Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
о. п. екзамен.docx
Скачиваний:
98
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
106.51 Кб
Скачать

61. Заходи безпеки при проведенні зварювальних робіт на діючому газопроводі.

До початку робіт по зварюванню (різанні) газопроводу, а також заміні арматури, компенсаторів та ізолювальних фланців в колодязях, тунелях, колекторах слід зняти (демонтувати) перекриття. Перед початком робіт проводиться перевірка повітря на загазованість. Об'ємна частка газу в повітрі не повинна перевищувати 20% від нижньої концентраційної межі поширення полум'я. Проби повинні відбиратися в найбільш погано вентильованих місцях. Газове різання і зварювання на діючих газопроводах допускається при тиску газу 0,0004 - 0,002 МПа. Під час виконання роботи слід здійснювати постійний контроль за тиском газу в газопроводі. При зниженні тиску газу в газопроводі нижче 0,0004 МПа або його перевищенні понад 0,002 МПа роботи слід припинити.

62. Заходи безпеки при заміні арматури на діючому газопроводі.

В газових колодязях заміна арматури допускається тільки після зняття перекриття, відключення ділянок газопроводу, повного звільнення від газу, продувку інертним газом або повітрям. Кінець продувки визначається аналізом залишкового об’єкта, частина газу в продуктивності повітря не повинно перевищувати 1%.Газоповітряна суміш при продуванні повинна випускатися в місця де неуможливлене її займання від джерела вогню. Ремонтні роботи на діючих підземних газопроводах середнього і високого тиску пов’язані з відключенням і наступним включенням подачі газу виконаним за нарядом допуском і за спеціальним планом затвердженим керівником СПГГ. В план робіт вказується:

  • послідовність проведення робіт і розташування працівників;

  • потреби в механізмах і пристроях;

  • заходи які б забезпечували б безпеку проведення робіт;

  • Особи відповідальні за проведення кожної газонебезпечної роботи за загальним; керівництвом і координатами робіт;

Перед початком газонебезпечної роботи відповідальний за її проведення зобов’язаний проінструктувати на робочому місці про необхідні заходи безпеки з наступним підписом в наряді-допусці. Працюючи в газову колодязі повинні бути в спец одязі. В процесі виконання робіт всі розпорядження повинна видавати особа відповідальна за роботу. По близу місця виконання робіт не повинно бути сторонніх осіб, відкритого вогню, куріння. Перед початком робіт пов’язаних з розєднанням газопроводу необхідно відключити електрозахист і встановити на роз’єднувальних ділянках газопроводу шумуючу перемичку з кабелем перерізу не менше 25 мм2 з метою запобігання іскроутворень. Роботі повинні виконуватися в технологічній послідовності згідно інструкції даного виду робіт. Інструменти застосовуються тільки ті що не дають іскроутворення. Після закінчення робіт у відключену ділянку подається газ , трубопровід продувається до повного витіснення повітря через спеціальну приєднану свічу. проводиться перевірка замінених деталей мильною емульсією.

64. Заходи безпеки при експлуатаціїГрп

Заводиться паспорт в який вноситься основні характеристики обладнання і контрольно- вимірювальні прилади.

На будівлі на видному місці наносять попереджувальний напис ,, Газ. Вогненебезпечно”. Технічне обслуговування обладнання ГРП належить до газонебезпечних робіт, які виконуються в денний час бригадою у складі не менше 2 – х працівників. Допускається СПГГ проводити технічне огляд ГРП розташованого в окремих будівлях 1 працівником за інструкцією, яка містить додаткові заходи безпеки, ремонтні роботи з використанням відкритого вогню в приміщенні ГРП допускається у виняткових випадках. При виявленні в приміщенні газу роботи, які виконують із застосуванням вогню негайно припиняються. Перевірку герметичності зєднань кранів, сальників проводяться тільки мильним розчином. Користуються інструментом застосування якого не дає іскроутворення. На період ремонтних робіт в ГРП призначають 1 чергового, який слідкує за працюючими в приміщені, підтримує зв'язок, не допускає сторонніх в зону робіт і т. д.

Якщо трапився нещасний випадок черговий слюсар повинен надати допомогу, повідомити про випадок в аварійну службу, викликати швидку.

В приміщенні ГРП повинна бути аптечка. При необхідності проведення робіт в протигазах слідкувати, щоб шланги не мали перегинів, а відкриті кінці їх розміщувались з навітряного боку не ближче 5 м від ГРП. В приміщенні ГРП забороняється зберігати горючі та легкозаймисті матеріали, роботи по ремонту електрообладнання і заміна електро ламп повинні проводитися при відключеному струмі. Для аварійного освітлення можуть використовуватися акумуляторні світильники шахтного типу у вибухозахищеному виконанні із включенням зовні перед входом в приміщення ГРП. Будівля ГРП забезпечується засобами пожежогасіння, які підлягають перевірці згідно інструктажу про пожежобезпеку.