Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ost_Var_NMP_GOSPKOMERTs_PRAVO_doc (1).doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.77 Mб
Скачать

Тема 12. Зобов’язання про спільну діяльність. Договори про створення юридичної особи

Договори про спільну діяльність. Склад майна і порядок здійснення внесків учасниками спільної діяльності.

Засновницький договір про створення юридичної особи. Права й обов’язки сторін за засновницьким договором.

Тема 13. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємств

Правовий статус суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Правовий режим підпри­ємств з іноземними інвестиціями. Система державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Тарифне і нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Правовий режим ліцензування та квотування експорту (імпорту) товарів (робіт, послуг). Правове регулювання зовнішньоекономічних контрактів. Відповідальність у зовнішньоекономічній діяльності. Захист прав і законних інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Валютне регулювання і валютний контроль. Особливості вирішення зовнішньоеко­номічних спорів. Міжнародний комерційний арбітраж.

Тема 14. Захист прав та законних інтересів суб’єктів господарської діяльності

Способи і механізми захисту прав та законних інтересів суб’єктів господарювання. Цивільний, кримінальний, адміністративний і нотаріальний захист прав та законних інтересів суб’єктів господарювання.

Розгляд господарських спорів судами загальної юрисдикції. Розгляд спорів господарськими судами. Підвідомчість господарських спорів і компетенція господарських судів щодо їх вирішення. Порядок розгляду спорів господарськими судами. Виконання рішень господарського суду.

Особливості розгляду спорів між суб’єктами господарської діяльності третейський судами.

Змістовий модуль іі комерційне право

Тема 15. Поняття та джерела комерційного права

Поняття та предмет комерційного права. Комерційне право як комплексна галузь права. Співвідношення комерційного права з господарським, підприємницьким, цивільним та іншими галузями права.

Загальна характеристика комерційних правовідносин. Зміст комерційного права. Основні інститути комерційного права.

Джерела комерційного права. Основні принципи і тенденції розвитку комерційного права.

Тема 16. Правові засади здійснення торговельної діяльності

Поняття та ознаки торговельної діяльності. Види торговельної діяльності. Класи­фікація елементів роздрібної торговельної мережі. Поняття та ознаки дрібнороздрібної торговельної мережі.

Порядок оформлення документів на початок роботи. Платники збору за дозвіл на розміщення об’єкта торгівлі та порядок його сплати. Порядок отримання дозволу на розміщення об’єкта торгівлі. Розміщення та режим роботи торгової точки.

Порядок здійснення торговельної діяльності на ринках. Правовий статус ринків. Поняття ринкового збору. Порядок сплати ринкового збору.

Порядок застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у сфері торгівлі. Основні правила роботи з РРО.

Правила торговельного обслуговування населення.

Тема 17. Державне регулювання торговельної діяльності

Механізми правового регулювання торгівлі в Україні. Основні засоби регулюючого впливу держави на торговельну діяльність. Державне регулювання безпечності та якості харчових продуктів.

Поняття і правові основи сертифікації. Об’єкти сертифікації. Поняття сертифікату відповідності або свідоцтва про визнання відповідності та/або декларації про відповідність. Відповідальність суб’єктів господарювання у сфері сертифікації.

Порядок здійснення державного регулювання цін. Окремі товари і продукція, ціни на які підлягають державному регулюванню. Повноваження Державної інспекції з контролю за цінами. Відповідальність за недотримання цінової політики. Позначення цін у роздрібній торгівлі. Вимоги до розміщення ярликів цін (цінників), покажчиків цін.

Державний контроль та нагляд за торговельною діяльністю. Особливості контролю у сфері споживчої політики. Порядок здійснення перевірок Держспоживстандартом. Документи допуску на перевірку. Порядок накладення стягнень Держспоживстандартом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]