Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO_PRAVOZNAVSTVO_TRUDOVE_PRAVO.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.9 Mб
Скачать

Тема 13. Правове регулювання працевлаштування. Трудовий договір

Поняття, види працевлаштування. Правова організація працевлаштування. Державна служба зайнятості, її права і обов’язки. Державні гарантії зайнятості населення. Соціальні гарантії при втраті роботи і безробітті. Правові відносини органів працевлаштування з підприємствами, установами, організаціями, громадянами. Особливості працевлаштування окремих категорій громадян. Правовий статус безробітного. Порядок визнання громадян безробітними. Право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги. Види забезпечення і соціальне страхування на випадок безробіття.

Поняття і значення трудового договору. Сторони трудового договору. Зміст трудового договору. Умови, які передбачені у законодавстві і умови, що встановлюються за угодою сторін при укладенні трудового договору. Необхідні і додаткові (факультативні) умови. Поняття трудової функції і місця роботи за трудовим договором. Недійсність умов трудового договору, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю.

Загальний порядок укладення трудового договору, його оформлення. Гарантії при прийнятті на роботу. Гарантії при прийнятті на роботу неповнолітніх, вагітних жінок і жінок, що мають дітей, інвалідів та інших категорій громадян. Випробування при прийнятті на роботу. Документи, що подаються при прийнятті на роботу. Трудова книжка працівника.

Строк трудового договору. Форма трудового договору. Види трудового договору. Особливості та порядок укладання окремих видів трудових договорів.

Поняття зміни умов праці та її організаційно-правові форми. Поняття переведення на іншу роботу, види переведень. Переміщення на інше робоче місце. Атестація працівників та її значення. Поняття і випадки відсторонення від роботи.

Поняття припинення та розірвання трудового договору. Класифікація підстав припинення трудового договору. Порядок припинення трудового договору.

Порядок оформлення звільнення працівників і здійснення розрахунків з ними. Вихідна допомога. Правові наслідки незаконного звільнення.

Поняття колективного договору. Види колективних договорів та угод. Сторони колективного договору та їхні представники. Колективні переговори, порядок їх ведення. Зміст колективного договору. Порядок укладання, зміни колективного договору й строк його дії. Реєстрація колективного договору. Дія колективного договору. Контроль за виконанням колективного договору та відповідальність за порушення й невиконання колективного договору. Колективні угоди: поняття і сторони. Види угод, сфера їхньої дії, зміст. Порядок укладання, зміни угод. Реєстрація угод. Контроль за виконанням колективного договору, угоди. Відповідальність за порушення і невиконання колективних угод. Генеральна Угода: сторони, зміст, правовий статус.

Тема 14. Робочий час. Час відпочинку

Поняття робочого часу і значення його правового регулювання. Правові нормативи робочого часу. Поняття і види робочого тижня, робочого дня і робочої зміни. Нормальна і скорочена тривалість робочого часу, неповний робочий день.

Режими робочого часу і порядок їх встановлення. Змінна робота, вахтовий метод роботи, гнучкий графік роботи. Режим і облік робочого часу, порядок його встановлення. Ненормований робочий день.

Тривалість роботи напередодні святкових, вихідних і неробочих днів. Тривалість роботи в нічний час.

Поденний, тижневий і підсумований облік робочого часу.

Поняття надурочних робіт і порядок їх застосування. Обмеження надурочних робіт і заборона залучення до них окремих категорій працюючих. Порядок одержання дозволу для проведення надурочних робіт. Чергування на підприємствах і в установах.

Право працівників на відпочинок і його гарантії. Поняття і види часу відпочинку. Перерви протягом робочого дня, зміни. Щоденні перерви в роботі. Щотижневі вихідні дні. Особливості встановлення вихідних днів на безперервно діючих підприємствах і в організаціях, що займаються обслуговуванням населення. Заборона роботи у вихідні дні. Винятковий порядок залучення до такої роботи. Святкові та неробочі дні.

Поняття і види відпусток. Щорічна основна відпустка і порядок її надання. Щорічна додаткова відпустка, її види і порядок надання. Додаткова відпустка у зв’язку з навчанням. Творча відпустка. Соціальні відпустки. Відпустки без збереження заробітної плати. Обов’язкові для власника або уповноваженого ним органу випадки надання відпусток працівникам на їх вимогу. Відпустки без збереження заробітної плати, що надаються працівникам за поданням державних чи громадських органів та організацій. Відпустки без збереження заробітної плати, що надаються на розсуд власника або уповноваженого ним органу.

Порядок надання відпусток. Графіки відпусток. Категорії працюючих, яким перша відпустка може бути надана до спливу шести місяців роботи. Допустимі випадки перенесення відпусток. Обчислення стажу роботи, що дає право на відпустку. Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]