Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
переддипломна практика.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
188.42 Кб
Скачать

Зміст

Вступ.

  1. Характеристика ресторану «Вечірні Зорі».

  2. Маркетингові дослідження ринку послуг ресторанного господарства.

  3. Розроблення концепції закладу.

  4. Обґрунтування місця і технічної можливості реконструкції.

  5. Збір матеріалів для дипломного проекту.

Висновки.

Вступ

Переддипломна практика є важливою частиною підготовки висококваліфікованих фахівців і являє собою заключний етап практичної підготовки студентів у період навчання в університеті. Вона спрямована на збір інформації для виконання дипломного проекту.

Програма переддипломної практики виконана на підставі освітньо-кваліфікаційної характеристики підготовки студентів спеціальності 7.05170113 “ Технології в ресторанному господарстві ” для удосконалення професійної підготовки спеціалістів у сучасних економічних умовах. Тривалість практики складає 2 тижні. Базою практики був ресторан «Вечірні Зорі» на 74 місця в місті Зінькові Полтавської області.

Проходження переддипломної практики дає змогу вирішити наступні завдання:

  • проведення маркетингових досліджень ;

  • розроблення концепції закладу , що реконструюється ;

  • розроблення моделі сервісно-виробничого процесу закладу ;

  • збір матеріалів для техніко-економічного обґрунтування дипломного проекту і складання бізнес-плану.

  1. Характеристика ресторану «Вечірні Зорі»

Базою для проходження переддипломної практики був ресторан «Вечірні Зорі», який є приватним підприємством. Юридичною адресою бази практики є місто Зіньків Полтавської області вул. Леніна 44.

Форма обслуговування відвідувачів – офіціантами. Ресторан працює з 1100 до 2300год. Заклад розміщений на першому поверсі в двохповерховому будинку. Середній товарооборот за день складає 1000грн., а за місяць в середньому – 30000грн.

Місце забудови ресторану з економічної точки зору вибрано вдало, тому що заклад знаходиться на центральній вулиці. Над центральним входом до ресторану розташована вивіска, яка вночі освітлюється яскравим світлом.

При побудові ресторану були враховані санітарно-гігієнічні вимоги, що підходять для підприємств такого типу. Під’їзний шлях на господарче подвір’я здійснюється з одного боку, на якому є розворотний майданчик. Відстань до сміттєзбірників складає 25м, що відповідає санітарним вимогам. Всі види комунікацій (електричне, газове, водяне постачання, каналізація) присутні на даному підприємстві. На підприємстві застосовується місцева система опалення. Джерело постачання – індивідуальна електричне опалення.

В ресторані присутня витяжна система вентиляції.

Питною водою підприємство забезпечує центральне водопостачання. В ресторані використовується схема водопровідної мережі з нижнім розведенням магістралей, тобто, магістралі прокладені під підлогою.

Каналізація обладнується внутрішньою виробничою та господарсько-фекальною каналізацією. До першої надходять стічні води від мийних ванн, раковин, трапів виробничих приміщень. До другої надходять води від унітазів, умивальників та інших санітарних устроїв.

  1. Маркетингові дослідження ринку послуг ресторанного господарства

Визначаємо маркетингове середовище, тобто сукупність факторів, які впливають на формування попиту.

Головним є демографічний фактор. Склад мешканців м. Зінькова показує, що на початок 2012 року населення міста складало 10,5 тис. чол., кількість штатних працівників підприємств нараховує 5,8 тис. осіб. Кількість зареєстрованих безробітних на 1 липня 2012 року становить 978 осіб. В місті знаходиться два професійних училища та три середньо-загальні школи, в яких навчається понад 500 студентів та 1000 учнів, понад 1,5 тис. чол. припадає на пенсіонерів.

Наступні-це економічні чинники, які впливають на купівельну спроможність населення а отже, на попит на продукцію підприємств ресторанного господарства.

Для визначення потенційних споживачів закладу проводимо оцінку платоспроможності населення, дані оформимо у вигляді таблиці 1.

Таблиця 1

Рівень прибутків населення міста Зіньків

Рівень прибутків

Питома вага,%

Чисельність, тис. чол.

Нижче середнього

42,60

4,48

Середній

47,50

4,98

Високий

9,90

1,04

Всього

100,00

10,50

Як видно з таблиці, переважна частина населення міста має середній рівень прибутків. Тому при складанні меню потрібно орієнтуватись на середній клас, як на потенційного споживача.

Район відноситься до аграрного типу, оскільки основною галуззю є сільськогосподарське виробництво. На Зіньківщині нараховується 33 селянсько-фермерських господарств та 28 сільгосппідприємств.

До основних промислових підприємств району належать:

  • ВАТ «Зіньківський молочний завод »;

  • ВАТ «Опішнянський сир»;

  • СП «Зіньківський консервний завод облспоживспілки»;

  • дочірнє підприємство ВАТ Укрхудожпрому «Завод «Художній керамік»»;

  • Зіньківський цегельний завод;

  • Зіньківський комбікормовий завод;

  • Зіньківська філія ВАТ «Полтаваобленерго»;

  • Зіньківське управління з експлуатації газового господарства ВАТ «Полтавагаз»;

  • Центр електрозв’язку №1 Полтавської дирекції ВАТ «Укртелеком»;

  • приватне підприємство «Гарант»;

  • ТОВ «Артеміда»

  • Солохівський промисел газопромислового управління «Полтавагазвидобування».

Місто Зіньків є районним центром Полтавської області, яка розташовується в центральній частині України.

Клімат району ‑ помірно-континентальний. Середня літня температура ‑ + 26,10С, зимова – - 230С, кількість градусо-діб опалювального сезону ‑ 2723.

Зіньківський район розташований на північ від обласного центру, в межах Полтавської рівнини, в природній зоні лісостепів. Через місто протікає річка Ташань басейну Дніпра, яка ділить місто навпіл. Район розташований у межах Дніпровсько-Донецької западини, складеної осадовими породами, з якими пов’язані корисні копалини: нафта, газ, торф, будівельні матеріали. В районі знаходяться Солохівське та частково Більське і Опішнянське нафто газоконденсатні родовища.

  • Науково-технічні фактори створюють умови для належного забезпечення підприємства сучасним високопродуктивним технологічним обладнанням.

На даний час ринок пропонує широкий асортимент професійного технологічного та торговельного обладнання, що надає змогу оснастити підприємство відповідно до світових стандартів, забезпечити належне протікання технологічного процесу.

  • Політико-правові. Ресторан «Вечірні Зорі » розташований в м. Зінькові Полтавської області по вулиці Леніна. Підприємство є приватним, користуються національним збірником рецептур та технологічними картками, розробленими на підприємстві.

  • Соціально-культурні. Для визначення асортименту продукції підприємства, що реконструюється , визначаємо попит на продукцію і послуги серед населення. Оскільки серед мешканців міста переважають українці, попитом користуються страви української національної кухні та традиційні страви. Популярні серед населення холодні закуски, салати, солодкі холодні страви, кондитерські вироби.

Другим етапом проведення маркетингових досліджень є ознайомлення з структурою мережі закладів ресторанного господарства у районі розташування ресторану, що підлягає реконструкції. Аналіз діяльності закладів ресторанного господарства, які функціонують у місті Зіньків має за мету: виявлення існуючих і можливих конкурентів, які надають послуги щодо задоволення потреб у їжі, відпочинку, емоційному розвантаженню тощо (табл. 2).

Таблиця 2