Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
45.74 Кб
Скачать

Тема 8 : Облік доходів і витрат діяльності підприємства

На кожному підприємстві формуються доходи, витрати і фінансові результати. Так і на ТОВ «Шлях» формуються доходи, витрати та фінансові результати.

Під доходами ми розуміємо збільшення економічних вигод у вигляді надходжень активів або зменшення зобов’язань, що приводять до зростання величини власного капіталу підприємства. Усі доходи поділяються на декілька груп : доходи від звичайної діяльності та доходи від надзвичайної діяльності. В свою чергу доходи поділяються на : доходи від операційної діяльності, фінансові доходи та інші доходи.

ТОВ «Шлях» мають дохід від операційної діяльності або це доходи (виручка) від реалізації продукції та інші операційні доходи. Дохід (виручка) від реалізації продукції – це загальний дохід ТОВ «Шляху», виручка від реалізації продукції без врахування наданих знижок, повернення проданих товарів та непрямих податків. До інших операційних доходів ТОВ «Шлях» включає : доходи від продажу оборотних активів, крім фінансових інвестиції, доходи від операційної оренди активів, суми штрафів, пені, неустойок та інших санкцій за порушення господарських договорів, доходи від списання кредиторської заборгованості, відшкодування раніше списаних активів.

Фінансовими доходами на ТОВ «Шлях» є доходи, отримані в процесі проведення інвестиційної та фінансової діяльності.

До надзвичайних доходів ТОВ «Шлях» зараховують доходи, отримані в рахунок відшкодування, одержані від страхових компаній з метою покриття надзвичайних витрат.

Але здійснення діяльності ТОВ «Шлях» перед тим, як отримати дохід проводить різноманітні витрати.

Витрати підприємства – це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу.

На ТОВ «Шлях» витрати поділяються на дві групи : витрати, що здійснюються в процесі звичайної діяльності та витрати, які проводяться за надзвичайних подій. У свою чергу, до витрат від звичайної діяльності входять : витрати на операційну діяльність, фінансові витрати, витрати від участі і капіталі та інші витрати.

До операційних витрат відносимо : собівартість продукції, адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати.

Фінансові витрати – це витрати підприємства, які виникають в результаті виплати процентів та інших платежів, пов’язаних із залученням позикового капіталу, тобто проценти за кредит, нараховані та виплачені за користування банківськими кредитами, утримання та обігу власних цінних паперів.

У 2011 році їх чистий дохід становив 516,2 тис. гр. (додаток 24), а витрати становили 551,4 тис. грн. У тобто у 2011 році ТОВ «Шлях» отримало збитки.

Збитки – це перевищення витрат над доходами.

Тема 9 : Облік фінансових результатів діяльності підприємства

В кінці періоду ТОВ «Шлях» визначає фінансові результати від усіх видів діяльності для цього призначений рахунок 79 «Фінансові результати», які потім списуються на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

Згідно з чинним законодавством одержаний прибуток на рахунку 441 «Прибуток нерозподілений» відображається наростаючим підсумком з початку року і до кінця року показується нерозподіленим. Використання одержаного прибутку протягом року ТОВ «Шлях» відображає на рахунку 443 «Прибуток, використаний протягом року» по дебету та по кредиту рахунків 40 «Статутній капітал», 43 «Резервний капітал», 67 «Розрахунки з учасниками».

У бухгалтерському балансі ТОВ «Шляха» (додаток 24) складеного на 1 січня звітного року, по статті «Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)» відображається сума невикористаного на цю дату прибутку або непокриті збитки, яка становила 4,3 тис. грн..

Отже, облік фінансового результату діяльності підприємства відображається на рахунку 79 «Фінансові результати» призначений для обліку й узагальнення інформації про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності та надзвичайних подій. За кредитом цього рахунка відображаються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебетом суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також належна сума нарахованого податку на прибуток. Сальдо 79 рахунку при його закритті списується на рахунок 44 «Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)».

ТОВ «Шлях» за четверте півріччя 2011 року реалізувало продукції на суму 516,2 тис. грн. або на 217,5 тис. грн. більше відповідного періоду минулого року або темп росту товарообороту склав 52,6%. Все це відбулося за рахунок збільшення реалізації продукції власного виробництва. В зв’язку з тим, що продукція власного виробництва – це хліб і хлібобулочні вироби, то можна сказати, що власна продукція зросла в 1,9 порівняно з відповідним періодом минулого року.

Але в балансі ТОВ «Шлях» також є и нерозподілений прибуток, який на 1 січня становив 114,0 тис. грн., неоплачений капітал являє собою суму, яка на дату реєстрації підприємства заявлена, але фактично не внесена засновниками. Ці кошти засновників зменшують реальний розмір статутного капіталу і в балансі відображена зі знаком мінус.