Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_metodichka.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Маріупольський державний гуманітарний університет

Методичні вказівки до проходження практики

студентами

спеціальності „Журналістика”

Переднє слово

Практика – це невід’ємна складова навчального процесу підготовки фахівців з вищою освітою за спеціальністю 6.030200, 7.030201 “Журналістика” напряму 0302 “Журналістика” при викладанні бакалаврської програми. Практика має на меті поглиблення знань, набутих у процесі навчання, розвиток практичних навичок майбутніх журналістів, розв’язання прикладних задач і підготовку студентів до самостійної роботи у різних сферах діяльності засобів масової інформації.

Програма практик розроблена на основі Положення про проведення практик студентів вищих навчальних закладів України та методичних рекомендацій щодо складання програм практик студентів вищих навчальних закладів України. Програма грунтується на навчальному плані підготовки бакалаврів за спеціальністю “Журналістика” і враховує досвід проведення навчальних і виробничих практик у провідних центрах підготовки фахівців у галузі медіа (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Харківський національний університет імені І. Каразіна). Вона містить питання організації, проведення та підбиття підсумків практик.

Тематичний план і розрахунок часу практики

Вид практики

Зміст

Курс

Семестр

Тривалість

Ознайомча

Ознайомлення з роботою сучасних засобів масової інформації, технологічним процесом створення газетного видання, специфікою роботи регіональної преси.

Систематизації теоретичних знань, набутих під час навчання.

1

2

Навчальна

1.Закріплення теоретичних і практичних знань, набутих під час занять з журналістського фаху у вузі.

Вивчення структури редакції, специфіки видання, особливостей технології випуску конкретного видання.

Робота в якості журналіста над простими жанровими формами.

2.Аналіз типології засобу масової інформації, з’ясування особливостей творчо-виробничого процесу, роботи різних підрозділів підприємства.

Відповідно до спеціалізації робота в якості журналіста у газеті (написання не менше п’яти матеріалів), тележурналіста, радіо ведучого, рекламного агента, копірайтера, працівника прес-служби тощо.

2

3

4

6

Виробнича

Відповідно до спеціалізації робота в якості газетного журналіста (підготовка матеріалів інформаційного та аналітичного характеру, редагування текстів, підбір ілюстрацій, переклад).

На радіо – написання сценаріїв, робота в якості диктора, монтаж і хронометрування, озвучування матеріалу, редагування і оформлення документації.

На телебаченні – ознайомлення зі структурою каналу та відповідного його підрозділу, вивчення організації творчого телепроцесу, характеру роботи редактора, його взаємовідносин з диктором, режисером, оператором.

Підготовка не менше п’яти журналістських матеріалів (сценарій сюжету, підготовлена і відзнята передача, робота в якості коментатора чи ведучого, редактора передачі або програми).

4

7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]