Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лев

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
426.27 Кб
Скачать

Національний університет біоресурсів і природокористування України

Лісогосподарський факультет

Кафедра лісівництва

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС

з дисципліни

„Біологічні основи рубок догляду”

для студентів ОКР „Магістр” термін навчання 1 рік 6 місяців

Підготували: к.с.-г.н., професор кафедри лісівництва Свириденко В.Є., к.с.-г.н., доцент кафедри лісівництва Левченко В.В.

Київ – 2010

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

Лісогосподарський факультет

Кафедра лісівництва

“Затверджую”

Декан ____________ Бабіч О.Г.

“____” ______________ 2010 рік

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

дисципліни „Біологічні основи рубок догляду” для підготовки фахівців ОКР „Магістр”

за спеціальністю 8.130401 – Лісове господарство

Структура: Семестр – 11 Кількість тижнів - 10 Кредитів – 3,0 Лекцій, год. - 10

Практичних занять, год. - 10 Самостійна робота студентів, год. – 78 Самостійна робота студентів під керівництвом викладача, год. - 10 Форма звітності – залік

Київ - 2010

Робоча навчальна програма складена професором кафедри лісівництва Свириденком В.Є., доцентом кафедри лісівництва Левченком В.В. на основі навчального плану для спеціальності 8.130401 – ,,Лісове господарство”.

Робоча навчальна програма обговорена на засіданні кафедри лісівництва (протокол № 12 від 20.05.2010 р.).

Завідувач кафедри

 

лісівництва, проф.

Бондар А.О.

Ухвалено методичною радою факультету лісового господарства ННІ ЛіСПГ

,,____”

2010 р.

 

Голова методичної ради факультету, доц.

Бабіч О.Г.

ПЕРЕДМОВА

Головними завданнями ведення лісового господарства України є підвищення продуктивності та стійкості лісів, отримання більшої кількості товарної деревини з кожного гектару лісової площі, раціональне використання лісових ресурсів та ін.

Рубки догляду за лісом – основний лісівничий захід, спрямований на вирощування високопродуктивних, якісних та стійких лісових насаджень. Періодичне вирубування дерев, небажаних для насадження, і залишення на корені більш цінних є заходом масової селекції, що веде до підвищення якості і стійкості насаджень. Рубки догляду за лісом дозволяють використати деревину, яка з часом може втратити технічні якості і піти у відпад. Таким чином, вони дозво-ляють повніше використати загальну продуктивність деревостанів. Але головним для рубок догляду вважається не отримання певної кількості деревини, а забезпечення кращих умов, екологічного режиму для тих дерев, що залишаються для подальшого росту. Необхідність проведення рубок догляду випливає, перш за все, з біологічних закономірностей формування лісових насаджень з метою спрямованого регулювання породного складу, форми, росту та розвитку. Для обґрунтування рубок догляду з біологічних позицій звертають увагу на зміни фізіологічних процесів у тканинах та органах деревних рослин, вплив цих змін на ріст дерев та якість деревини, зміни мікроклімату, ґрунту у зв’язку зі зміною фізіологічних процесів.

У цілому, біологічні основи рубок догляду за лісом зводяться до того, що пройдені рубками насадження більш ефективно використовують сонячну енергію для фотосинтезу як за рахунок подовження щоденного процесу фотосинтезу, так і за рахунок збільшення питомої ваги світлового листя (хвої). У таких насадженнях краще використовуються ґрунтові умови, де активізується малий біологічний кругообіг поживних речовин, а також підвищується стійкість дерев до несприятливих кліматичних факторів. Потрібно завжди пам’ятати, що рубки догляду за лісом носять виховний характер, що, вирубуючи частину дерев у лісі, ми не лише упереджуємо хід природного зрідження деревостану, а й змінюємо освітленість, потік теплової енергії режим зволоження ґрунту і т.п. Це, у свою чергу, призводить до зміни найважливіших фізіологічних процесів у деревних рослинах, що впливають на їх ріст та розвиток. Розуміння саме цієї сторони впливу рубок догляду на лісові насадження дозволяє лісоводам раціонально підходити до вирішення задач лісовирощування шляхом проведення рубок догляду.

1.МЕТА І ЗАДАЧІ ДИСЦИПЛІНИ

1.1Місце і роль дисципліни в системі підготовки фахівців

Дисципліна „Біологічні основи рубок догляду” займає одне з чільних

місць в системі підготовки магістрів в спеціалізації „Лісівництво”. Їй відводиться роль поглиблення лісівницько-екологічного розуміння процесів, що відбуваються в лісостанах при їх формуванні рубками догляду. Без глибокого розуміння впливу людини на природу лісу неможливе грамотне ведення процесу лісовирощування.

1.2 Задачі вивчення дисципліни

Ставиться задача вивчати майбутнього магістра лісівництва оцінювати сприятливу та несприятливу екологічну ситуацію в різного характеру лісових насадженнях та її змінив результаті проведення рубок догляду. При цьому максимально враховувати біоекологічні властивості деревних порід та лісорослинні умови.

1.3 Вимоги до знань і вмінь, набутих внаслідок вивчення дисципліни

В результаті засвоєння матеріалу програми дисципліни фахівець повинен знати: а)

-особливості світлового режиму та внутрілісового клімату в різних за складом порід лісових насадженнях різного віку;

-хід процесів фотосинтезу, дихання, мінерального живлення та інших в умовах несприятливої будови лісових насаджень різного породного складу та віку;

-відповідні зміни внутрілісового фітоклімату після проведення рубок догляду;

можливі зміни в асиміляційному апараті деревних рослин під впливом рубок догляду;

механізм прискорення росту дерев у висоту та товщину; зміни у будові деревини та їх вплив на механічні і інші властивості; б) вміти:

-визначити ступінь необхідності насадження в рубці догляду, базуючись на знанні біоекологічних властивостей деревних порід, лісорослинних умов та показників росту насадження і головної породи;

-прогнозувати зміни у світлому режимі та внутрішньо лісовому фітокліматі після проведення прийому рубки догляду;

-обґрунтувати на основі прогнозованих змін в освітленні та фітокліматі показники рубок догляду, при яких буде досягнуто оптимальний ефект її впливу на ріст та стан насадження;

1.4. Перелік дисциплін, засвоєння яких необхідне ля вивчення дисципліни

Фізика-світло; Метеорологія – фактори клімату;

Дендрологія – біоекологічні властивості деревних порід; Екологія – фактори довкілля;

Фізіологія рослин – водний режим, фотосинтез; Лісівництво – рубки догляду за лісом.

2.Зміст дисципліни

2.1Назви тем лекційних занять, їх зміст та обсяг у годинах

Модуль 1

Формування лісових насаджень з віком (2 год.)

Рубки догляду за лісом як головний лісівницький прийом лісовирощування. Виховний характер рубок догляду за лісом.

Основні поняття про формування лісових насаджень. Дія закону смертності, його наслідки у різних за складом лісостанах. Ріст і розвиток деревних рослин в умовах лісу. Взаємозв’язок надземної і підземної частини дерев у різному віці їх життя. Суть біологічного закону відповідності інтенсивності функціювання асиміляційного апарату і кореневої системи дерева. Механічна і біологічна функції стовбура дерева.

Зміна середовища у насадженнях внаслідок рубок догляду (2 год.)

Залежність продуктивності фотосинтезу від висоти стояння Сонця в умовах лісового насадження. Дослідження цього питання професором Л.О.Івановим. Кількісні показники освітленості різних частин пологу лісових насаджень при прямому та розсіяному освітленні. Особливості освітлення під пологом лісу.

Зміна освітленості крон дерев у насадженні після проведення рубок догляду. Формула Л.О.Іванова для визначення освітленості окремих дерев після проведення рубки догляду.

Зміна освітленості в соснових і дубових насадженнях після проведення рубок догляду у віці проріджувань за даними Г.В.Савіної та М.В.Журавльової.

Зміна інших факторів внутрілісового середовища внаслідок проведення рубок догляду (результати досліджень Г.В.Савіної, М.В.Журавльової, П.П.Ізюмського).

Зміна фізіологічних процесів у деревних рослинах під впливом рубок догляду (2 год.)

Вплив рубок догляду на морфологічні ознаки деревних рослин. Зміни у фотосинтетичному апараті дерев. Кількісне співвідношення світлового, тіньового та проміжного листя (хвої) до і після проведення рубки догляду. Вплив рубок догляду на процес фотосинтезу. Динаміка забезпечення дерев водою та поживними речовинами у зв’язку з проведенням рубок догляду. Вплив рубок догляду на асиміляцію вуглекислоти та транспірації.

Модуль2

Вплив рубок догляду на продуктивність деревних рослин і якість деревини (2 год.)

Ріст деревних рослин у відповідності з генетичною схемою. Вплив екологічних факторів на процеси росту. Дубовий та тополевий типи росту. Залежність росту деревних порід даних типів від погодних умов попереднього та поточного року.

Тривалість росту у висоту порід, що віднесені до різних типів росту. Комплексний характер впливу факторів зовнішнього середовища на ріст

дерев. Співвідношення ранньої та пізньої деревини у річному прирості в залежності від умов погоди.

Вплив рубок догляду на приріст дерев у насадженні та анатомічну будову деревини. Особливості радіального приросту у різних деревних порід внаслідок рубок догляду.

Вплив рубок догляду на сортиментну структуру деревостанів різних деревних порід та продуктивність лісостанів.

Кореневе живлення деревних рослин та вплив рубок догляду на нього (2 год.)

Механізм поглинання рослинами елементів живлення. Мікориза та мікотрофність деревних порід. Механізм кореневого живлення деревних порід. Поняття про ризосферу. Потреба окремих видів дерев в елементах живлення. Потреба деревних рослин в азоті та зольних елементах. Вибагливість деревних рослин до наявності елементів живлення в ґрунті.

Площа живлення деревних рослин у лісостанах та її зміна внаслідок рубок догляду. Визначення площі живлення деревних порід.

2.2 Практичні заняття, їх перелік та обсяг у годинах

Модуль 1

1.Обчислення освітленості крон окремих дерев до і після проведення рубки догляду (2 год.)

2.Обчислення розміру фотосинтетичного апарату у дерев листяних і хвойних порід (2 год.)

Модуль 2

3.Вплив рубок догляду на фізіологічні процеси у деревних рослинах, які обумовлюють більш інтенсивне накопичення деревної маси (2 год.)

4.Біологічні особливості основних лісотвірних деревних порід та їх врахування при лісовирощуванні (2 год.)

5.Обґрунтування схеми рубок догляду у соснових і дубових молодняках різного складу (2 год.)

3. Завдання для самостійної роботи студентів (88 год.)

Модуль 1

1 Розкрити механізм впливу рубок догляду на більш ефективне ' використання лісовими насадженнями фізіологічно-активної радіації

(ФАР).

2.Представити вплив рубок догляду різного ступеня зрідження на асиміляційний апарат сосни в молодому ( до 21 року ) віці.

3.Представити вплив рубок догляду на освітленість у сосняках та дібровах.

4.Представити вплив рубок догляду на інтенсивність фотосинтезу в різні години світлового дня та залежно від типу хвої.

5.Пояснити симбіотичне зв'язування атмосферного азоту деревними рослинами, його значення для лісу.

Модуль 2

6 Які норми і вимоги необхідно враховувати згідно Правил ' поліпшення якісного складу лісів (2007) та Настановлень по рубках догляду в лісах Української РСР (1971) під час проектування рубок догляду у лісових насадженнях ?

7.Наведіть відмінності рубок догляду в дібровах Правобережжя і Лівобережжя України.

8.Наведіть відмінності рубок догляду в сосняках в умовах свіжого бору, свіжого субору і свіжого складного субору.

9.У чому полягають особливості догляду за молодняками дуба в умовах грабових дібров ?

10.У чому полягають особливості поновлення суцільних вирубок у дібровах Правобережного та Лівобережного Лісостепу ?

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Основна література

1.Свириденко В.Є. Лісівництво. Цикл лекцій. Навчальний посібник.

К.:Арістей, 2007.-391с.

2.Свириденко В.Є., Бабіч О.Г., Киричок Л.С. Лісівництво. Підручник.

К.: Арістей, 2004. - 544 с.

3.Свириденко В.Є. Біологічні основи рубок догляду. Курс лекцій для спеціальності 8.130401 - „Лісове господарство" освітньокваліфікаційного рівня - магістр. - К.: НАУ 2003. - 42 с.

Додаткова література

4.Буш К.К., Иевинь И.К. Зкологические и технологические основи рубок ухода. - Рига: Зинатне, 1984. - 172 с.

5.Иванов Л.А. Свет и влага в жизни древесньїх пород. - М.-Л.:

АНСССР, 1946.-60 с.

6. Изюмский П.П. Рубки промежуточного пользования в равнинньїх лесах. - М.: Лесн. пром-сть, 1969. - 152 с.

7.Кравченко Г.Л. Закономерности роста сосньї. - М.: Лесн. пром-сть, 1972.-168 с.

8.Крамер П, Козловський Г. Физиология древесньїх растений. Пер. с англ. -М.: Гослесбумиздат, 1963. - 627 с.

9.Лавриненко Д.Д. Взаимодействие древесньїх пород в различньїх типах леса. - М.: Лесн. пром-сть, 1965. - 248 с.

10.Лир. X., Польстер Г.-И. Физиология древесньїх растений. Пер. с немец. -М.: Лесн.пром-сть, 1974. - 424 с.

11.Настановлення по рубках догляду в лісах Української РСР. -

К.: „Урожай", 1971.-76 с.

12.Правила поліпшення якісного складу лісів. - К.: Держкомлісгосп України, 2007. - 8 с.

13.Савина А.В., Журавлева М.В. Физиологическое обоснование рубок ухода. -М: Лесн. пром-сть, 1978. - 104 с.

14.Свириденко В.Є., Швиденко А.Й., Лісівництво. Підручник. - К.: Сільгоспосвіта, 1995.-364 с.

15.Спурр С.Г., Барнесс Б.В. Лесная зкология. Пер. с англ. - М.: Лесн.

пром-сть, 1984. - 480 с.

Завідувач кафедри, проф.____________________ Бондар А.О.

Структурно-логічна схема дисципліни

,,Біологічні основи рубок догляду”

Попередні дисципліни та їх розділи, що використовуються в даній дисципліні

 

 

Лісівництво.ч.1

 

 

Дендрологія.

 

Лісознавство.

 

Лісівництво 2 ч.

Розд ”Біологічні

 

„Екологія лісу”

 

Розділ „Догляд за

властивості

 

 

 

лісом”

деревних порід”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дисципліна „Біологічні основи рубок догляду”

Викладач дисципліни ____________________________________