Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Свинець.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.04.2015
Размер:
227.33 Кб
Скачать

6. Вторинна сировина і замінники

Свинець тяжкий, але мякий і пластичний метал з низькою температурою плавлення. Сфера застосування зменшується перш за все через токсичність як самого металу, так і його сполук. Практично повністю припинено застосування свинцю у виробництві побутових фарбників (білила, крона, сурик та інш.), оболонок електрокабелів (замінюється пластмасами) і, нарешті, дуже обмеженим є його використання як антидетонатора автомобільного пального. Швидко скорочується застосування свинцю в будівельних конструкціях, захисному покритті корозійно-стійкої апаратури, пакувальних матеріалах, де свинець може бути замінений на алюміній, олово і пластмаси. Але загальне споживання свинцю постійно зростає у зв’язку з розвитком машинобудування (свинцеві акумулятори), сірчанокислого виробництва (захисні покриття), а також традиційних галузей споживання (бабіти, друкарські сплави, боєприпаси).

Свинець належить до металів, які багато разів включаються в сферу матеріального виробництва, оскільки відносно мало втрачаються в процесі промислового використання. Велика частина потреби в свинці в індустріально розвинених країнах і, в першу чергу, в тих з них, де його природні джерела обмежені, задовольняється за рахунок переробки автомобільних акумуляторних батарей, на виготовлення яких витрачається від 30 до 87% споживаного в цих країнах металевого свинцю.

Бісмут має незвичайно низьку токсичність для важкого металу. Зважаючи на токсичність свинцю, та бажання замінити його на бісмут, попит на бісмут зростає. Замінник свинцю для виготовлення куль.

Висновок: Найближчими роками, за оцінкою зарубіжних і вітчизняних аналітиків, основним джерелом здобуття вторинного свинцю буде лом відпрацьованих акумуляторних батарей, кількість якого збільшується у міру зростання виробництва автомобілів в світі. Але розробляються і упроваджуються у виробництво також і технології здобуття свинцю з виробничих відходів металургійних підприємств, у тому числі зі свинцевмісних пилегазових відходів, які зараз у великих кількостях викидаються в атмосферу. Вживання ефективних способів витягання з них свинцю дозволить не лише збільшити його виробництво, але і захистити довкілля від шкідливої дії цього металу і його з'єднань.

11