Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прилипко.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
943.84 Кб
Скачать

1.4 Кафедра загальної екології та безпеки життєдіяльності

У 1995 році рішенням вченої ради в структурі НАУ було створено кафедру агроекології, засновниками якої стали видатні українські вчені, академіки Дмитро Олексійович Мельничук та Олексій Олексійович Созінов.

Першим завідувачем кафедри став академік НАН України УААН, професор Олексій Олексійович Созінов. Він очолював кафедру з 1995 до 2001 року. З липня 2001 року до жовтня 2004 кафедрою керувала доктор хімічних наук Валентина Вікторівна Підліснюк.

Після проведення в НАУ структурної реорганізації з листопада 2004 року до березня 2005 року кафедра носила назву „Загальної екології та сталого розвитку”, а з березня 2005 року — „Загальної екології та безпеки життєдіяльності”.

З листопада 2004  року по вересень 2011 року кафедру очолювала доктор медичних наук Прилипко Валентина Антонівна

З 2004 року по квітень 2011 року кафедра входила  до складу факультету екології і біотехнології і була структурним підрозділом ННІ охорони природи і біотехнології.

З червня 2011 року кафедра  є структурним підрозділом ННІ рослинництва, екології і біотехнологій.

2. МЕТОДИЧНА РОБОТА НА КАФЕДРІ МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ ТА УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМИ ЗАКЛАДАМИ

2.1. Методична робота, її принципи та завдання

Методична робота на кафедрі методики навчання та управління навчальними закладами здійснюється згідно з Конституцією України, Законами України „ Про освіту", „ Про професійно-технічну освіту", „Про загальну середню освіту", іншими нормативно-правовими документами в галузі освіти.

Методична робота - це система організаційної, діагностичної, пошукової, дослідницької, науково-практичної, інформаційної діяльності, основаної на дослідженнях науки та передового досвіду, спрямована на удосконалення професійної компетентності педагогічних працівників та підвищення ефективності навчально-виховного процесу. Основні принципи методичної роботи:

  1. демократизація та гуманізація навчального процесу;

  2. цільовий підхід до організації методичної роботи відповідно до програмних цілей професійно-технічного закладу та напрямків його діяльності;

  3. організація роботи з педагогічними кадрами на основ потреб та реального рівня професійної компетентності.

  4. системність та систематичність;

  5. науковість;

  6. оперативність та мобільність;

  7. прогностичність та випереджувальний характер; оптимальне поєднання індивідуальних і колективних форм; пріоритет знань та моральних цінностей.

Її основними завданнями є:

  • організаційно-методичне забезпечення програм розвитку професійно- технічного навчального закладу;

  • єдності органічного взаємозв'язку загальноосвітньої та професійної підготовки учнівської молоді;

  • розвиток педагогічної та професійної майстерності педагогічних працівників, їх загальної культури, створення умов для їх професійного вдосконалення;

  • інформаційне забезпечення педагогічних працівників з проблем освіти, педагогіки, психології, інформування про досягнення науки і техніки, передового педагогічного та виробничого досвідів;

  • створення комплексно-методичного забезпечення предметів і професій, розробка та видання навчальних, методичних посібників, рекомендацій, наочних засобів навчання;

  • забезпечення інтеграції навчального процесу, науки і практики;

  • підготовка до атестації педагогічних працівників.