Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.вказывки для заочников 2007.doc
Скачиваний:
722
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
598.02 Кб
Скачать

Методичні поради

З’ясувати сутність організації праці та її завдання.

Розглянути основні напрями організації праці.

Розглянути поняття “умови праці” та фактори їх формування.

Необхідно знати, в чому полягає атестація робочих місць.

Розглянути та охарактеризувати законодавство України стосовно умов і охорони праці.

Необхідно усвідомити сутність ефективності і продуктивності праці; взаємозв’язок цих економічних категорій.

Необхідно звернути увагу на те, що продуктивність праці тісно пов’язана з її інтенсивністю.

Доцільно освоїти значення продуктивності в сучасних умовах.

Необхідно вміти визначати результативність праці через правильне обчислення рівня і динаміки продуктивності праці в усіх сферах економіки.

Необхідно засвоїти методику (натуральний, трудовий, вартісний методи) вимірювання продуктивності праці.

Особливу увагу необхідно приділити вивченню факторів продуктивності як рушійної сили, причини, що впливають на певний процес або явище та змінюють рівень і динаміку продуктивності.

Необхідно вивчити класифікацію факторів продуктивності: зовнішні і внутрішні.

Визначити основні напрями програм управління продуктивністю праці та етапи її планування.

Завдання для контрольної роботи

Комплексна контрольна роботавиконується студентами спеціальності “Міжнародна економіка” заочної форми навчання наприкінці вивчення курсу “Економіка праці та соціально-трудові відносини”. Комплексна контрольна робота складається з трьох частин: 1) виконання завдання для самостійної роботи за допомогою комп’ютерної техніки, 2) теоретичних питань, 3) практичних розрахункових завдань. Завдання для комплексної контрольної роботи надаються викладачем. Варіант контрольної роботи студента визначається номером у списку обліку академгрупи по запропонованій таблиці 1.

Зміст теоретичного розділуроботи має відповідати сучасному рівню розвитку економічної науки. У текстовій частині висвітлюються всі питання, передбачені планом контрольної роботи.

Висвітлення питань контрольної роботи слід супроводжувати аналізом статистичних даних, прикладами з практики господарювання підприємств. Необхідно також показати уміння зіставляти різні підходи до вирішення тих чи інших проблем, самостійно робити висновки на основі вивченої літератури, зібраного, опрацьованого і узагальненого фактичного матеріалу.

У розрахунковій частині контрольної роботи необхідно обґрунтувати розв’язок конкретної задачі.

У контрольній роботі студент повинен всебічно і глибоко розкрити зміст теоретичних та практичних питань, показати добрі знання літературних джерел і нормативних актів.

При написанні контрольної роботи необхідно посилатися на авторів і джерела, з яких запозичені матеріали або окремі результати. Наведені у роботі цифрові дані, цитати, таблиці, якщо вони взяті з першоджерел, мають супроводжуватися посиланнями на ці джере­ла. Посилання в тексті роботи на джерела слід зазначати порядковим номером за списком використаних джерел, виділеним двома квадратними дужками, наприклад: ... [11, с.325-326], де 11 – порядковий номер у списку використаних джерел; с.325-326 – сторінки розміщення інформаційного матеріалу.

Зміст роботи має відповідати плану і відображати суть питань, що розглядаються та оформлена згідно вимог.

Обсяг контрольної роботи – 20-25 сторінок формату А4.

Виправлення, закреслювання, вставлення, скороченні слів та використання абревіатур (крім загальноприйнятих) у готовому тексті не дозволяються.