Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Непрод. курсовая.rtf
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
11.09 Mб
Скачать

Вищий навчальний заклад Укоопспілки

«Полтавський університет економіки і торгівлі»

Курсова робота

З дисципліни «Експертиза непродовольчих товарів»

на тему: «Особливості експертизи меблевих товарів»

Допущено до захисту

«__»_______________ 2012р.

Захищена на

«___________________________»

«__»_______________2012р.

Члени комісії

Виконала студентка

Групи____________________________

спеціальності______________________

(ПІБ)

(підпис)

Керівник__________________________

(підпис)

2012

План курсової роботи:

Вступ

1. Експертиза якості як спосіб захисту споживачів від неякісної продукції.

2. Вимоги до якості м’яких меблевих товарів.

3. Чинники що формують якість меблів.

4. Організація проведення експертизи якості м’яких меблевих товарів.

5. Аналіз результатів та складання експертного висновку.

Висновки та пропозиції.

Список використаної літератури

Вступ

Метою згаданої курсової роботи є підставою: проведення аналізу показників якості меблів для сидіння і лежання.

Завдання:

1. Вивчення товарознавчої характеристики меблів;

2. Вивчення показників безпеки меблів;

3. Вивчення маркування меблів;

4. Проведення аналізу показників якості меблів;

5. Підбити підсумки про проведення аналізу показників якості меблів.

Меблі – це один з основних товарів народного споживання. Вони відіграють велику роль в організації побуту людини, її відпочинку, роботі. Поліпшення їх якості, ергономічних властивостей – найважливіше завдання, що стоїть перед виробниками.

По мірі насичення ринку меблями питання підвищення їх якості й ергономічних властивостей набуває першочергового значення. Вітчизняним виробникам меблів слід враховувати, що в умовах широкої міжнародної торгівлі продукція має не лише збільшувати асортимент, але й бути конкурентоспроможною на світовому ринку.

З року в рік збільшується кількість виробників меблів, підвищується їх технічний рівень, з’являються нові матеріали для виготовлення меблів, вони відповідають найвищим вимогам споживачів.

Тема роботи актуальна, особливо зараз, коли у виробництво залучаються нові технологічні процеси, які сприяють поліпшенню якості, вдосконалюється технічний рівень підприємств, що виготовляють меблі, з’являється високовиробниче обладнання, інструмент та технологічне устаткування, вдосконалюється архітектурно – художні форми і конструкція меблів, покращується естетичний вигляд, підвищуються надійність і витривалість меблів. Все це природно збільшує вимоги споживачів до вибору виробів, а особливо загострюється увага на ергономічних властивостях. Споживач виявляє завищену увагу до комфортності використання виробу, який саме механізм у даному виробі і чи зручно його використовувати, які наповнювачі і чи практичні у використанні матеріали для оббивки. Всі ці чинники повинен враховувати виробник під час виробництва, і саме цими показниками керується споживач під час вибору меблів.

  1. Експертиза якості як спосіб захисту споживачів від неякісної продукції.

Експертиза - дослідження фахівцем-експертом будь-яких питань, вирішення яких вимагає спеціальних знань у галузі науки, технології, економіки, торгівлі.

У залежності від галузі професійної діяльності розрізняють такі найважливіші групи експертизи: торгова, товарознавча, технологічна, судова, юридична, аудиторська, екологічна.

Товарна експертиза - оцінка експертом основоположних характеристик товарів, а також їх змін в процесі товароруху для прийняття рішень, видачі незалежних і компетентних висновків, які служать кінцевим результатом. При проведенні експертизи можуть оцінюватися всі засадничі характеристики товару: асортиментна, якісна, кількісна, вартісна або тільки їхньої частини.

Експертна оцінка - сукупність операцій з вибору комплексу або одиничних характеристик товарів або інших об'єктів, визначення їх дійсних значень та підтвердженню експертами відповідності їх встановленим вимогам та / або товарній інформації. При експертній оцінці вимоги до характеристик товарів чи інших об'єктів можуть встановлюватися не тільки нормативною документацією, а й експертами. При цьому під товарною інформацією слід розуміти відомості, вказані на маркуванні, у товарно-супровідних документах або інших джерелах інформації.

Товарознавча експертиза - один з найважливіших і обов'язкових видів товарної експертизи. Інші види експертизи доповнюють її і не завжди є обов'язковими. Обов'язковість товарознавчої експертизи обумовлена ​​тим, що в її основі лежить оцінка органолептичних властивостей і основних показників якості, а це наближає товарну експертизу до оцінки товару споживачем. Товарознавча експертиза включає оцінку всіх основоположних характеристик товару: асортиментну, якісну, кількісну та вартісну. У зв'язку з цим розрізняють такі види товарознавчої експертизи: кількісна, якісна, експертиза товарів за договорами, асортиментна, документальна і комплексна.

При проведенні експертизи за якістю експерти повинні дотримуватися основних правил, які включають наступні положення:

- Перед початком роботи необхідно ознайомитись з усіма нормативними документами (стандартами на конкретні види продукції, упакування і маркування, методи випробувань).

- Якість товарів необхідно визначати відповідно до вимог діючих стандартів, договорів. При необхідності товари можуть оцінюватися шляхом зіставлення зі зразками або еталонами.

- Для оцінки якості повинна бути відібрана вибірка або об'єднана проба, розмір якої повинен бути не менше встановлених норм.

- При неоднорідності товарної партії, що включає товари різної якості, експерт повинен виявити відсотковий вміст кожної фракції. При виявленні дефектних товарів експерт повинен відібрати зразки товарів з найбільш характерними дефектами та встановити причини їх виникнення.

- При виявленні причин невідповідності якості експерт повинен вказати в акті стан тари і пакувальних матеріалів (їх цілісність, надійність, достатність)

- Експерт не повинен проводити експертизу, якщо порушена цілісність товарної партії або пред'явлені знеособлені товари, а також розпаковані або без товарно-супровідних документів.

Складові експертизи: суб'єкт, об'єкт, критерії, методи, процедура і результат.

Суб'єкт експертизи - це експерт або група експертів.

Об'єктом експертизи є споживчі властивості товарів, які проявляються при взаємодії товару зі споживачем у процесі експлуатації.

Критерії, використовувані в експертній оцінці, можуть бути загальними і конкретними. Загальні критерії - це сформовані у суспільстві ціннісні уявлення, орієнтації і норми.

Конкретні критерії - реальні вимоги до якості товарів даного виду. Ці вимоги визначені нормативно-технічною документацією. Конкретними критеріями можуть служити також базові зразки і базові показники, що характеризують якість зразків, які приймаються за вихідні.

Методи експертизи. У товарній експертизі використовуються різноманітні методи: фізико-технічні, хімічні, біологічні, математичні та ін, дослідження проводяться із застосуванням складних сучасних приладів і технічних засобів.

Процедура проведення експертизи - це послідовність певних операцій, виконуваних експертами.

Основні операції процедури експертизи можна розділити на три етапи: підготовчий (створення експертної групи і формування цілей експертизи); основний (дослідження, виконувані експертами); заключний (обробка результатів, їх аналіз, оцінка і оформлення експертного висновку).

Результатом експертизи є оформлення в письмовому вигляді висновок, в якому наводиться оцінка споживчих властивостей. Висновок включає вступну частину, дослідну частину і висновок; підписує її експерт.

При проведенні експертизи меблів можуть бути виявлені виробничі дефекти різного характеру - явні і приховані:

- Явні, які можуть бути встановлені після вивантаження товару з транспортного засобу (на складі у одержувача товару), а також у споживача;

- Приховані, що проявилися в процесі експлуатації виробу у споживача.

Оцінка якості меблів проводиться в залежності від завдань експертизи: за показниками якості, споживчими властивостями, передбаченим технічними умовами контракту / договору, стандартами і т.д.