Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria.docx
Скачиваний:
81
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
92.49 Кб
Скачать

69. Суть та етапи аграрної реформи в сучасній Укр.

Аграрна реформа являє собою сукупність першочергових заходів, спрямованих на створення найсприятливішого економічного середовища для розвитку сільського господарства та скорішого виходу його із кризового стану.

Етапи:

1990 Прийняття закону про пріорітентість розвитку села

1992 Прийнято закон про колективне сільгосп підприємства і земельний кодекс

Указі Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки" 1999 року. В цих документах передбачено вагомі передумови для істотного прискорення ринкових перетворень на селі шляхом реформування відносин власності на землю та інші засоби виробництва в аграрному секторі економіки, розширення і поглиблення ринкових відносин між усіма суб'єктами господарювання, створення нових організаційно-правових структур, нового механізму регулювання аграрних відносин. Відзначено необхідність збереження, по можливості, цілісності господарського використання приватними формуваннями землі та майна колишніх колективних сільськогосподарських підприємств на основі оренди земельних часток (паїв), що забезпечить ефективніше використання землі та майна, а також розвиток соціальної сфери села.

Земельний кодекс України, що набрав чинності 2002 року, вирішував такі правові проблеми:

— юридично захищає селянина як власника землі;

— визначає права та обов'язки землекористувачів;

— дає можливість безплатно отримати земельну ділянку;

— передбачає оренду земельних ділянок;

— відкриває можливість застави земельної ділянки під кредит;

— зобов'язує землекористувачів берегти родючість землі та передбачає лише цільове її використання;

70 історія державних символі України

Прапор:Окремі сучасні дослідники виводять традицію вживання жовто-синіх кольорів ще з язичницьких часів. Вона органічно вплелася у християнську релігію, і сьогодні в православних храмах Вогонь і Вода – найбільші святості, які виражаються через жовту і блакитну барви. На доказ історичного коріння традицій поєднання синьо-жовтого кольорів на Україні свідчить і те, що заснованому місту Львову в 1256 році надавався герб, на якому зображений золотий лев на блакитному тлі. Ці ж кольори поєднувалися на прапорах Руського Воєводства за часів Речі Посполитої. З революцією 1848–1849 рр. пов'язана поява українського прапора (жовтого з блакитним) в австро-угорській частині України. У жовтні 1848 р. Головна Руська Рада у Львові ухвалила жовто-синє сполучення кольорів прапора. 22 березня  1918 р. Центральна Рада в Києві ухвалила "Закон про державний прапор Української Народної Республіки", який був жовто-блакитним. 28 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила державним прапором України синьо-жовтий стяг.

Герб: Основою герба України є тризуб — Знак Княжої Держави Володимира Великого. Версій про походження тризуба існує безліч. У різних варіаціях він з'являється на монетах, печатках, клеймах князів роду Рюриковичів із часів Святослава Ігоровича (щоправда, у його часи це був двозуб .Тризуб є одним із найдавніших символів, відомих людству. Із тризубом зображували грецького бога моря Посейдона. Уперше таке зображення («рицар-козак із самопалом») з'являється в 1575 р. на печатці Війська Запорізького, яка разом з іншими клейнодами була передана козакам польським королем Стефаном Баторієм. Герб радянської України вперше був затверджений у 1919 р. Він являв собою червоний геральдичний щит із зображенням золотих серпа та молота на тлі променів сонця. У 1992 р. Верховна Рада України затвердила сучасний Державний Герб України.

Гімн: Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року, коли на одній з вечірок у Павла Чубинського він написав слова. Гімн вперше почав використовуватись як державний гімн у 1917 році. 15 січня 1992 року музичну редакцію Державного гімну затвердила Верховна Рада України. 1862. Музыка — Михаила Вербицкого

72 реформування вищої аграрної освіти

Загальновизнаним є той факт, що вища освіта та дослідження поповнюють базу знань суспільства та стимулюють економічне зростання. Покращення знань у сфері сільського господарства та інформаційних систем в Україні – предмет окремого дослідження; високий потенціал зростання аграрного сектору очікувано має спиратися на покращення знань та інформації. Покращена вища освіта у сільському господарстві та аграрній науці може розширити перспективи для молодого покоління, зокрема у сільській місцевості. Крім того, прискорення зростання сільськогогосподарського виробництва та аграрного сектору в цілому може сприяти стримуванню розширення розриву в доходах у міській та сільській місцевостях.

У цьому дослідженні ми виходимо з того, що система знань та інформації в основному мають три точки опори: система вищої освіти, система досліджень та система поширення знань, що має передавати нові створені знання користувачам, таким як сільськогосподарські виробники та компанії аграрного бізнесу. У цій роботі ми детальніше зупинемось на першій точці опори, аніж на інших двох, виходячи з наступного. Вища освіта є найважливішою точкою опори, система вищої освіти створює ключових діячів інших двох точок опори – дослідників та робітників сфери дорадництва. Так, без гідної системи вищої освіти, країна не може стати передовою у науці та у втіленні інновацій. Зосередитися в даній робаті на вищій освіті також було зумовлене тим, що Україна знаходиться у процесі реформування вищої освіти та науки. Крім того, відповідно до міжнародних стандартів, наука у сільському господарстві та в аграрній економіці, зокрема в Україні, схоже фінансуються менше, ніж система вищої освіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]