Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неврологічний огляд новонародженої.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Неврологічний огляд новонародженої дитини

(ОЦЕНКА НЕВРОЛОГИЧЕСКОГО СТАТУСА НОВОРОЖДЕННОГО. Семинар «Основы ухода за новорожденными и грудное вскармливание». Часть II – Приложения. - Европейское региональное бюро Всемирной организации здравоохранения, май 2002 г.)

1. Гестаційний вік, відповідність фізичних параметрів гестаційному віку (шкали Демєнтьєвої, Любченко) (наказ № 584 «Протокол медичного догляду за новонародженою дитиною з малою масою тіла при народженні»)

2. Загальний стан дитини

Загальний стан дитини оцінюється як задовільний, середньої важкості, важкий, вкрай важкий.

3. Зовнішній огляд

Слід оцінити загальний вигляд, видимі вади розвитку, вираз обличчя, стигми дизембріогенезу, травми, що можуть бути причиною неврологічних порушень у дитини.

4. Рівень активності (T.B.Brazelton, 1973) (H.F.R.Prechtl, D.J.Beintema, 1964) та свідомість:

Це чутливий інтегральний показник стану нервової системи, що залежить не тільки від структурної та функціональної єдності нервової системи, але і від функціонування всього організму, від впливу зовнішнього середовища, гестаційного віку дитини.

При оцінці стану новонародженого досліджують чотири ознаки: відкривання очей, дихання, загальна рухова активність, крик (Braselton&Nugent)

Нормальний стан дитини передбачає 6 рівнів активності:

  1. глибокий сон,

  2. сон з руховою активністю,

  3. спокійне неспання,

  4. неспання з руховою активністю

  5. неспокійне неспання,

  6. неспокійне неспання і крик.

Патологічними ознаками є ступор і кома

Ступор – спутана свідомість, відсутня свідомість (глибокий ступор), пробудження або реакція у відповідь на стимуляцію, знижена рухова активність у відповідь на стимуляцію, яка є невизначеною і короткочасною, рефлекси знижені або пригнічені;

Кома – відсутність рухової реакції у відповідь на стимуляцію, пригнічені рефлекси, відсутня реакція на біль.

5. Судоми

а) Мінімальні судоми - це пароксизмальні зміни рухів, поведінки, вегетативної діяльності. Це найбільш поширений вид судом, який становить до 50% від усіх типів. Найбільш типові прояви мінімальних судом наступні:

-Очі. Тонічні горизонтальні відхилення очей або широко розплющені очі з фіксованим поглядом або швидкими циклічними рухами.

-Рухи очей-обличчя-язика. Жування, висовування язика, смоктання.

-Рухи кінцівок. Педалювання, крокування, боксування, веслування.

-Вегетативні прояви. Тахікардія, брадикардія.

-Апное може бути нечастим проявом судом. Апное внаслідок судом супроводжується нормальною або збільшеною частотою серцевих скорочень, навіть через 20 сек від їх початку. Брадикардія може розвинутись пізніше як наслідок тривалої гіпоксемії.

б) Клонічні судоми - це ритмічні скорочення груп м’язів з частотою 1-3 скорочення за секунду. Можуть бути фокальними, мультифокальними. Супроводжуються змінами на ЕЕГ.

в) Тонічні судоми характеризуються тривалим згинанням або розгинанням тулуба або кінцівок. Можуть бути генералізованими або фокальними. Тонічні судоми слід відрізняти від пози декортикації або децеребрації. Можуть не супроводжуватися змінами на ЕЕГ.

г) Міоклонічні судоми проявляються як одиночні або численні миттєві швидкі посмикування кінцівок, частіше верхніх, і відрізняються від клонічних судом більшою швидкістю рухів. Характеризуються пригніченням на ЕЕГ та поганим прогнозом.