Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
*2 курс* Кримінальне право.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
486.91 Кб
Скачать

Змістовний модуль 1

Тема 1. Поняття і система кримінального права

Поняття кримінального права. Предмет і метод кримінального права як самостійної галузі права. Функції кримінального права як галузі права. Принципи кримінального права. Система кримінального права: Загальна й Особлива частини. Кримінальне право та суміжні галузі права. Кримінальне право як наука: основні завдання, предмет і методи.

Тема 2. Закон про кримінальну відповідальність

Поняття закону про кримінальну відповідальність, його ознаки та значення. Структура чинного Кримінального кодексу України. Структура статей Загальної й Особливої частини КК. Види диспозицій та санкцій, що використовуються в КК. Кримінально-правові норми, їх види та структура. Тлумачення кримінального закону: поняття, види та значення. Постанови та інші акти Верховного Суду України та їх роль у тлумаченні кримінального законодавства

Тема 3. Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі та просторі

Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі. Зворотна дія закону про кримінальну відповідальність у часі. Чинність кримінального закону в просторі, його принципи. Екстрадиція у кримінальному праві.

Тема 4. Злочин та його види

Поняття злочину, його історично мінливий характер. Визначення поняття злочину: 1) формальне; 2) матеріальне; 3) формально-матеріальне. Їх сутність. Ознаки злочину: суспільна небезпечність як матеріальна ознака злочину, її критерії; Протиправність як формальна ознака злочину; винність як ознака злочину. Класифікація злочинів та її значення. Малозначна дія (бездіяльність).

Тема 5. Кримінальна відповідальність та її підстави

Поняття кримінальної відповідальності. Кримінальна відповідальність як один із видів юридичної відповідальності, її ознаки. Кримінально-правові відносини та кримінальна відповідальність. Форми реалізації кримінальної відповідальності за кримінальним правом України. Підстави кримінальної відповідальності.

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2.

Тема6. Склад злочину

Поняття складу злочину та його функції. Склад злочину як юридична підстава кримінальної відповідальності. Співвідношення злочину і складу злочину. Елементи та ознаки складу злочину: їх зміст і органічна єдність. Поділ ознак складу злочину на обов’язкові та факультативні, значення такого поділу. Види складів злочину. Поняття кваліфікації злочину та значення для кваліфікації складу злочину.

Тема 7. Об’єкт та предмет злочину

Поняття об’єкта злочину. Значення об’єкта злочину. Питання про суспільні відносини як об’єкт злочину. Класифікація, (види) об’єктів злочину. Поняття предмета злочину та його місце в структурі складу злочину. Відмінність предмета злочину від об’єкта злочину.

Тема 8. Об’єктивна сторона злочину

Поняття, ознаки та значення об’єктивної сторони злочину. Суспільно небезпечне діяння, його ознаки та форми. Суспільно небезпечні наслідки, їх види та значення. Причинний зв’язок між суспільно небезпечним діянням та суспільно небезпечними наслідками. Особливість причинного зв’язку при бездіяльності. Факультативні ознаки об’єктивної сторони злочину (місце, час, обстановка, спосіб, знаряддя та засоби вчинення злочину), їх кримінально-правове значення.

Тема 9. Суб’єкт злочину

Поняття суб’єкта злочину в кримінальному праві. Обов’язкові та факультативні ознаки суб’єкта злочину. Загальний і спеціальний суб’єкт злочину в кримінальному праві. Суб’єкт злочину та особа злочинця. Загальний та знижений вік кримінальної відповідальності. Осудність як обов’язкова ознака суб’єкта злочину. Поняття, критерії неосудності. Наслідки визнання особи неосудною. Кримінальна відповідальність обмежено осудних осіб.

Тема 10. Суб’єктивна сторона злочину

Поняття, ознаки та значення суб’єктивної сторони злочину. Вина: поняття, сутність, зміст. Форми вини: умисел, необережність. Мотив та мета як факультативні ознаки суб’єктивної сторони складу злочину. Помилка в кримінальному праві, її значення для кваліфікації.

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 3.

Тема 11. Стадії вчинення злочину

Поняття та види стадій учинення злочину. Закінчений злочин. Готування до злочину, його ознаки. Поняття замаху на злочин, його ознаки, види та відмежування від інших стадій злочину. Кримінальна відповідальність за незакінчений злочин. Добровільна відмова від учинення злочину та її правові наслідки.

Тема 12. Співучасть у злочині

Поняття співучасті, її об’єктивні й суб’єктивні ознаки. Види співучасників у кримінальному праві України. Форми співучасті. Особливості кримінальної відповідальності співучасників. Спеціальні питання відповідальності при співучасті. Причетність до злочину.

Тема 13. Повторність, сукупність та рецидив злочинів

Повторність, сукупність та рецидив злочинів як види множинності злочинів. Одиничний злочин як структурний елемент множинності злочинів, його види: простий, ускладнений. Повторність злочинів, її ознаки та види. Сукупність злочинів, її ознаки та види. Поняття, ознаки й види рецидиву злочинів. Правові наслідки повторності, сукупності та рецидиву злочинів.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 4

Тема 14. Обставини, що виключають злочинність діяння

Поняття, ознаки та юридичне значення обставин, що виключають злочинність діяння. Необхідна оборона. Перевищення меж необхідної оборони (ексцес оборони). Уявна оборона. Затримання особи, що вчинила злочин. Крайня необхідність. Виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації

Тема 15. Звільнення від кримінальної відповідальності

Поняття звільнення від кримінальної відповідальності. Підстави та правові наслідки такого звільнення. Класифікація видів звільнення від кримінальної відповідальності та її значення. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням винного з потерпілим. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею особи на поруки. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із зміною обстановки.