Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RKhBZ.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
207.83 Кб
Скачать

23.Устрій та принципи дії ядерного заряду імплозитивного типу та термоядерного заряду.

У зарядах имплозивного типу делящееся речовина, має при нормальної щільності масу менше критичної, перетворюється на надкритическое стан підвищенням його щільності внаслідок обжатия з допомогою вибуху звичайного вибухової речовини. У цих зарядах надають можливість отримати високу надкритичность і, отже, високий коефіцієнт корисної використання делящегося речовини. Перевагою атомних зарядів имплозивного типу є високий коефіцієнт використання ЯВВ, і навіть можливість у певних межах змінювати потужність ядерного вибуху з допомогою спеціального перемикача.

Атомні боєприпаси имплозионного типу є порожнисту сферу з делящегося матеріалу, яке оточене шаром звичайного вибухової речовини. При детонації зовнішньої внутрішня сфера стискається до критичної є і відбувається ЯВ.

а – до взрыва ВВ, плотность ЯВВ нормальная, масса его меньше критической; б – в момент взрыва ВВ, плотность ЯВВ выше нормальной, масса больше критической;

1 – детонатор; 2 – заряд ВВ; 3 – отражатель нейтронов; 4 – ЯВВ; 5 – источник нейтронов; 6 – корпус ядерного заряда

В термоядерних (двохфазних) боєприпасах основними елементами є атомний заряд — ініціатор реакції синтезу та термоядерне паливо. Спочатку відбувається вибух атомного заряду, в основі якого лежить реакція поділу. Він викликає нагрівання термоядерного палива і запускакає реакцію з’єднання ядер атомів дейтерію і тритію, що супроводжується виділенням величезної кількості енергії. В результаті цих перетворень утворюються ядра атому гелію і вільні нейтрони. Тобто в термоядерному заряді використана реакція типу “поділ-синтез”.

1 – ядерный детонатор (заряд действия); 2 – заряд для реакции синтеза (дейтерий лития); 3 – корпус термоядерного заряда

24. Вражаючі фактори ядерного вибуху.

Основними вражаючими факторами ядерного вибуху є:

• ударна хвиля;

• світлове випромінювання;

• проникаюча радіація;

• радіоактивне зараження місцевості;

• електромагнітний імпульс.

1.Ударна хвиля являє собою область сильного стиску повітря, що поширюється з великою швидкістю в усі сторони від центра вибуху. Швидкість поширення її залежить від тиску повітря у фронті ударної хвилі; поблизу центра вибуху вона в кілька разів перевищує швидкість звуку, але зі збільшенням відстані від місця вибуху різко падає. Вражаюче дія ударної хвилі на людей і дію, що руйнує, на бойову техніку, інженерні спорудження і матеріальні засоби насамперед визначаються надлишковим тиском і швидкістю руху повітря в її фронті.

2. Світлове випромінювання ядерного вибуху являє собою потік променистої енергії, що включає ультрафіолетове, видиме й інфрачервоне випромінювання.

Шкірний покрив людини також поглинає енергію світлового випромінювання, за рахунок чого може нагріватися до високої температури й одержувати опіки. У першу чергу опіки виникають на відкритих ділянках тіла, звернених убік вибуху. Якщо дивитися убік вибуху незахищеними очима, то можлива поразка око, що приводить до повної втрати зору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]