Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВАЯрекомендация.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
164.86 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки молоді та спорту україни

МАРІУПОЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до курсових (дипломних робіт) з дошкільної педагогіки

для студентів спеціальності «Дошкільна освіта»

ОКР Бакалавр, Спеціаліст

Маріуполь, 2012

УДК 372.851

ББК 74.102

Методичні рекомендації до курсових (дипломних робіт) з дошкільної педагогіки для студентів спеціальності «Дошкільна освіта» ОКР Бакалавр, Спеціаліст. - Маріуполь: МДГУ, 2012. - 16 с.

Розробник: Брежнєва О.Г., кандидат педагогічних наук, доцент кафедри дошкільної освіти МДГУ

Рецензент: Щербакова К.Й., кандидат педагогічних наук, професор кафедри дошкільної освіти Маріупольського державного гуманітарного університету

Методичні рекомендації до курсових (дипломних робіт) з дошкільної педагогіки для студентів спеціальності «Дошкільне виховання» ОКР Бакалавр, Спеціаліст. - розглянуто та затверджено на засіданні кафедри дошкільної освіти МДГУ (протокол № 2 від 12.09.2012 р.).

Пояснювальна записка

Нові соціально-економічні умови розвитку освіти України, як ніколи раніше, висувають високі вимоги до підготовки педагога і його професійної культури. Система освіти стає все більш важливим показником ступеню розвитку будь-якої країни, її економічного, науково-технічного і культурного потенціалу, її міжнародного авторитету. Стан і перспективи розвитку освітніх закладів певною мірою залежать від педагогів – від їх наукової і методичної кваліфікації, від їх творчості і здібності практично розв’язувати проблеми навчання і виховання підростаючого покоління.

Підготовка такого педагога, ефективність його професійного становлення залежить від свідомої, цілеспрямованої, самостійної пізнавальної діяльності студента. Це пояснюється, по-перше, тим, що навчальні заняття, обмежені певними часовими рамками, не дозволяють розкрити всі здобутки вітчизняної науки, яка вивчається, світової педагогічної думки. По-друге, тим, що у сучасних умовах інформації з усіх галузей знань стало так багато, що її неможливо опанувати без вміння відбирати, аналізувати. По-третє, змінюються методи роботи дошкільного навчального закладу, школи, ВНЗ. Акцент робиться на посилення самостійної роботи тих, хто навчається. Учетверте, підручники і навчальні посібники швидко старішають, не встигають відповідати змінам у державних освітніх стандартах, нових навчальних програмах. Все це визначає необхідність підготовки студентів до самостійної творчої діяльності, формування у них вмінь і навичок проведення навчально-дослідної і науково-дослідної роботи. За період навчання у ВНЗ кожний студент самостійно виконує ряд різних наукових робіт, у тому числі доповіді, реферати, контрольні, курсові й випускні кваліфікаційні роботи. Кожна нова робота відрізняється від попередньої зростаючим ступенем складності і обсягом. Окремі роботи містять лише огляд і критичну оцінку наукових праць, інші є результатом дослідницької діяльності студента у період педагогічної практики, третій різновид робіт представляє собою результат творчого рішення наукової проблеми.

Включення спочатку у навчально-дослідну, а потім у науково-дослідну (НДРС і НДРС) допомагає студентам оволодіти сучасними методами пошуку, обробки і використання інформації, освоїти деякі методи науково-дослідної діяльності, визначитись у своїй педагогічній позиції і сформувати вміння її відстоювати і захищати, що допомагає розвитку у майбутніх педагогів з дошкільного фаху здібностей до творчого ставлення до своєї професії.

Необхідним елементом навчального процесу у вищому навчальному закладі є науково-дослідницька робота студентів, яка дозволяє спілкуватись зі спеціалістами у межах реальних виробничих і дослідницьких завдань, вивчати і порівнювати, опановувати додатковим матеріалом.

Важливішим завданням викладачів є виявлення і відбір студентів на ранніх стадіях навчання, які цікавляться і мають бажання займатись науковою роботою. Такий підхід забезпечує успішне оволодіння програмовим матеріалом, навичками наукового дослідження, творчої діяльності. Тому виключно важливого значення набуває такий вид наукової діяльності студентів як виконання ними курсових (дипломних) робіт.

Завдання даних методичних рекомендацій – надати студентам дошкільного фаху допомогу у виконанні курсових (дипломних) робіт з дисциплін психолого-педагогічного циклу.

Курсова (дипломна) робота сприяє поглибленому вивченню найважливіших питань сучасної педагогічної науки. Виконання студентами курсової (дипломної) роботи містить величезні можливості для оволодіння дослідницькими методами. Прищеплення інтересу до дослідницької діяльності, допомагає знайти відповіді на проблемні питання дошкільної педагогіки, дитячої психології, виховання та розвитку дітей дошкільного віку. Виконання курсової (дипломної) роботи – творчий процес. Студентові надається право у відповідності зі своїми інтересами та можливостями, обирати певну наукову тему для дослідження.

Курсова робота є одним з етапів у психолого-педагогічній підготовці майбутніх фахівців з дошкільної освіти. У відповідності до навчального плану спеціальності «Дошкільне виховання» студенти виконують дві курсові роботи з дисциплін психолого-педагогічного циклу (другий – третій курс ОКР Бакалавр), дипломну роботу за власним вибором (ОКР Спеціаліст). Після вибору теми дослідження кожний студент закріплюється за викладачами – керівниками його дослідницькою діяльністю. На настановній консультації керівник знайомить студентів із завданнями і порядком проведення дослідження за темою курсової (дипломної) роботи, дає загальні настанови до виконання визначеного плану роботи.

У процесі виконання курсової (дипломної) роботи викладач проводить індивідуальні консультації для окремих студентів. На таких консультаціях студенти доповідають керівникові про проведену роботу, інформують його про труднощі, радяться з питань подальшої дослідницької роботи. Проведення консультації дозволяє керівнику спостерігати за роботою студентів з виконання курсового (дипломного) дослідження, оцінювати її якість та стан. Позитивні результати дає атестація студентів з курсового (дипломного) дослідження наприкінці семестру (грудень) і навчального року (квітень).

Виконання курсової (дипломної) роботи завершується її захистом. Більш раціональною вважається захист курсових робіт перед комісією та студентами даного курсу ( відкрита форма захисту). На захисті студент виступає з коротким повідомленням про роботу і відповідає на запитання членів комісії, захищає свої оригінальні методики, тактику розв’язання і розуміння проблеми.

Викладачами кафедри дошкільної освіти розроблена приблизна тематика курсових (дипломних) робіт з дисциплін психолого-педагогічного циклу. Тематика курсових (дипломних) щорічно коректується з урахуванням накопиченого на кафедрі досвіду роботи. побажань спеціалістів, які здійснюють керівництво науковою роботою студентів (див. додаток А).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]