Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Молоткові подрібнювачі кормів.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
871.94 Кб
Скачать

Україна

НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ТЕХНІЧНИЙ НАВЧАЛЬНО – НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ

КАФЕДРА МЕХАНІЗАЦІЇ ТВАРИННИЦТВА

МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ

ДЛЯ ТВАРИННИЦТВА

Методичні вказівки

ДО ПРОВЕДЕННЯ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ

Частина 5

МОЛОТКОВІ ПОДРІБНЮВАЧІ КОРМІВ

Київ 2006

УДК 631.363

Викладені будова, принцип дії, основні технологічні регулювання та проведення технічного обслуговування молоткових подрібнювачів кормів

Для студентів спеціальностей 6.091902 - “Механізація сільського господарства” та 6.090215 - “Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва”

Рекомендовано методичною комісією механіко-технологічного факультету (протокол № 4 від 21 березня 2006 р.).

Укладачі: І.І. Ревенко, В.М.Манько; О.М. Пилипенко, О.О. Заболотько,

С.П. Ліщинський, Є.М. Мозоленко, В.І. Ребенко, В.С. Хмельовський,

М.М. Чос; Р.Г. Василенко, С.Є. Потапова, В.В. Радчук, В.М. Сорокін

Рецензенти: д.т.н. професор А.І.Фененко, к.т.н. С.В. Смолінський

Навчальне видання

МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ТВАРИННИЦТВА

Методичні вказівки до проведення лабораторних робіт

Частина 5

мОЛОТКОВІ ПОДРІБНЮВАЧІ КОРМІВ

Укладачі: РЕВЕНКО Іван Іванович,

ПИЛИПЕНКО Олександр Миколайович,

ВАСИЛЕНКО Роман Григорович та ін.

Зав. Видавничим центром НАУ А.П. Колесніков

Редактор Л.М.Левчій

Підписано до друку 12.02.07. Формат 60 х 84 1/16.

Обл.-вид.арк. 1,8. Ум.друк. арк.1,7.

Наклад 100. Зам. №

Видавничий центр НАУ,

03041, Київ-41, вул. Героїв Оборони, 15, к. 117, тел. 5278049

Лабораторна робота № 5

1. Мета роботи: вивчити будову, робочий процес, правила експлуатації і проведення технічного обслуговування молоткових подрібнювачів кормів.

2. Обладнання: дробарки КДУ-2; ДКМ-5; ДМ-Ф-4 (КД-4); ДИС-1М, ИЗК-Ф-1, ИРТ-80; ИРМ-50;

3. Зміст роботи

У технологічних лініях кормоцехів, а також як самостійні установки для подрібнення кормової сировини використовують спеціальні, універсальні та комбіновані молоткові дробарки.

До ряду спеціальних належать дробарки ДБ-5, ИРТ-80, ИРМ-50, до універсальних - КДУ-2, ДКМ-5, ДМ-Ф-4, ИЗК-Ф-1, які можуть переробляти кормову сировину різних видів.

Комбіновані машини суміщують різні технологічні операції. Наприклад, дробарка ДИС-1М забезпечує одночасне подрібнення стеблових і коренеплодів та змішування кормових компонентів раціону.

Кормодробарка “Українка” КДУ-2 (КД-2) (рис.1) призначена для подрібнення всіх видів зерна, качанів кукурудзи, сіна, зеленої маси, силосованих кормів та коренеплодів.

Рис. 1. Конструктивно-функціональна схема універсальної дробарки КДУ-2:

1- циклон; 2-кришка; 3- верхня дека; 4 -магнітний сепаратор; 5 -заслінка; 6 - завантажувальний бункер; 7 - ножовий барабан; 8 - ніж; 9- протирізальна пластина; 10- похилий транспортер; 11- горизонтальний транспортер; 12- камера подрібнення; 13- нижня дека; 14- молоток; 15- ротор; 16- змінне решето; 17- вентилятор; 18- зворотний повітропровід; 19- шлюзовий затвор; 20- фільтр

Дробарка складається із живильника, завантажувального бункера 6, камери подрібнення 12, ротора 15, ножового барабана 7, системи пневмотранспорту подрібненого продукту, механізму привода та шафи управління.

Живильник має коритоподібний лотік, горизонтальний 11 та похилий 10 транспортери, ланцюгові передачі та механізм реверсування напрямку руху транспортерів. Для пристосування до висоти шару корму, завантаженого на горизонтальний транспортер, нижній ведений валик похилого транспортера виконаний плаваючим.

Зерновий бункер в нижній частині має розвантажувальну горловину, яка перекривається поворотною заслінкою 5, утворюючи змінну ширину щілини для просипання зерна. В нижній частині похилого днища бункера встановлено магнітний сепаратор 4. Бункер закріплений шарнірно, завдяки чому його можна повертати у вертикальній площині у бік живильника, забезпечуючи доступ до ножового барабана.

Різальний апарат складається з барабана 7, на якому закріплено три криволінійні ножі 8, і протирізальної пластини 9.

Камера подрібнення 12 має чавунний корпус, в якому виконано вхідну та вивантажувальну горловини. До торців корпуса приєднуються бокові кришки. Всередині корпуса закріплено верхню 3 і нижню 13 рифлені деки та встановлено змінне решето 16.

Ротор дробарки складається з несучих дисків, встановлених на валу на суцільній шпонці і розділених дистанційними втулками. Крізь отвори дисків проходять пальці, на яких шарнірно підвішені молотки 14. По ширині ротора молотки розміщено так, щоб кожен з них рухався по власному сліду, а відстань між слідами була однаковою. Молотки розташовані за гвинтовими лініями, які сходяться, а їх задане положення забезпечується розпірними втулками. Молоток має прямокутну форму з двома отворами, що забезпечує чотирикратну заміну робочих граней при зношуванні.

Система пневмотранспорту подрібненого продукту складається зі всмоктувального патрубка, вентилятора 17, циклона 1, шлюзового затвора 19 з розтрубом, тканого фільтра 20 і зворотного трубопроводу 18, який з’єднаний з камерою подрібнення.

Привод дробарки здійснюється від загального електродвигуна потужністю

30 кВт, від якого крутний момент передається клинопасовими передачами на ротор, шлюзовик та ножовий апарат, а ланцюговими передачами - на горизонтальний та похилий транспортери. Для полегшення умов пуску в приводному шківі електродвигуна вмонтована відцентрова фрикційна муфта.

Завантаження зернової сировини в бункер здійснюється вручну, самопливом із бункерів або пристосованими конвеєрами. Стеблові, качани кукурудзи та коренеплоди рівномірно розподіляються при ручній подачі на горизонтальному транспортері 11. Розвантаження подрібненого зерна та сінного борошна може проводитись в мішкотару через розтруб шлюзовика або безпосередньо на транспортерний засіб. Видача соковитих видів кормів здійснюється на конвеєр, а при незначній їх кількості - безпосередньо на площадку.

При подрібненні зерна живильник і різальний апарат відключаються шляхом знімання приводних пасів на шківу різального апарата.

Технологічний процес роботи дробарки при подрібненні зерна відбувається так. Завантажене в бункер зерно, опускаючись до вихідної горловини, проходить через зону дії магнітів, які відокремлюють металеві домішки і віддозованим за допомогою заслінки потоком надходять до камери подрібнення. В результаті багаторазових ударів молотками та об поверхню нижньої деки і решета зерно руйнується. При цьому дрібні частинки просіваються через отвори решета, а крупніші надходять до верхньої деки для їх доподрібнення. Після сходу з верхньої деки ці часточки потрапляють на повторний цикл, змішуючись з новим потоком зерна. Частинки, які пройшли в зарешітний простір камери, відсмоктуються вентилятором 9 і подаються в циклон 1 тангенціально до його внутрішньої поверхні. В циклоні подрібнений продукт під дією відцентрової сили притискується до його стінок, за рахунок сил тертя втрачається швидкість і під дією гравітаційної сили він падає до шлюзовика. Крилатка шлюзовика переносить подрібнений продукт до розтруба, запобігаючи супутньому виходу повітря із циклона. Перекидною заслінкою розтруба здійснюється переведення потоку продукту в ту чи іншу мішкотару. Повітря з циклону разом з пилоподібними частками зворотним трубопроводом повертається в камеру подрібнення. При цьому надлишкова частина повітря крізь тканий фільтр виходить у навколишнє середовище.

Подрібнення стеблових кормів, качанів кукурудзи та коренеплодів відбувається за двома стадіями: спочатку різальним апаратом від загальної маси сировини відділяються крупні частинки, а далі вони розщеплюються вздовж волокон та доподрібнюються молотковим ротором. Тобто одночасно працюють транспортерний живильник, ножовий барабан та молотковий подрібнювальний апарат. Для цього до початку роботи на шківи валів електродвигуна і ножового апарата одягають клинові паси і натягують їх за допомогою ролика. Горловину зернового бункера перекривають заслінкою. Для зниження пускового моменту пуск дробарки здійснюють при відключеному транспортері-живильнику.

При необхідності переробки сіна в сінне борошно для згодовування свиням завантажений на горизонтальний транспортер корм ущільнюється похилим транспортером і подається до ножового барабана. Попередньо подрібнені ножами частки корму захоплюються потоком повітря і надходять у камеру подрібнення, де подрібнюються молотками до кінцевих розмірів та розщеплюються вздовж волокон, просіваються крізь решето і вентилятором подаються в циклон.

При подрібненні кормів з високою вологістю робота дробарки здійснюється за прямоточним варіантом, тобто після молоткового ротора подрібнені продукти розвантажуються через вставну горловину, яка при знятому решеті проходить через боковий люк в кришці 2 камери. До початку роботи необхідно вийняти решето, встановити розвантажувальну горловину і відкрити люк в кришці камери. Всмоктувальний трубопровід вентилятора знімають, а на вхідному вікні вентилятора встановлюють запобіжну сітку. Після подрібнення соковитих кормів камеру подрібнення очищають від залишків корму і промивають водою при включеному роторі.

Для забезпечення якісного різання сіна та інших стеблових кормів і зменшення затрат енергії ножі мають бути завжди гострими, а зазор між лезом ножа і протирізальною пластиною не повинен перевищувати 0,3 – 0,5 мм. Для доступу до ножів знімають притискні пружини похилого транспортера і піднімають його вверх відносно верхнього ведучого валика. Для регулювання зазору між лезом ножа і протирізальною пластиною послабляють болти, якими ніж кріпиться до хрестовин, послабляють контргайки регулювальних болтів і ними встановлюють необхідний зазор. Після регулювання зазора кріпильні болти міцно затягують, а регулювальні гвинти фіксують контргайками.

Зміна розміру частинок продукту помелу дробаркою проводиться шляхом встановлення решета з відповідними отворами. Перед закриванням кришки необхідно впевнитись, що решето перекриває весь периметр вихідної горловини камери подрібнення.

У процесі експлуатації дробарки молотки спрацьовуються. Для забезпечення якісного подрібнення кормів і зниження витрат енергії молотки дробарки слід періодично переставляти на нові робочі грані. При перестановці або заміні молотків необхідно відкрити кришку камери подрібнення, зняти шплінт на осі молотків, відкрити лючок у боковій кришці і, повертаючи ротор, сумістити вісь молотків з лючком і поступово витягувати вісь, знімаючи та розкладаючи на підлозі у встановленому на роторі порядку молотки та розпірні втулки. Збирання здійснюється в зворотному порядку. При цьому молотки повертаються при першій перестановці на нову діаметрально розташовану грань, а при другій – на сусідню грань. Допустиме зношування І і ІІ граней не повинно перевищувати половини ширини найбільш спрацьованого на даній осі молотка, а ІІІ та ІV до відстані 10 мм між робочою кромкою та отвором. Це дає змогу зберігати рекомендовану схему розміщення молотків на роторі і дотримуватись його рівноваги. При спрацюванні всіх граней молотки замінюють новими, попередньо підбираючи пакети для кожної осі так, щоб різниця маси пакетів, розміщених на протилежних осях ротора, не перевищувала 5 г.

Дробарка ДКМ-5 (рис. 2) призначена для подрібнення зерна, грубих кормів та качанів кукурудзи як самостійна машина та в складі технологічних ліній приготування кормів на тваринницьких фермах і зерноскладах. Вона складається з таких основних вузлів: завантажувального конвеєра 7, зернового бункера 6, живильника стеблових кормів та качанів 10, камери подрібнення 16, молоткового ротора 14, вивантажувального конвеєра 18, зарешітної камери 2, пиловідокремлювача 20, (рис. 3) привода та шафи управління.

Завантажувальний конвеєр має основний 7 та допоміжний 26 шнеки. Останній приводиться в дію від основного через передачу 27. З’єднання конвеєра з бункером виконано шарнірним, що забезпечує можливість переміщення забірної частини для зміни місця забору зерна у двох площинах: горизонтальній на кут до 180о та вертикальній.

Рис. 2. Конструктивно-функціональна схема дробарки ДКМ-5 (при роботі на грубих кормах):

1-змінне решето; 2- зарешітна камера; 3- вихрова камера; 4- фільтр;

5- заслінка зворотного каналу; 6 - зерновий бункер; 7- завантажувальний конвеєр; 8- лотік; 9- зовнішній шнек живильника; 10 – живильник; 11- внутрішній шнек живильника; 12- протирізальна пластина; 13- дека; 14- ротор; 15- молоток; 16- камера подрібнення; 17- шнек горизонтальний; 18- шнек похилий вивантажувальний; 19- тканий рукав

Наявність допоміжного шнека дає можливість самозаглиблення в міру забору зерна. Бункер зерновий обладнаний датчиками 24 верхнього та нижнього рівня зерна, магнітним сепаратором 22 для вловлювання із зернового потоку випадкових металевих предметів, звуковою сигналізацією, регулювальною заслінкою 23 та пристроєм для автоматичної зміни положення заслінки за величиною струму електродвигуна. Підійманням чи опусканням регулювальної заслінки змінюється поперечний переріз щілинної горловини подачі зерна із бункера в камеру.

Живильник складається з приймального лотка 8, рухомого зовнішнього конуса з гвинтовою навивкою 9, внутрішнього конуса з навивкою 11. Гвинти зовнішнього та внутрішнього конуса навиті в протилежні сторони. Живильник прикріплений до корпуса камери 16 за допомогою двох петель і відкидного замка. Таке кріплення дає змогу повертати живильник на 90о при транспортуванні та обслуговуванні дробарки. Зовнішній конус обертається від двигун-редуктора за допомогою ланцюгової передачі.

Рис. 3. Конструктивно-функціональна схема дробарки ДКМ-5 (при роботі на зерні):

1- змінне решето; 2 - зарешітна камера; 3 - вихрьова камера; 4 - фільтр; 5 - заслінка зворотного каналу; 6- бункер зерновий; 7- завантажувальний конвеєр; ; 8- лотік; 9- зовнішній шнек живильника; 10 – живильник; 11- внутрішній шнек живильника; 12- протирізальна пластина 13 - дека; 14- ротор; 15 - молоток; 16 - камера подрібнення; 17 - шнек горизонтальний; 18 - шнек похилий вивантажувальний; 19 - тканий рукав; 20 - пиловідокремлювач; 21 - відбійні пластини; 22 - магнітний сепаратор; 23 - заслінка подачі зерна; 24 - датчики рівня зерна; 25 - кришка з деками; 26 - допоміжний шнек (підшнечник); 27 - привод підшнечника

Камера подрібнення виготовлена у вигляді стального зварного корпусу з двома вхідними (для подачі зерна і стеблових кормів чи качанів) та вивантажувальною горловинами. Горловина для подачі зерна має заслінку 23, а вивантажувальна перекривається змінним решетом 1. У нижній частині горловини для подачі стеблових кормів у камеру розміщена протирізальна пластина 12. При подрібненні зерна ця горловина перекривається вставною кришкою 25 з деками. У верхній частині корпуса розміщена вихрова камера 3, а до нижньої частини прикріплені деки 13. Мінімальний зазор (1,5-2 мм) між деками та молотками 15 забезпечується секторами, які одночасно запобігають проходженню цілих зерен поза зоною подрібнення. Сектори розташовані на бокових стінках камери і можуть зміщуватись за допомогою ексцентриків. Для встановлення вказаного зазора послабляють болти кріплення секторів, повертанням ексцентриків підводять сектори до упору їх у диски, повертають ексцентрики проти годинникової стрілки на кут 10-200 і затягують болти кріплення. Зарешітна камера 2 виконана у вигляді відкидного трубопроводу, що звужується в напрямку руху матеріалу. Для зміни решіт у камері подрібнення передбачена відкидна кришка. На корпусі камери розміщено кінцевий вимикач, який блокує систему пуску при відкритій кришці.

Молотковий ротор розміщений в камері подрібнення і складається з вала, дистанційних втулок, дисків, восьми осей підвісу, молотків та розпірних втулок між ними.

Пиловідокремлювач 20 складається з розширеної осадової камери, верхня частина якої перекривається тканим фільтром 4, а нижня має вихідну горловину з заслінкою 5, якою перекривається вихідна горловина зернового бункера при подрібненні стеблових кормів чи качанів кукурудзи. Всередині осадової камери під гострим кутом до вхідного потоку встановлено каскад відбійних пластин 21. Пиловідокремлювач, як і зерновий бункер, закріпленийна камері подрібнення.

Розвантажувальний конвеєр має два шнеки: горизонтальний 17 та похилий 18, з’єднаних між собою рухомим фланцем. Таке з’єднання дозволяє змінювати положення похилого шнека залежно від висоти приймання готового корму. До вихідної горловини похилого шнека приєднаний тканий рукав 19 для зменшення пиловідокремлення із готового продукту при вивантаженні в транспортні засоби.

При подрібненні зерна дробарка працює в ручному або автоматичному режимі роботи. При ручному режимі положення заслінки фіксується за номінального завантаження електродвигуна відповідно до показів амперметра (60 А). Поряд з ручним управлінням дробарка обладнана системою автоматичного режиму подрібнення зерна. При цьому положення заслінки плаваюче: вона привідкривається та призакривається в режимі гармонійного коливання з амплітудою відхилення, що лежить в межах допуску рівномірності дозування зернового потоку в камеру подрібнення. Для привода заслінки встановлено електродвигун-редуктор, шестеренчаста передача і електромагнітна муфта. Для керування приводом в шафі управління встановлено амперметр-індикатор, який разом з приводом підтримує номінальний режим роботи дробарки, а при припиненні подачі зерна в бункер включає сирену. У разі відключення електроенергії спрацьовує електромагнітна муфта і відбувається миттєве перекривання заслінки під дією її власної ваги.

Запуск електродвигунів дробарки проводиться в зворотній (відносно руху корму) послідовності: спочатку включається електродвигун вивантажувального конвеєра, потім - ротора дробарки та завантажувального конвеєра.

Для роботи дробарки на зерні забірну частину завантажувального конвеєра опускають в приямок із зерном, або на бурт зерна. У камері подрібнення встановлюють решето відповідно до крупності кінцевого продукту. Вікно для подачі грубих кормів перекривають вставною кришкою з декою. Кришку щільно притискують до корпуса дробарки фланцем живильника грубих кормів (привод живильника при цьому повинен бути відключеним).

Технологічний процес роботи дробарки при подрібненні зерна відбувається так. Із бурта чи приямку зерно завантажувальним конвеєром подається в зерновий бункер, а з нього тонким шаром просипається в щілину між заслінкою та похилим днищем бункера, очищається магнітним сепаратором від випадкових металевих домішок і потрапляє в камеру подрібнення. Під дією ударів молотків зерно руйнується, відкидається до дек, де повторно доподрібнюється. Подрібнені частинки просіваються крізь решето в зарешітний простір і осідають у зоні гвинтів горизонтального шнека, який подає їх в похилий розвантажувальний конвеєр, а останній - у бункер-накопичувач або транспортні засоби. Потік повітря, що створюється швидкохідним ротором, із зарешітної камери рухається вгору до пиловідокремлювача, з якого надлишкове повітря виходить через тканий фільтр в навколишнє середовище, а пилевидні частинки, внаслідок зіткнення з відбійними пластинами та завдяки розширенню каналу, опускаються вниз і, підхоплені циркулюючим повітряним потоком, повертаються в камеру подрібнення. Крупні частинки, які не пройшли через отвори решета, разом з супутнім потоком повітря рухаються по вихрьовій камері, де змінюють напрямок руху у бік центральної частини ротора, що сприяє ежекційному засмоктуванню в камеру подрібнення як циркулюючого потоку з пилевідокремлювача, так і нової порції зерна з бункера.

Регулювання якості подрібненого продукту здійснюється шляхом підбору решета з відповідними отворами. При подрібненні зерна ячменю, гороху, кукурудзи та пшениці рекомендується використовувати решета з розмірами отворів 4, 5, 6 та 8 мм, вівса - 8 мм, качанів кукурудзи - 8 та 16 мм, сіна або соломи - 16 мм. Вологість зерна не повинна перевищувати 14 %, грубих кормів – 17%.

У разі виконання роботи дробарки на грубих кормах при одержанні сінного борошна з камери подрібнення видаляють кришку з деками і перекривають заслінки 5 і 23(див. рис.3). Грубі корми чи качани механізовано або вручну подаються в лотік живильника і витками його шнека спрямовуються у камеру подрібнення. При взаємодії молотків і протирізальних пластини від загальної маси корму відокремлюються окремі частинки, які, проходячи по дековій поверхні камери подрібнення, розщеплюються вздовж волокон та доподрібнюються. Продукти подрібнення просіваються крізь решето в зарешітний простір, звідки горизонтальним, а потім похилим шнеками подаються на видачу. У разі перезавантаження живильника грубим кормом або при потраплянні сторонніх предметів у живильник включається зворотній хід витків шнека шляхом реверсування двигуна за допомогою важеля перемикача.

При переробці грубих кормів на січку чи качанів решето знімається, а на його місце вставляється вивантажувальна горловина з дефлектором. При цьому похилий шнек вивантажувального конвеєра відключається, а з горизонтального шнека знімається приводний пас.

Зупиняють дробарку по закінченні роботи після припинення подачі сировини і повного виходу продукту з камери подрібнення та розвантажувального шнека.

Зміна подачі зерна в камеру подрібнення відповідно до величини завантаження електродвигуна привода ротора дробарки проводиться заслінкою бункера, а грубих кормів - зміною кількості сировини на вході в живильник.

Вимоги щодо розстановки молотків на роторі та забезпечення умов зрівноваженості аналогічні поданим вище стосовно дробарки КДУ-2.

Дробарка зерна ДБ-5 призначена для подрібнення зерна і складається з таких основних частин: ротора 18 (рис. 4), камери подрібнення 16, бункера 10, роздільної камери 24, рами 20, завантажувального конвеєра 9, вивантажувального конвеєра 1 та шафи управління.

Рис. 4. Конструктивно-функціональна схема зернової дробарки ДБ-5:

1 - вивантажувальний конвеєр; 2 - фільтр; 3 - напрямний козирок подрібненого продукту; 4 - подовжувач козирька; 5 - козирок пневмопотоку; 6- приймальне вікно; 7 - привод підшнечника; 8 - підшнечник; 9 – завантажувальний конвеєр; 10 - зерновий бункер; 11- датчики рівня зерна; 12 - заслінка подачі зерна; 13 - магнітний сепаратор; 14 - канал зворотної подачі повітря; 15 - лотік; 16 - камера подрібнення; 17 - молоток; 18 - ротор; 19 - деки; 20 - рама; 21- горизонтальний шнек; 22- жолоб горизонтального шнека; 23 - зворотний канал недоподрібненого продукту; 24- роздільна камера; 25 - пневмопровід; 26 - регулювальна пластина; 27- тканий рукав

Ротор має вал, на якому через дистанційні втулки розташовані диски. Останні закріплені шпоночним з’єднанням, а від бокового зміщення утримуються гайкою. По периферії дисків є вісім отворів, в які вставлені осі підвісу. На осях шарнірно підвішені молотки 17, розставлені за допомогою розпірних втулок по гвинтових лініях, що сходяться. Обертання ротора здійснюється безпосередньо від електродвигуна через втулково-пальцьову муфту.

Корпус камери подрібнення - зварної конструкції і має дві горловини: верхня для з’єднання з роздільною камерою та зерновим бункером і бокова для закріплення пневмопроводу 25. На внутрішній циліндричній поверхні камери подрібнення вкладені рифлені деки 19, які опираються на зовнішню поверхню секторів і притискуються до них болтами. Зазор між внутрішньою поверхнею секторів та крайніми дисками регулюється ексцентриками до такої величини, щоб крупні частинки та цілі зерна не проходили в простір між дисками і боковими стінками камери подрібнення. Для запобігання випадковому включенню дробарки при відкритій кришці на корпусі встановлений кінцевий вимикач.

Завантажувальний бункер 10 має два вікна: вхідне для приєднання шнека 9 та оглядове. У нижній частині бункера встановлена заслінка 12. До похилого днища за заслінкою кріпиться магнітний сепаратор 13 для вловлювання феромагнітних домішок.

По висоті в бункері розміщені датчики верхнього і нижнього рівня 11, за допомогою яких включається та виключається завантажувальний шнек. Поворот заслінки здійснюється як від автоматизованого привода, так і вручну важелем. При ручному управлінні контроль величини завантаження ведеться за показами амперметра. При досягненні стабільного режиму важіль заслінки фіксується. Привод заслінки в автоматичному режимі здійснюється від електродвигуна-редуктора РД-09 через зубчасту передачу і електромагнітну муфту, яка в разі відключення електромережі дає можливість заслінці миттєво опуститись під дією власної маси і перекрити доступ зерна в камеру подрібнення. В разі припинення надходження зерна з бункера в камеру важіль заслінки натискує на кінцевий вимикач, який в автоматичному режимі вмикає ланцюг звукової сирени.

Роздільна камера 24 призначена для сепарування подрібнених частинок за розмірами з направленням на доподрібнення крупної фракції. Всередині камери виконані два канали: зворотний канал недоподрібненого продукту 23, що повертає цю фракцію в камеру подрібнення, і канал 14 для рециркуляції повітря. Роздільна камера з’єднана з камерою подрібнення пневмопроводом 25, поперечний переріз якого за ходом продукту постійно звужується. Цим запобігається утворення застійних зон і забивання пневмопроводу. Продовженням зовнішньої криволінійної поверхні пневмопроводу є козирок 3, по якому рухається подрібнений продукт. Для зміни якості продукту роздільна камера має два регулювання: криволінійну заслінку 4, що є подовжувачем козирка 3 та регулювальну пластину 26, призначену для регулювання якості при подрібненні зерна основних фуражних культур (ячменю, пшениці, гороху, кукурудзи) і зерносумішок кондиційної вологості. Пластина 4 використовується при подрібненні вівса, а також некондиційного зерна інших культур (вологого, прілого). На зовнішній стінці роздільної камери нанесені вісім позицій пластини 26, що служать для орієнтування вибору її положення при налагодженні на необхідну якість продукту (модуля помелу). Пластина забезпечує безступінчасте регулювання розміру частинок продукту в діапазоні, що відповідає придатності всім видам і віковим групам тварин. У верхній частині роздільної камери закріплений тканий фільтр для виводу надлишкового повітря в атмосферу. У нижній частині роздільної камери розміщений горизонтальний шнек 21, який знаходиться в жолобі з передньою вертикальною стінкою 22. Верхня кромка цієї стінки жолоба в залежності від положення заслінок 4 і 26 розділяє подрібнену масу на готовий продукт з направленням його на вивантаження з роздільної камери, і недоподрібнену масу, яка по каналу 23 повертається в камеру подрібнення. Козирьок 5 призначений для зміни напрямку руху повітря після його відбивання від жолоба шнека.

Завантажувальний шнековий конвеєр верхньою частиною шарнірно кріпиться до зернового бункера з можливістю зміни його положення в горизонтальній площині (відповідно до місцезнаходження зернового бурту відносно дробарки) та переміщення у вертикальній площині для опускання при заборі зерна. У нижній частині конвеєра розміщений додатковий шнек (підшнечник) 8, який забезпечує самозаглиблення в зерновий бурт. Обертання гвинта підшнечника здійснюється від основного шнека ланцюговою передачею 7, яка щільно закрита кришкою. В нижній частині циліндричний кожух шнека обрізаний, що створює можливості доступу зерна до гвинта шнека по всьому його периметру. Привод підшнечника кріпиться до кожуха боковими пластинами.

Вивантажувальний конвеєр 1 встановлений на гвинтовій підставці, яка забезпечує регулювання його положення по висоті. Приймальна частина конвеєра приєднана закритим лотком 15 до горизонтального шнека 21 роздільної камери, а до вивантажувального патрубка кріпиться тканевий рукав 27 для зменшення пилоутворення при вивантаженні подрібненого продукту.

Технологічний процес роботи дробарки відбувається так. Перед початком роботи нижня частина завантажувального конвеєра опускається на бурт зерна. Потім послідовно включаються вивантажувальний конвеєр, дробарка і завантажувальний конвеєр. Подане завантажувальним конвеєром зерно накопичується в бункері і у віддозованій положенням заслінки бункера кількості надходить у камеру подрібнення, очищаючись від металевих домішок. Подрібнене молотками і рифленими деками зерно по пневмопроводу вивантажується в роздільну камеру. При відведеній вліво пластині 26 зворотний канал 23 повністю відкритий і більшість матеріалу разом з частиною повітря надходить на повторне подрібнення. Дрібні частинки відсіюються повітряним потоком через вікно, утворене нижньою кромкою подовжувача козирка 4 і верхньою кромкою жолоба 22, опускаються до горизонтального шнека і виводяться з роздільної камери. Супутній потік повітря козирком 5 спрямовується знову в камеру подрібнення. Надлишкове повітря виводиться в атмосферу через фільтр 2. При цьому забезпечується найдрібніший помел. При зміщенні

пластини 26 від стінки камери вправо щілина зворотного каналу 23 звужується, вихід повітря через вікно збільшується, що забезпечує більш інтенсивну евакуацію продукту помелу в зону дії горизонтального шнека. В результаті цього середня крупність відведених частинок збільшується. В крайньому правому положенні пластина 26 повністю перекриває зворотній канал і весь продукт надходить до горизонтального шнека без сепарування.

При подрібненні вівса чи некондиційного зерна подовжувач козирька 4 переводиться з крайнього правого положення вліво. При цьому забезпечується більш інтенсивне відведення матеріалу на доподрібнення.

Дробарка ДМ-Ф-4 (КД-4) створена за блочно-модульним принципом.

Рис. 5. Схема комплекту вузлів дробарки ДМ-Ф-4-3:

1 - камера подрібнення; 2 - приймальний бункер; 3 - камера розподільна; 4 - живильник; 5 - конвеєр завантажувальний; 6 - конвеєр вивантажувальний; 7 - осадова камера; 8 - задня кришка

Дробарка має камеру подрібнення1 (рис.5) з ротором, а також комплектуючі швидкознімні блоки: приймальний бункер 2; розподільну камеру 3; живильник 4; завантажувальний конвеєр 5; вивантажувальний конвеєр 6; осадову камеру 7 задню кришку та електрошафу. Залежно від замовлення дробарки можуть комплектуватись у чотирьох модифікаціях:

Перше виконання - ДМ-Ф-4 –для подрібнення всіх видів фуражного зерна і використання у складі технологічних ліній фермських комбікормових агрегатів. Дробарка має камеру подрібнення 1, приймальний бункер 2, роздільну камеру 3 та задню кришку 8.

Друге виконання - ДМ-Ф-4-1 – використовується як самостійний агрегат для подрібнення зерна в зерноскладах. Крім камери подрібнення 1, приймального бункера 2, задньої кришки 8 та роздільної камери 3 дробарка додатково обладнана завантажувальним 5 та вивантажувальним 6 конвеєрами, а також електрошафою.

Третє виконання - ДМ-Ф-4-2 – призначена для подрібнення сіна, соломи і качанів кукурудзи у кормоцехах ферм з одночасним навантаженням подрібненого корму в транспортний засіб. Дробарка має камеру подрібнення 1, живильник 4, вивантажувальний конвеєр 6, осадову камеру 7 та електрошафу.

Четверте виконання - ДМ-Ф-4-3 – універсальний варіант, до комплекту якого входять всі блоки. В умовах господарств дробарка швидко переналагоджується для переробки різних видів кормів відповідно до виконання 2 або 3.

Конструктивно-функціональна схема дробарки ДМ-Ф-4-1 (варіант для подрібнення зерна) наведена на рис. 6.

Дробарка складається з завантажувального конвеєра 5, приймального бункера з регулювальною заслінкою 9 і магнітним сепаратором 27, камери подрібнення 24 з ротором 23, задньої кришки 26, рами, роздільної камери з регулювальною заслінкою 14 і вивантажувального конвеєра 16. Завантажувальний конвеєр має бункер 1, в якому встановлена перегородка 2, зворотній трубопровід 3, шнек, шиберна заслінка 4 конвеєра, решітку 7 і накопичувач домішок 8. Розмір отворів решітки 7 дещо перевищує максимальний розмір зерен. Шнек розміщений в кожусі, що має три вікна: для забору зерна із бункера, для виходу очищеного від домішок зерна через решітку і для видалення крупних домішок.

В приймальному бункері 6 розміщена заслінка 9 є в формі поверхні циліндра і призначена для регулювання величини потоку зерна в камеру подрібнення. При ручному управлінні подачею зерна положення заслінки встановлюється за величиною сили струму (60 А) по індикатору. В автоматизованому режимі заслінка знаходиться в плаваючому режимі. Її положення змінюється приводом, що має двигун-редуктор, електромагнітну муфту, шестерінну передачу і кінцевий вимикач, управління заслінкою здійснюється мікропроцесором. Магнітний сепаратор 27 вставлений у прямокутне вікно похилого лотка приймального бункера нижче робочої поверхні заслінки 9. В верхній частині приймального бункера виконана зсипна горловина 28, що з’єднується зворотним трубопроводом 3 з простором бункера 1, який знаходиться під перегородкою 2. У зоні магнітного сепаратора виконаний оглядовий люк для очищення робочої поверхні сепаратора від затриманих металевих домішок. У торцевій стінці камери знаходиться вибухорозрядний клапан 10.

а

б

Рис. 6. Конструктивно-функціональна схема дробарки:

а-ДМ-Ф-4-1 подрібнення зерна;б-ДМ-Ф-4-2 подрібнення стеблових;

1- бункер завантажувального конвеєра; 2 - перегородка; 3 - зворотній трубопровід; 4 - шиберна заслінка; 5 - завантажувальний конвеєр; 6 - приймальний бункер; 7 - решето; 8 - накопичувач домішок; 9 - регулювальна заслінка зернового бункера; 10 - вибухорозрядний клапан; 11 - обтікач; 12 - зворотний канал; 13 - кромка стику стінок; 14 - регулювальна заслінка роздільної камери; 15 - відвідний патрубок готового продукту; 16 - вивантажувальний конвеєр; 17 - тканий рукав; 18 - тканий фільтр; 19 - вивідний канал; 20 - реккатер; 21- вісь підвісу молотків; 22 - деки; 23- ротор; 24 - камера подрібнення; 25 - молоток; 26 - задня кришка; 27 - магнітний сепаратор; 28 - зсипна горловина 29 - осадова камера; 30 - решето; 31 - вісь; 32- ролик; 33 - напрямна доріжка; 34 - амортизуюча пластина; 35- кривошип; 36 - днище живильника; 37 - перегородка; 38 - зовнішня пластина; 39 - гребінка; 40 - напрямний канал; 41 - боковина; 42 - перекриваюча поверхня; 43 - протирізальна пластина

Камера подрібнення складається із зварного корпуса і ротора. Корпус розміщений на рамі дробарки і має три фланці з горловинами: верхній для приєднання приймального бункера та два бокові. До одного з них приєднується роздільна камера (при подрібненні зерна) або осадова камера з решетом (при подрібненні грубих кормів), а до другого - задня кришка (при подрібненні зерна) або живильник (при подрібненні стеблових). На боковинах корпуса та задньої кришки прикріплені сектори, положення яких відносно молотків ротора встановлюється ексцентриковими механізмами. Внутрішня циліндрична поверхня корпуса викладена рифленими деками 22, які опираються на сектори і притискуються до них болтами. За крайньою декою корпуса камери подрібнення встановлено решітний реккатер 20. Для запобігання випадковому включенню дробарки при відкритій задній кришці чи роздільній камері на корпусі встановлені кінцеві вимикачі.

Ротор 23 складається з вала з набором дисків та дистанційних втулок, молотків 25, шарнірно розміщених на восьми осях підвісу 21. Диски і дистанційні втулки утримуються на валу за допомогою гайки. Молотки розміщені так, що вони покривають ширину молоткового поля і кожен молоток у вертикальній площині рухається по власному сліду. Положення молотків на осях підвісу фіксується розпірними втулками. Електродвигун привода ротора розміщений співвісно з ним і з’єднаний втулково-пальцьовою муфтою.

Роздільна камера має корпус, обтікач 11, вивідний канал 19 для подачі повітро-продуктової маси з камери подрібнення, зворотний канал 12 для відведення крупних частинок на доподрібнення, регулювальну заслінку 14 та патрубок 15 для відведення готового продукту. Поверхня заслінки 14 співпряжена з поверхнею нижньої стінки каналу 19. При повертанні заслінки у бік камери подрібнення дотична, проведена до її крайньої кромки, відхиляється від стику 13 верхніх стінок каналу 12 та патрубка 15 у бік зворотного каналу 12, а при повертанні в протилежному напрямку – відхиляється до патрубка 15. На початковій частині нижньої стінки каналу 19 закріплений решітний реккатер. До нижнього фланця патрубка 15 приєднується тканий фільтр 18, який з’єднує роздільну камеру з вивантажувальним конвеєром 16.

Вивантажувальний конвеєр 16 запозичений з зернової дробарки ДБ-5. До вивантажувальної горловини конвеєра приєднаний тканий рукав 17.

Технологічний процес подрібнення зерна дробаркою відбувається так.

Зерно надходить у бункер 1 завантажувального шнека і через щілину в днищі, величина якої регулюється заслінкою 4, опускається до гвинтів шнека. При потраплянні зерна до зони решета 7 через нього просипається зерно, а крупні домішки гвинтами шнека зміщуються до верхньої горловини, надходять до накопичувача 8 і періодично видаляються в міру його наповнення. У середній частині приймального бункера 6 знаходиться похилий козирьок і регулювальна пластина. Зерновий матеріал надходить в камеру подрібнення в кількості, обумовленій положенням регулювальної пластини. Надлишкова кількість зерна накопичується над заслінкою і, досягнувши рівня горловини 28, зсипається по зворотному трубопроводу 3 у простір бункера завантажувального шнека, розташованого під перегородкою 2, звідки зерно забирається гвинтом шнека. У зоні завантажувального вікна до цього зерна додається основний потік зерна із бункера і процес повторюється. Заслінка 9 виставляється на номінальне завантаження електродвигуна, а шиберна заслінка 4 встановлюється в положення, при якому зворотним трубопроводом буде сходити невелика кількість зерна. Віддозоване заслінкою 9 зерно проходить в зоні дії магнітного сепаратора, де відокремлюються феромагнітні домішки. У камері подрібнення зерно піддається дії молотків та дек, подрібнюється і разом з супутнім потоком повітря спрямовуються в канал 19. При цьому крупні частинки і ціле зерно, яке має більшу швидкість руху, доподрібнюється реккатерною поверхнею. У зоні вивантажувального вікна роздільної камери (між заслінкою 14 і кромкою 13) зернові частинки відхиляються під дією супутнього потоку повітря. Оскільки різні за розміром частинки подрібненого продукту мають різні аеродинамічні властивості, то в зоні вивантажувального вікна утворюється розширений потік матеріалу в якому дрібні частинки розташовуються ближче до відвідного патрубку 15. Зміною положення заслінки 14 відносно кромки 13 стику стінки зворотнього каналу і стінки відвідного патрубка регулюється крупність одержаного продукту. Надлишковий напір повітря скидається через фільтр 18, а зерновий продукт вивантажується шнековим конвеєром 16.

Конструктивна схема дробарки ДМ-Ф-4-2 (варіант для подрібнення грубих кормів і початків кукурудзи) наведена на рис.6,а

Дробарка має камеру подрібнення з ротором 23, осадову камеру 29 з змінним решетом 30, вивантажувальний конвеєр 16 та живильник з направним каналом 40 і подавальними гребінками 39. Вал приводу робочих органів живильника має дві трикутні боковини 41 в яких шарнірно розміщені осі 31. На осях жорстко закріплені зубці гребінки та кривошип 35, оснащений роликами 32, що рухаються по напрямній доріжці 33. З боку подачі матеріалу доріжка має додаткову пластину 38 для притискування ролика 32 до напрямної доріжки 33. У верхній частині напрямної доріжки встановлена амортизуюча пластина 34.

Напрямний канал утворений двома криволінійними поверхнями: днищем живильника 36 та перегородкою 37, в якій виконані прорізи для проходження граблин гребінки. На виході із каналу 40 у його нижній частині розміщена протирізальна пластина 43, а до перегородки 37 приєднана криволінійна поверхня 42, яка перекриває верхню частину завантажувальної горловини камери подрібнення. Камера подрібнення і ротор такі як у дробарки ДМ-Ф-4-1. Верхня завантажувальна горловина корпуса камери, призначена для подачі зерна, перекрита.

Вивантажувальний конвеєр 16 з’єднується тканим фільтром 18 з осадовою камерою 29 і утримується опорами, утвореними двома парами розкосів, приєднаних до поперечної осі з роликами (рис. 5, поз. 6). Для зміни нахилу вивантажувального конвеєра передбачено змінювати довжину однієї з опор.

Технологічний процес роботи дробарки ДМ-Ф-4-2 відбувається так.

Грубий корм чи качани кукурудзи вручну або завантажувальним транспортером (наприклад з роздавача типу КТУ-10А) подаються в приймальну горловину каналу 40 живильника. Ролик 32, рухаючись по напрямній доріжці 33, повертає граблини гребінки 39, які, проходячи через вікна в перегородці 37, проникають в стеблову масу і подають її до вхідного вікна камери подрібнення. Оскільки у нижній частині з боку камери подрібнення напрямна доріжка розірвана, то, дійшовши до її крайньої кромки, ролик 32 виходить з зачеплення з доріжкою 33, гребінка звільняється від фіксованого положення, потім зубці, упираючись в нижню кромку поверхні 42, відхиляються назад і виходять з шару стеблової маси. Початкове подрібнення стебел відбувається між крайніми кромками молотків і протирізальною пластиною 43, в подальшому відділені часточки стебел доподрібнюються молотками і деками. При переміщенні по поверхні решета дрібні частинки сепаруються, а крупні спрямовуються на повторне подрібнення. В осадовій камері, внаслідок збільшення простору, подрібнений матеріал падає до приймальної горловини шнекового конвеєра, а повітря фільтрується через тканий фільтр 18. Наявність на вивантажувальній горловині конвеєра тканого рукава сприяє зменшенню пилевиділення в атмосферу.

Дробарка ДМ-Ф-4-3 має всі блоки, які дозволяють в умовах господарства за потребою періодично переналагоджувати її на описані вище варіанти другої або третьої комплектації.

Дробарка подрібнювач-змішувач ДИС – 1 М призначена для одночасного доподрібнення грубих кормів і силосу, заготовлених косарками-подрібнювачами, та подрібнення коренеплодів і змішування цих компонентів з концкормами і поживними розчинами. Дробарка випускається в двох модифікаціях: як окремий виріб і укомплектованою завантажувальним та вивантажувальним скребковими транспортерами (рис. 7).

Дробарка складається з корпуса 9, ротора 5, рами 12 та електрообладнання. Всередині корпуса є камера подрібнення 10, на внутрішній поверхні якої вздовж твірної циліндра закріплені рифлені била 11. Для запобігання зміщенню кормової маси сусідні била мають протилежне направлення насічки рифів. У верхній частині камера подрібнення приєднана до приймального бункера 7, а в нижній частині - утворює вихідне вікно 13. З боку, протилежного рифам камера, подрібнення закрита відкидною кришкою 4, яке за допомогою шарнірного з’єднання 1 закріплена на рамі 13. Всередині кришки встановлена циліндрична поверхня 3 та верхня стінка 2 вивантажувальної горловини. Наявність відкидної кришки полегшує доступ до ротора при технічному обслуговуванні. В закритому положенні кришка фіксується замками. Для запобігання випадковому включенню електродвигуна при відкритій кришці в зоні рознімання корпуса і кришки встановлений кінцевий вимикач. На передній стінці приймальної горловини розміщено зрошувач 8 для введення рідких кормових добавок.

Рис. 7. Конструктивно-функціональна схема дробарки подрібнювача-змішувача ДИС-1М:

1-шарнірне з’єднання кришки; 2 - верхня стінка вивантажувальної горловини; 3 - циліндрична поверхня кришки; 4 - відкидна кришка; 5 - ротор; 6 - молоток; 7 - приймальний бункер; 8 - зрошувач; 9 - корпус; 10 - камера подрібнення; 11 - рифлені пластини; 12 - рама; 13 - вихідне вікно

Ротор дробарки має вал з дисками, у периферійні отвори яких вставлені осі підвісу. На осях шарнірно розташовані прямокутні молотки 6. Задана відстань між молотками забезпечується розпірними втулками. По молотковому полю молотки розташовані за гвинтовими лініями, що сходяться до центру ротора, причому кожен молоток рухається в площині обертання по власному сліду.

Технологічний процес роботи дробарки відбувається так. Кормові компоненти, віддозовані в необхідному співвідношенні, подаються в приймальний бункер і опускаються до ротора. Захоплена молотками кормова маса при проходженні по робочій зоні камери в результаті багаторазових ударів молотками та по рифлених билах доподрібнюється і перемішується між собою. Готовий продукт через вихідне вікно вивантажується на транспортер або в накопичувач.

Технічне обслуговування дробарок КДУ-2; ДКМ-5; ДБ-5; ДМ-Ф-4 та ДИС-1М передбачає такі заходи:

щоденне технічне обслуговування;

ТО-1 – обслуговування через кожні 120 годин роботи;

ТО-2 - обслуговування один раз на рік (наприклад, перед зимовим періодом експлуатації).

Шоденне ТО перед початком роботи включає перевірку надійності установки решета і кришки камери подрібнювання, а також натягу клинопасових і ланцюгових передач (прогин паса в середній його частині від зусилля 12 Н повинен бути 2-4 мм; стріла провисання ланцюга привода завантажувального шнека – 1-8 мм, а привода живильника грубих кормів – 3-8 мм). Після роботи зовнішні поверхні машини очищають від залишків корму та пилу. Витрушують фільтрувальний рукав і очищають пиловідокремлювач.

ТО-1 починають з проведення операцій щоденного ТО. Додатково до них перевіряють: надійність кріплення різьбових з'єднань (зусилля затягування гайок повинно становити 40-60 Н); радіальний зазор між диском ротора і секторами дек, який не повинен перевищувати 2,5 мм; стан спрацювання робочих кромок молотків (перестановку в інше положення або заміну здійснюють, якщо відстань профілю зношування лобової поверхні молотка доходить до його осі симетрії); надійність кріплення і стан проводів заземлення на дробарці і шафі управління; стан контактних з'єднань електроапаратури.

ТО-2 включає всі операції попередніх заходів. Крім того, перевіряють стан ізоляції електродвигунів (опір повинен бути не менше 0,5 мОм) та контуру повторного заземлення (опір не більше 10 мОм). Здійснюють повну заміну мастил з промиванням корпусів підшипників (в разі потреби розбирають їх).

Подрібнювач зерна і коренеплодів ИЗК-Ф-1 призначений для використання в фермерських господарствах. Крім зерна та коренеплодів може переробляти відходи овочів та фруктів. Продуктивність на зерні становить 0,5 т/год, а на інших видах кормів - у межах 1,0 – 2,0 т/год. Варіант комплектації подрібнювача для переробки зерна зображений на рис. 8,а, а для подрібнення коренеплодів – на рис. 8,б.

Спільними вузлами вказаних комплектацій є: рама, механізм привода та камера подрібнення. Змінними вузлами є: молотковий ротор і зерновий бункер, а також ножевий ротор і приймальний бункер коренеплодів.

Рама подрібнювача складається з вертикального стояка 3, до нижньої частини якого приєднані три горизонтальні променеві опори 2. Зверху до стояка приварена пластина, на якій закріплено підшипниковий вузол 6 з двохстороннім валом. З одного боку на хвостовик вала встановлено шків клинопасової передачі 5, а на другий насаджується змінний ротор. Електродвигун 4 знаходиться на плиті 1, прикріпленій до стояка 3. Частоту обертання ротора (50 с-1 при подрібненні зерна або 25 с-1 при подрібненні коренеплодів) встановлюють клинопасовою передачею.

а б

Рис. 9. Конструктивно-функціональні схеми подрібнювача зерна і коренеплодів:

а - зерновий варіант; б - варіант для подрібнення коренеплодів;

1 - плита; 2 - променева опора; 3 - стояк рами; 4 - електродвигун; 5 - клинопасова передача; 6 - підшипниковий вузол; 7 - диск; 8 - камера подрібнення; 9 - бокова поверхня камери; 10 - вивантажувальна горловина; 11 - палець; 12 - решето; 13 - тяга заслінки; 14 - зерновий бункер; 15 - заслінка; 16 - завантажувальне вікно; 17 - переднє кільце ротора; 18 - молоток; 19 - диск; 20 - лопатка; 21 - ніж; 22 - важіль натискача; 23 - натискач; 24 - завантажувальне вікно бункера коренеплодів; 25 - бункер коренеплодів; 26 - протирізальна пластина

Камера подрібнення 8 має диск 7, приєднаний до рами, та циліндричну бокову поверхню 9, в якій при подрібненні зерна встановлюється трисекційне кругове решето 12 з отворами в секціях параметрами 4; 5; і 6 мм. У нижній частині камери подрібнення знаходиться вивантажувальна горловина 10. До передньої торцевої частини камери подрібнення прикріплюються знімний зерновий бункер 14 або бункер для коренеплодів 25. Зерновий бункер у нижній частині має вікно 16, яке перекривається заслінкою 15, положення якої регулюється тягою 13. Бункер для коренеплодів має завантажувальне вікно 24, натискач 23 з важелем 22, шарнірно закріпленим та бункері, і пластину 26.

Ротор зернового варіанту має диск 7, закріплений на маточині ротора, і переднє кільце 17, які з’єднані між собою пальцями 11. На пальцях шарнірно підвішені молотки 18 і розпірні втулки. До маточини ротора коренеплодного варіанту прикріплений суцільний диск 19, на якому знаходяться лопатки 20, та два трапецевидних ножа 21.

Зерно засипається в приймальний бункер 14 і у віддозованій заслінкою 15 кількості надходить в камеру подрібнення 8. Під дією молотків і решета зерно подрібнюється і просівається через отвори у зоні вивантажувальної горловини 10. Коренеплоди вручну подаються через завантажувальне вікно 24 бункера 25 і підводяться до ножів натискачем 23. Лопатки 20 доподрібнюють відрізані ножами частинки коренеплоду і очищають внутрішню поверхню камери подрібнення при прилипанні кормової маси. Пластина 26 утримує коренеплоди від зміщення при різанні їх ножами.

Подрібнювач рулонів і тюків ИРТ-80 використовується переважно на великих фермах для переробки грубих кормів в розсипному стані, рулонах або тюках, пов’язаних шпагатом, і завантаження подрібненої маси в транспортні засоби. Якщо тюки пов’язані дротом, його попередньо треба видалити.

Дробарка випускається в двох варіантах: пересувний з приводом від вала відбору потужності трактора МТЗ-80/82 та стаціонарний - від електродвигуна. У першому варіанті дробарка оснащена колесами, карданним валом та передньою опорою. Стаціонарний варіант зображено на рис. 10.

Основними частинами машини є завантажувальний бункер 6, дробарка, рама 21, механізм привода бункера та ротора дробарки, вивантажувальний кормопровід 10 та шафа управління.

Рама має опори 1 і виконана разом з корпусом дробарки. Верхня частина рами (днище бункера) 7 має радіальну щілину, через яку проходять молотки дробарки. Перед щілиною, за напрямком руху бункера, на поверхні закріплений пірамідальний щиток 8, а за нею - щиток у формі бокової поверхні циліндра. Над рамою, з зазором до неї, встановлений конічний бункер 6 місткістю 5 м3, до зовнішньої сторони бокової поверхні якого закріплена колова реборда 5, якою бункер опирається на три катки. До центральної частини реборди приварений втулково-роликовий ланцюг 4, який знаходиться в зачепленні з приводною зірочкою. Каток закріплений в опорних підшипниках 2, розміщених на рамі. Фіксування бункера відносно катків здійснюється центруючими, верхніми та нижніми роликами 3. На внутрішній поверхні конічного бункера закріплені трикутні лопаті 9, які при обертанні бункера відносно нерухомого днища забезпечують рівномірну подачу стеблової маси до молоткового ротора. Ротор має вал, на якому жорстко на шпонці посаджені три диски 15. Крайні диски прикриті у верхній частині секторами, закріпленими на боковинах камери.

Рис. 9. Конструктивно функціональна схема подрібнювача рулонів і тюків

ИРТ-80:

1 - опора рами; 2 - підшипники; 3 - ролики; 4 - ланцюг бункера; 5 - реборда;

6 - бункер; 7 - днище; 8 - щиток; 9 - лопать; 10 - кормопровід; 11 - направляючий козирьок; 12 - люк; 13 - розвантажувальна горловина; 14 - вісь підвісу молотків; 15 - диск; 16 - молоток; 17 - периферійна поверхня камери; 18 - пластинчата дека; 19 - камера подрібнення; 20- торцева дека; 21- рама.

Цим запобігається потрапляння стебел між дисками і боковими стінками камери. В отворах дисків встановлено шість осей 14, на кожній з яких розміщено по чотири молотки 16. Відстань між молотками забезпечується розпірними втулками. Крайні молотки, що знаходяться з боку подачі корму, мають загострені робочі грані. Камера подрібнення 19 з боку розвантажувальної горловини 13 має фланець для закріплення кормопроводу 10 і люк 12 для очищення при забиванні кормом. У нижній частині камери передбачено люк для видалення води. До бокових стінок камери подрібнення у зоні молотків прикріплені нерухомі торцеві деки 20 з прямокутними виступами, спрямованими під кутом назад відносно напрямку руху молотків. По периферійній поверхні 17 камери подрібнення виконано п’ять щілин, в які вставлені регульовані радіальні пластинчасті деки 18. Положення їх внутрішньої кромки відносно молотків змінюється за допомогою болта і гайок. Зазор між молотками ротора і першою радіальною декою повинен бути 3-6 мм, а між наступними –1-2 мм. До вихідної горловини кормопроводу шарнірно приєднано напрямним козирком 11.

Дробарка приводиться в дію від електродвигуна, розташованого співвісно з ротором і з’єднаного з валом ротора втулково-пальцьовою муфтою. Привод бункера здійснюється від окремого двигуна через клинопасовий варіатор, конічний редуктор і ланцюгову передачу, ведена зірочки якої знаходиться на спільному валу з зірочкою привода ланцюга на бункері. Співвідношення діаметрів ведучого та веденого шківів клинопасової передачі для зміни частоти обертання бункера здійснюється вручну при включеному електродвигуні за допомогою штурвалу, безпосередньо зв’язаного з клинопасовим варіатором. Частоту обертання бункера вибирають залежно від виду, вологості та стану корму. Поряд з цим варіантом привода був створений подрібнювач з автоматизованим приводом, в якому регулювання передаточного числа клинопасового варіатора здійснюється виконавчим механізмом від мікропроцесора. Останній видає сигнал на зміну частоти обертання бункера при відхиленні завантаження електродвигуна від номінальної потужності.

Корми, що підлягають переробці, грейферним навантажувачем подаються в бункер. Бункер необхідно завантажувати якнайповніше, оскільки при недозавантаженні його починається викидання ротором подрібненої маси із бункера і збільшуються втрати та запилення навколишнього середовища. При обертанні бункера кормова маса захоплюється внутрішніми лопатями і подається до радіально встановленої дробарки. При підході до щілини в днищі бункера стебла піднімаються щитком 8, і молотки загостреним краєм відокремлюють порції корму від загальної маси. У подальшому захоплені молотками порції спрямовуються в камеру подрібнення, де відбувається доподрібнення та розщеплення частинок стебел і зминання їх країв на радіальних та торцевих деках, а також за рахунок повторних ударів молотків. Продукти подрібнення повітряним потоком, що створюється молотковим ротором, подаються по кормопроводу в транспортні засоби.

Подрібнювачі ИРТ - відносно складні за конструкцією. Це обумовлює і деякі ускладнення їх технічного обслуговування:

щоденне технічне обслуговування;

ТО-1 через кожні 60 годин роботи;

ТО-2 через кожні 240 годин роботи;

ТО-3 через кожні 960 годин роботи;

- сезонне технічне обслуговування при переході до зимового або літнього періодів експлуатації.

При щоденному технічному обслуговуванні необхідно:

перед початком роботи оглянути комплектність подрібнювача, стан його кріплень, відсутність підтікання масла; долити масло до встановленого рівня, перевірити роботу агрегатів подрібнювача на холостому ходу, усунути виявлені неполадки;

у процесі роботи контролювати температуру нагрівання редуктора і корпусів підшипників. Вона не повинна перевищувати більш як на 400С температуру навколишнього середовища;

після роботи очистити подрібнювач від решток корму та бруду, усунути несправності, виявлені під час роботи.

ТО-1 починають з операцій щоденного ТО. Крім того, регулюють натяг клинопасових передач і втулково-роликових ланцюгів привода; перевіряють рівень масла і при потребі доливають його; перевіряють спрацювання граней молотків, отворів в дисках ротора під осі, зубів зірочок привода. У разі необхідності переставляють молотки іншими неспрацьованими гранями або замінюють їх. При заміні молотків необхідно підбирати їх так, щоб різниця маси протилежних молотків не була більшою 10 г, а загальна маса діаметрально протилежних комплектів (вісь, молотки, втулки, шплінти) не відрізнялась більш як на 60 г.

При ТО-2 виконують всі роботи попереднього виду ТО, а також змащують підшипники валів приводу бункера, ротора дробарки.

ТО-3 в доповнення до операцій попереднього виду ТО включає змащування підшипників опорних, центруючих і упорного роликів.

Сезонне технічне обслуговування передбачає проведення всіх операцій чергового виду ТО. Крім того, замінюють масло в редукторі.

Подрібнювач рослинних матеріалів ИРМ-50 призначений для переробки качанів кукурудзи підвищеної вологості, приготування комбінованого силосу, а також розсипних кормових сумішок із попередньо сформованих потоків стеблових (сіно, солома, силос, сінаж, зелена маса), коренеплодів чи баштанових кормів та інших добавок на фермах великої рогатої худоби і овець. Використовується в потокових технологічних лініях, встановлюється в кормоцехах або на відкритих майданчиках, завантажується механізованим способом.

Основними вузлами машини є камера подрібнення 18 (рис. 10) з молотковим ротором 19, завантажувальний бункер 7, вивантажувальний кормопровід 10, рама, привод та шафа управління. Камера подрібнення виконана в корпусі зварної конструкції, встановленому на загальній рамі з електродвигуном. Зверху камера подрібнення закрита кришкою 8, що забезпечує доступ до ротора подрібнювача. Камера подрібнення має завантажувальну горловину 3, з’єднану з бункером 7, та вивантажувальну 13, до якої закріплений вивантажувальний кормопровід. Нижня частина камери утворює деку з довжиною дуги циліндричної поверхні 1200. На деці закріплені нерухомі рифлені пластини (била) 17 та шість рядів протирізальних елементів (ножів) 15. Протирізи елементи жорстко встановлені на осях 16. На обох кінцях осей є важелі 14, за допомогою яких протирізальні елементи фіксуються в робочому положенні або виводяться з нього. Другий кінець важеля з’єднується з кронштейном, закріпленим на корпусі, за допомогою зрізних штифтів.

Рис. 10. Конструктивно функціональна схема подрібнювача рослинних матеріалів ИРМ-50:

1 - вісь підвісу молотків; 2 - молоток; 3 - завантажувальна горловина; 4- шиберна заслінка; 5 - напрямні ролики; 6 - гвинтовий механізм; 7 - завантажувальний бункер; 8 - верхня кришка; 9 - штирьове з’єднання; 10 - вивантажувальний кормопровід; 11 - козирьок; 12 - перехідник; 13 - вивантажувальна горловина; 14 - важіль осі протирізів; 15 - протиріз; 16 - вісь протирізів; 17 - рифлені пластини; 18 - камера подрібнення; 19 - ротор

Протирізальні пластини встановлені під кутом 150 назад відносно радіуса циліндричної поверхні камери, що компенсує відхилення молотків ротора при його обертанні. Напрямні пластини сусідніх бичів мають протилежно направлені рифи для рівномірного розподілу маси по ширині камери подрібнення. Ротор має вал на якому встановлено вісім дисків, через периферійні отвори яких проходять вісім осей 1 з шарнірно підвішеними молотками 2. Молотки за допомогою розпірних втулок розміщені в шаховому порядку: крок між молотками на осі становить 76 мм, відстань між сусідніми слідами молотків – 38 мм. Лобова поверхня молотка з двох боків виконана за профілем “хвіст ластівки”, що покращує умови руйнування матеріалу і зменшує затрати енергії на подрібнення. Аналогічний профіль з однієї сторони виконаний також на протирізальних пластинах.

Завантажувальний бункер забезпечує приймання і дозовану подачу сировини в камеру подрібнення. Регулювання подачі здійснюється шиберними заслінками 4, що зміщуються по напрямних 5 при повертанні рукоятки гвинтового механізму 6.

До комплекту подрібнювача входять два вивантажувальних кормопроводи: низький у вигляді цілісної конструкції та високий, який має два перехідники 12 та кінцевий кормопровід 10 з шарнірно встановленим козирком 11 для зміни напрямку потоку подрібненого корму. Перехідники з’єднуються між собою коловими фланцями. Верхній перехідник відносно нижнього може встановлюватись у восьми положеннях, чим забезпечується напрямок руху вивантажуваного потоку продукту відносно дробарки. Необхідне положення верхнього перехідника фіксується штирьовим з’єднанням 9. Високий кормопровід використовується при подрібненні об’ємистих кормів і подачі їх у транспортні засоби чи накопичувачі, а низький – при подрібненні більш вологих кормових матеріалів з вивантаженням їх в транспортери.

Корми, що підлягають переробці, завантажують в бункер навантажувачами загального призначення або збірним транспортером, на якому пошарово сформовані кормові компоненти сумішки. Подача сировини в камеру регулюється зміною положення шиберних заслінок. У камері подрібнення матеріал обробляється молотками, що взаємодіють з протирізальними елементами деки, і переміщується до вивантажувального вікна. Продукти подрібнення під дією сил інерції та повітряним потоком, що створюється швидкохідним молотковим ротором, розвантажуються через кормопровід.

Крупність продуктів подрібнення можна регулювати зміною кількості рядів протирізів, введених в роботу (від одного до шести), а також частотою обертання ротора: 17 та 33 с-1. Зміна частоти обертання ротора здійснюється перестановкою шківів на валах електродвигуна та молоткового ротора.

При подрібненні качанів кукурудзи чи зерна встановлюється решето. Для цього необхідно демонтувати кормопровід, зняти протирізальні елементи деки і на їх місце встановити решето, прикріпивши його до боковин камери подрібнення.

Для подрібнювача ИРМ-50 передбачено щозмінне ТО, періодичне ТО, яке рекомендується проводити через кожні 120 годин роботи, та сезонне ТО (через 960 годин роботи).

Щозмінне ТО включає такі операції: на початку зміни оператор перевіряє шляхом зовнішнього огляду стан і надійність кріплення деталей та вузлів, проводів заземлення, натяг клинопасової передачі; в процесі роботи контролює ступінь нагрівання підшипників валу ротора; після роботи очищає від решток корму, пилу та грязі, усуває виявлені неполадки.

Періодичне технічне обслуговування охоплює всі операції щозмінного ТО. Крім того, перевіряють і при потребі переставляють на нові робочі грані або міняють комплект молотків ротора ( тривалість роботи однієї грані залежить від виду і кількості переробленого корму і становить приблизно 2800-3200 т. Повну заміну молотків і протирізальних елементів здійснюють після переробки 7000-8500 т корму). При перестановці або заміні молотків треба не допускати незрівноваженості ротора: рекомендується комплектувати пакети (вісь, молотки, розпірні втулки, шайби і шплінти) так, щоб всі вони або діаметрально протилежні не відрізнялись між собою за масою більше як 45-50 г.

При сезонному технічному обслуговуванні виконують всі види робіт попередніх заходів ТО, а також перевіряють: стан деки і дефлектора, шарнірних з’єднань кришки корпуса, осей підвішування молотків ротора, надійність кріплення протирізальних елементів і фіксації їх при введенні в робоче положення або при виведенні з нього; биття шківів (допустиме радіальне і торцеве биття шківів становить до 0,08-0,15 мм) і спрацювання підшипників ротора; стан пасів. Відновлюють зовнішнє фарбування подрібнювача.

Технічна характеристика молоткових подрібнювачів кормів наведена у таблиці 1.

  1. Звіт

  1. Призначення машин.

  2. Конструктивно-функціональна схема машин.

  3. Технологічні регулювання та заходи технічного обслуговування машин.

  4. Особливості техніки безпеки.

  5. Технічна характеристика машин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]