Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bakalavrska_moya_19_05_2014.doc
Скачиваний:
170
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Poздiл 2. Аналіз дocлiджeння факторів фомування товарної політики тов «мрія агрохолдинг »

2.1. Характеристика гocпoдapcькoї діяльності тов «Мрія Агрохолдинг»

ТОВ «Мрія Агрохолдинг» — провідна агропромислова компанія України, один з найефективніших виробників сільськогосподарської продукції в Україні та світі.

Земельні угіддя «Мрії» сконцентровані на Західній Україні, чорноземи якої є одними з найродючіших земель у світі. Агрохолдинг вирощує широкий спектр сільськогосподарських культур: пшеницю, ріпак, кукурудзу, цукровий буряк, картоплю, гречку, ячмінь, горох і сою. Переваги наших чорноземів допомагають нам задовольнити постійно зростаючий попит на продукти харчування.

Задовольняючи світові потреби в якісних продуктах харчування та забезпечуючи продовольчу безпеку країни, «Мрія» приносить суттєву вигоду українській економіці. Велика частина продукції компанії експортується в Європу, Азію та Африку, задовольняючи попит населення всього світу і приносячи значний дохід акціонерам. Компанія є партнером багатьох великих міжнародних та українських виробників продуктів харчування і торгових компаній. «Мрія» приділяє велику увагу інтересам місцевих громад і охороні навколишнього середовища, покращує якість сільгоспугідь і використовує надійні та безпечні методи ведення сільськогосподарської діяльності. Власна сільськогосподарська школа «Мрії», кваліфіковані українські та іноземні професіонали свідчать про прагнення компанії відповідально та стабільно розвиватися. А все це разом становить величезну цінність для всіх спільнот, яким служить «Мрія».

Агрохолдинг володіє елеваторами, зерносховищами для зберігання олійних, зернових та насіннєвого матеріалу, загальна потужність яких досягає 1085 тис. тон, картоплесховищами потужністю 146 тис. тонн, парком автотранспорту і сільгосптехніки та сучасними потужностями з обробки насіння. Все це істотно підвищує продуктивність компанії, а зібрані врожаї значно перевищують середній рівень врожайності в Україні. У порівнянні з основними конкурентами «Мрія» має найвищі рівні продажів і прибутковості на гектар.[1]

«Мрія» успішно поєднує свій сільськогосподарський досвід з передовими технологічними інноваціями, щоб підтримувати якість і забезпечувати ефективність роботи компанії. Інновації та переваги масштабів діяльності використовуються на всіх етапах діяльності. Так, ефективний план посівів, чергування культур, що базується на дослідженнях, використанні GPS-картування земель із зазначенням історії посівів, якості землі та технології обробітку, дозволяють перетворювати на переваги: характеристику ґрунту, диверсифікацію рослин, використання різних видів добрив, ринковий попит і витрати на сировину. Залежно від типу ґрунту, його якості та стану культури, яку висаджують, а також залежно від кліматичних умов, «Мрія» використовує різні види обробітку ґрунту: технологію нульового обробітку, мінімального та традиційний обробіток ґрунту.

Масштаб земельних ресурсів дозволяє використовувати потужні і великі сільськогосподарські машини, найкраще обладнання. Для проведення посівних робіт компанія використовує сучасні 18 та 36-рядні сівалки провідних світових виробників, для розпилення — 36-метрові оприскувачі виробництва «John Deere», для сушіння, очищення та зберігання врожаю компанія використовує сучасні елеватори, зерносховища, склади для зберігання картоплі та насіннєвого матеріалу. Зерносховища та потужності складів агрохолдингу рівномірно розташовані на території всіх земель, які обробляються. Загальна потужність складає 1 231 000 тон

Багаторічний досвід виробництва насіння, а також будівництво власного насіннєвого заводу дозволяють компанії самостійно отримувати насіння найвищої якості. Продуктивність заводу становить 300 тон на добу.

За роки існування компанія побудувала міцні стосунки з роздрібними клієнтами та оптовими трейдерами по всьому світу. Завдяки контролю усього виробничого ланцюга та логістичним потужностям компанія приносить додану вартість своїм партнерам у вигляді великих обсягів продукції з стабільною якістю точно в час у призначене місце.

«Мрія» приділяє велику увагу залученню, навчанню, розвитку та утриманню талановитих, всебічно розвинених і мотивованих працівників. На даний час на агрохолдинг налічується 5 тисяч працюючих. Співробітникам на всіх рівнях надані рівні можливості для безперервного професійного та особистого зростання. Головною цінністю для компанії є здоров’я та безпека її співробітників. «Мрія» дотримується найвищих стандартів професійної безпеки і прагне забезпечити найкращу якість робочих місць. Для зниження і запобігання можливих ризиків для своїх співробітників агрохолдинг розробив і впровадив стандарти безпеки праці. «Мрія» всіляко заохочує прагнення своїх співробітників досягати успіху, а також визнає роль, яку відіграє компанія в захисті і поліпшенні їх загального добробуту.[64]

«Мрія Агрохолдинг» високо розвинута компанія з сильною організаційною культурою. Для підприємства характерна культура ролі і висока корпоративна культура, що підтримується всюди в усіх офісах і підрозділах компанії Мрія, заснована на усвідомленні всіма співробітниками важливості свого внеску в загальний розвиток бізнесу з безкомпромісним прагненням до якості виконання роботи. «Мрія» створює сприятливі умови для ефективної роботи та заохочує ініціативу і сумлінну працю всіх співробітників команди. Найкращим свідченням цього є те, що чимало співробітників працюють на підприємстві 10 і 15 років, і це в компанії, що заснована в 1992 році! Віддані співробітники зміцнюють і підтримують відмінну репутацію компанії «МРІЯ».

Компанія повною мірою усвідомлює свою відповідальність перед суспільством за збереження навколишнього середовища і розглядає свою діяльність у сфері охорони навколишнього середовища як невід’ємну частину успішного ведення бізнесу і обов’язкова умова для досягнення своїх стратегічних цілей [1].

Кластерна модель і вдале географічне розташування дає «Мрії Агрохолдинг» можливість користуватися основними конкурентними перевагами, ефективно керувати й зберігати земельні ресурси:

  • Великі об’єми дозволяють отримувати значні знижки при закупівлях, ефективно використовувати обладнання і потужності складів.

  • Агрохолдинг тісно співпрацює з клієнтами та постачальниками по всій Європі та Азії, а Україна є центром транзиту для Росії і Казахстану.

Базування в Західній Україні забезпечує компанії легкий і економічно обґрунтований доступ до постачання сировини, сполучення залізничними коліями та складських потужностей.

Сьогодні в управлінні «Мрії» знаходиться близько 320 тис. гектарів земельних угідь, розташованих в найбільш родючих регіонах України: Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій та Івано-Франківській областях. Компанія набула величезний досвід у сільгоспвиробництві, який вміло поєднується з сучасними технологіями, обладнанням та технікою, ефективним використанням природних і земельних ресурсів (див. діаграму 2.1.)

Діаграма. Площа земельних угідь «Мрія Агрохолдинг»

З діаграми можна зробити висновок, що з кожним роком підприємство «Мрія Агрохолдинг» збільшує кількість власних земель, збільшуючи тим самим кількість оброблюваних земель. У 2012 році було, наприклад, 298 тис. га., а у 2011- 295 тис. га. земельних площ, які належать підприємству «Мрія Агрохолдинг», тобто збільшилися на 1 %, а якщо порівняти 2010 та 2011 роки, то збільшення земель відбулося аж на 28.8 %, з 229 тис. га. до 295 тис. га.

Аналізуючи фінансове положення підприємства за два попередніх роки можна відзначити, що фінансовий стан підприємства постійно поліпшується. Результати фінансової діяльності підприємства відбиті в таблиці 2.2.

Одним з основних показників, які характеризують збутову діяльність підприємства є виручка від реалізації продукції. За досліджуваний період даний показник має тенденцію до збільшення. Так, у 2013 році підприємство реалізувало продукцію на суму 33894,71 тис. грн., що на 8640 тис. грн. перевищує показник 2012 року.

Таблиця 2.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]