місцевого самоврядування. Особливої гостроти ця проблема набуває в контексті масштабної адміністративної реформи, що продовжується в нашій країні.

Зазначені фактори вимагають від студентів юридичної спеціальності орієнтуватися на потреби політико-правової практики, стати фахівцем, що може працювати в умовах всебічного оновлення суспільного життя, одержати теоретичні знання і набути навичок щодо наукової організації роботи сучасного апарату державного та муніципального управління.

«Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні» – це навчальна дисципліна, що дає можливість студентам узагальнити знання про організацію роботи органів публічної влади. З огляду на це метою навчальної дисципліни «Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні» є поглиблення знань про організацію та діяльність органів публічної влади в Україні.

У підсумку вивчення навчальної дисципліни студенти повинні оперувати основними поняттями та термінологією з державного будівництва місцевого самоврядування, аналізувати історію становлення та розвитку місцевого самоврядування в Україні, оцінювати значення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування для розбудови держави; використовувати основні вимоги чинного законодавства України щодо організації роботи Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України та інших органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядування.

Програмою навчальної дисципліни «Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні» передбачено десять годин семінарських занять, на які винесено ключові питання, що стосуються організації і діяльності органів публічної влади в Україні. З них два перших заняття відносяться до загальної частини, інші вісім до особливої частини навчальної дисципліни «Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні».

Головною метою семінарських занять визначено завдання: навчити студентів самостійно формулювати і чітко висловлювати свої думки, сприяти розширенню загального та професійного кругозору, оволодіти методикою аналізу теоретичних та практичних аспектів організації роботи органів публічної влади, сформувати цілісне уявлення про елементи організації роботи та закономірності функціонування органів влади.

При підготовці до проведення занять необхідно приділити належну увагу питанню роботи з літературою та джерелами з навчальної дисципліни. Це викликано тим, що сьогодні в нашій країні продовжується реформування органів публічної влади і з цієї причини навчальна література не завжди відповідає сучасному стану речей. Особливо це стосується особливої частини навчальної дисципліни. Тому при підготовці до занять, що входять до особливої частини, необхідно обов’язково керуватися нормативно-правовою базою, яка розміщена на офіційних сайтах органів державної влади та місцевого самоврядування, і з їх допомогою відслідковувати зміни, що відбулися у структурі та основах організації діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування.

При підготовці до доповіді на семінарському занятті необхідно пам’ятати, що вона має відповідати таким вимогам:

  • методологічно повно і правильно розкрити зміст вибраного питання;

  • показати якість проведеної самостійної роботи з нормативно-правовими документами, монографіями та науковими статтями з питання;

  • продемонструвати вміння студента чітко планувати свою відповідь і зрозуміло формулювати головні положення доповіді.

При підготовці тез доповіді необхідно враховувати, щоб час виступу не перевищував 10–15 хвилин.

На кожне семінарське заняття навчальним планом передбачено дві академічні години навчального часу.