Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ТРАВМА - 6 вариант

.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
29.68 Кб
Скачать

Варіант 6

1. Пацієнт Г., 14 років, захворів гостро: відзначалися висока лихоманка, різкий біль у правій гомілці. При рентгенівському дослідженні змін у кістках нижньої кінцівки не знайдено.Через два тижні від початку хвороби, на фоні деякого покращення стану хворого, зроблено повторне дослідження. На рентгенограмі у проекції середньої третини діафіза великої гомілкової кістки визначаються ділянки просвітлення ( деструктивні осередки ) із нерівними контурами. Вздовж зовнішніх контурів кістки на відстані 1-2 мм від її поверхні з'являється вузька смужка затемнення ( періостит). Про що свідчать дані рентгенівського обстеження ?

А. Туберкульоз правої гомілки

В. Сифіліс правої гомілки

С. Остеомієліт правої гомілки

D. Кісткова кіста

Е. Травма правої гомілки

2. Чоловік у віці 45 років звернувся до поліклініки зі скаргою на обмеження розгинання IV-V пальців правої кісті. Хворіє кілька років, з кожним роком ставало все гірше. Працює слюсарем. Травм та захворювань в дитинстві не мав. При огляді: IV-V пальці в положенні долонного згинання. Активне та пасивне розгинання не можливе у зв'язку з наявністю тяжів та вузлів по долонній поверхні кисті та пальців. На рентгенограмах пошкоджень запальних процесів у кістках кисті не знайдено. Діагноз?

А. Контрактура Дюпюїтрена

В. Міогенна контрактура

С. Неврогенна контрактура

D. Ішемічна контрактура

Е. Сухожилкові контрактура

3. Хворий 54 років звернувся зі скаргами на різкий біль в ділянці правого плечового суглоба. За 10 хвилин до того впав на вулиці на витягнуту руку. Лікар травматологічного пункту виявив деформацію контурів правого плечового суглоба, неможливість активних рухів правої кінцівкою. Рентгенологічно: неспівпадіння суглобових поверхонь лопатки та головки плеча. Діагноз?

А. Вивих ключиці

В. Вивих плеча

С. Забиття плеча

D. Вивих лопатки

Е. Перелом плеча

4. Жінка 69 років упала зі стільця на бік на підлогу. Підвестись не може із-за болю у кульшовому суглобі. Нижня кінцівка вкорочена і ротована назовні. Хвора не може підняти розігнутої в колінному суглобі нижньої кінцівки. Трикутник Бріана на боці ушкодження порушений, великий вертлюг палькується віще лінії Розера – Нелатона, пальпація під пупартовою зв'язкою болюча. Діагноз?

А. Перелом великого вертлюга із зміщенням

В. Перелом дна кульшової западини

С. Перелом даху кульшової западини заднім вивихом стегна

D. Надлобковий вивих стегна

Е. Перелом шийки стегнової кістки із зміщенням

5. Чоловік 57 років доставлений у приймальне відділення із скаргами на постійний тиснучий біль в ділянці серця та лівого надпліччя. Біль розпочався раптово з міжлопаткової ділянки під час роботи на городі і посилюється при кашлі, рухах та підніманні лівої руки. Нітрогліцерин, який приймав хворий, болю не зменшив. Об’єктивно: Пульс – 86 / хв., АТ- 120/80 мм рт. ст. Тони серця послаблені. В легенях везикулярне дихання. Живіт м'який. Зміни, характерні для ішемії міокарда, на ЄКГ не виявлені. Діагноз?

А. Інфаркт задньої стінки лівого шлуночка

В. Синдром Зудика

С. Кардіальний синдром, пов'язаний з шийно – грудним остеохондрозом

D. Напад стенокардії

Е. Синдром Штейнброкера ( « плече – кисть» )

6. Хворий 43 років доставлений бригадою швидкої допомоги зі скаргами на виражені болі в правому ліктьовому суглобі – падіння на лікоть 1,5 години тому. При огляді: область ліктьового суглоба набрякла і збільшена в обсязі, цілком відсутні активні рухи в суглобі, вісь передпліччя зміщено дозаду і досередини, вісь плеча – допереду. Передпліччя зігнуто в лікті під кутом 120 -1400. Ваш можливий діагноз?

А. Вивих передпліччя дозаду

В. Вивих передпліччя допереду

С. Перелом ліктьового відростка

D. Черезвиростковий перелом відростка

Е. Забите місце м'яких тканин ліктьового суглоба

7. Хворий 54-ти років доставлений бригадою швидкої допомоги. Травма 30 хвилин тому, - при фіксованій стопі відбулося надмірне підошовне згинання. При огляді: опороздатність кінцівки порушена. Область гомілковостопного суглоба набрякла, видима деформація. Передній відділ стопи укорочений, п’ята подовжена. Попереду пальпується суглобний кінець великогомілкової кістки. Ваш можливий діагноз?

А. Вивих стопи до переду

В. Перелом кісточок

С. Перелом кісток стопи

D. Перелом гомілки

Е. Вивих стопи дозаду

8. Бригадою швидкої допомоги доставлена хвора 83 років зі скаргами на порушення опороздатності на праву ногу після падіння на правий бік. При огляді: хвора лежить на катальці, права нижня кінцівка ротована назовні, зовнішньої стороною стопи доторкається до постелі. Позитивний симптом «прилиплої п’яти ». Ваш можливий діагноз?

А. Перелом діафізу стегна

В. Вивих стегна

С. Перелом шийки стегнової кісти

D. Забите місце кульшового суглоба

Е. Перелом кульшової западини

9. Хворий 27 років доставлений бригадою швидкої допомоги через 1,5 години з моменту падіння з висоти 3 метрів, зі скаргами на болі в спині. При огляді: відзначається вистояння остистого відростка L1, кіфотичне скривлення, локальна болючість при пальпації, обмеження рухів у хребті через біль. Ваш можливий діагноз?

А. Перелом поперечного відростка тіла L1

В. Перелом остистого відростка L1

С. Вивих тіла L1

D. Компресійний перелом тіла L1

Е. Забите місце поперекового відділу хребта

10. Мати 3- місячної дитини звернулась до лікаря зі скаргою на те, що в дитини криві стопи. Об'єктивно: обидві стопи зігнути до низу, супіновані та приведені в середину. Встановлено діагноз – клишоногість. Який лікувальний метод необхідно застосувати:

А. Оперативне втручання на сухожилках

В. Оперативне втручання на кістках

С. Редресація з етапним накладанням гіпсових пов'язок

D. Бинтування ніг за Етінгеном

Е. Ортопедичне взуття

11. Чоловік 35 років впав на відведену розігнуту руку. Відмічає різкий біль у плечовому суглобі. Об'єктивно: права рука трохи відведена, зігнута в ліктьовому суглобі, потерпілий підтримує ії лівою. Відмічається западіння в ділянці дельтовидного м’яза. Під шкіру виступає акроміальний відросток лопатки. Голівка плечової кістки визначається під дзьобоподібним відростком лопатки. Активні рухи неможливі через біль, пасивні рухи пружні. Який найбільш імовірний клінічний діагноз?

А. Перелом великого горбка плечової кістки

В. Вивих плеча

С. Перелом хірургічної шийки плечової кістки

D. Перелом голівки плечової кістки

Е. Перелом ключиці

12. Чоловік 64 років упав на лівий бік на підлогу. Об’єктивно: відмічається вкорочення лівої кінцівки, зовнішня ротація стегна, симптом «прилиплої п'яти». Під час пальпації, постукуванні по п’яті хворий відчуває біль у кульшовому суглобі. Яка найбільш імовірна патологія зумовлює таку картину?

А. Перелом шийки стегна

В. Забиття кульшового суглоба

С. Вивих стегна

D. Перелом верхньої третини стегнової кістки

Е. Перелом великого вертлюга

13. Потерпілий 24 років впав на ноги з 2-го поверху будинку. Почув різкий біль в поперековій ділянці хребта. Об’єктивно: м'язи спини напружені, виступає остистий відросток I поперекового хребця. Натискування на нього збільшує біль. На рентгенограмі діагностовано перелом I поперекового хребця II ст. Яка лікувальна тактика показана для такого пошкодження?

А. Гіпсовий корсет на 3-4 міс.

В. Поступова реклинація хребта

С. Операція – спонделодез

D. Скелетне витягання за нижні кінцівки

Е. Ліжковий режим на 3 міс.

14. Жінка 65 років упала з упором на долоню. Пред’являє скарги на болі в області променезап'ясткового суглоба. Яке ушкодження найбільш імовірне при цьому механізмі травми?

А. Перелом діафізів променевої і ліктьової кісток

В. Перелом променевої кістки і вивих голівки ліктьової кістки

С. Перелом дистального метаепіфізу променевої кістки

D. Вивих кисті

Е. Перелом човноподібної кістки

15. Чоловік 60 років страждає деформуючим артозом II ступеня правого колінного суглоба з вираженим больовим синдромом. Клінічно і рентгенологічно визначається варусна деформація колінного суглоба. Яка лікувальна тактика є патогенетично обґрунтована в даного пацієнта?

А. Внутрісуглобе введення хондропротекторів

В. Протизапальне лікування нестероїдними препаратами

С. Внутрісуглобе введення кортикостероїдних препаратів

D. Оперативне лікування

Е. Носіння знімного тутора на колінний суглоб

16. При обстеженні пацієнта зі скаргами на труднощі при відведенні плеча виявлено біль в області правого плечового суглоба і акроміального відростка ключиці. В області ключично – акроміального з'єднання було виявлено випинання, яке усувалось при натисканні. Яке пошкодження найбільш імовірне?

А. Неповний розрив ключично – акроміального сполучення

В. Перелом ключиці

С. Перелом акром іона

D. Забиття області ключично – акроміального сполучення

Е. Розрив ключично – акроміального з'єднання

17. У потерпілого при землетрусі уламками зруйнованого будинку здавлено обидві кінцівки, які вдалося визволити лише через 4 години. Розвиток якого патологічного процесу загрожує хворому?

А. Фібриноліз

В. Гіперкоагуляція з поширеним тромбозом

С. Метаболічний алкалоз

D. Гостра ниркова недостатність

Е.Септичний шок

18. Мати 1- місячної дівчинки помітила асиметрію складок на стегнах дитини. Об’єктивно: невелика зовнішня ротація, обмежене відведення ніг, зігнутих в кульшових суглобах, гіпотрофія м'язів стегна. Встановлено діагноз: дисплазія лівого кульшового суглоба. Який лікувальний засіб доцільно застосувати?

А.Оперативне вправлення вивиху

В. Закрите вправлення вивиху та фіксація в гіпсовій пов'язці

С. Скелетне витягання стегна

D. Стремена Павлика

Е. Оперативне лікування після 2 років

19. Потерпіла 60 років послизнулась і впала на розігнуту долоню правої руки. Об’єктивно: променевозап'ястковий суглоб припухлий. Відмічається багнетоподібна деформація. Пальці напівзігнуті, активні рухи в них обмежені. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Перелом човноподібної кістки

В. Забиття променево – зап’ясткового суглоба

С. Перелом ліктьової кістки

D. Перелом променевої кістки в типовому місті

20. У потерпілого 30 років після автоаварії – перелом лобкової кітски з одного боку та перелом сідничної кістки з другого боку. Потерпілий виведений з шоку, кровотеча компресована. Яку лыкувальну тактику показано в цьому випадку?

А. Скелетне витягання за обидві нижні кінцівки.

В. Постільний режим у положенні Волковича терміном 1,5 – 2 міс.

С. Оперативне втручання на кістках таза.

D. Накладання гамака

Е. Фіксація відламків стержневим апаратом

21. Хворий 35 років був збитий автомобілем. Скарги на різкий біль та неможливість рухів у лівому колінному суглобі. При обстеженні встановлено, що на рівні лівого колінного суглоба є варусна деформація, в порожнині лівого колінного суглоба пальпується рідина. Який попередній діагноз найбільш імовірний?

А. Розрив малогомілкової зв'язки колінного суглоба

В. Забій та гемартроз лівого колінного суглоба

С. Перелом медіального виростка великогомілкової кістки

D. Перелом верхньої третини кісток гомілки

Е. Перелом нижньої третини стегнової кістки

22. При огляді лікарем швидкої допомоги на місці дорожньо-транспортного випадку у постраждалого, затиснутого в салоні автомобіля, визначається несвідомий стан, деформація стегна і помірно кровоточить рана по його передній поверхні; поверхневе, часте дихання. З якої дії варто почати надання медичної допомоги?

А. Накладення шийного коміра

В. Первинний огляд

С. Інгаляція кисню

D. Ін'єкція анальгетика

Е. Накладення кровоспинного джгута

23. Хворий 26 років скаржиться на біль у правому плечовому суглобі, вимушене положення правої верхньої кінцівки з порушенням її функції, пружинні рухи у плечовому суглобі, деформація суглоба. В анамнезі: ударився при падінні правим плечем. при рентгеноскопічному обстеженні відмічені зміщення та порушення конгруентності суглобових поверхонь.

А. Забиття правого суглоба

В. Вивих правого плеча

С. Перелом правої плечової кістки

D. Пошкодженні зв'язок плечового суглоба

Е. Перелом акроміального кінця ключиці

24. Хвора 70 років при падінні на правий кульшовий суглоб почала відмічати біль у паху, правому кульшовому суглобі, не в змозі ні підняти, ні утримати підняту ногу, при огляді відмічена зовнішня ротація правої нижньої кінцівки на 2 см, болі при осьовому навантаженні на великий вертлюг. Позитивний симптом “прилиплої п'яти” (рентгенологічне обстеження). Діагноз?

А. Вивих правого стегна

В. Пошкодження зв'язок кульшового суглоба

С. Закритий перелом шийки правого стегна

D. Забиття суглоба

Е. Перелом кісток таза, вертлюжної впадини

25. Хворий 40 років при падінні на праву верхню кінцівку відчув різкий біль у середній третині правого плеча, при обстеженні відмічена припухлість, деформація, больова рухомість у середній третині, біль при осьовому навантаженні, порушення функції та вкорочення плеча. Чутливість та рухомість пальців кисті збережена. Діагноз?

А. Забиття правого плеча

В. Гематома правого плеча

С. Пошкодження м'язів правого плеча

D. Закритий перелом у середній третині правого плеча

Е. Вивих правого плеча

26. Хвора 60 років при падінні з опорою на праву кисть відчула різкий біль в районі правого променевозап'ясткового суглоба. Відмічається “багнетоподібна” деформація, набряклість, пальпація болюча по тильній поверхні променевозап'ясткового суглоба, рухомість у суглобі різко обмежена в наслідок болю. Який попередній діагноз?

А. Ушкодження зв'язок кистевого суглоба

В. Перелом Галіацці

С. Перелом кісток кисті

D. Перелом основи I п'ясткової кістки

Е. Закритий перелом променевої кістки в типовому місці

27. Хвора 25 років при перетинанні дороги отримала удар бампером автомобіля в районі середньої третини гомілки. Стала відчувати біль в області гомілки. При огляді відмічаються зміни шкірних покривів, садна, деформація. Дистальний відділ гомілки ротований назовні, пальпація болюча. Який попередній діагноз?

А. Забиття м'яких тканин гомілки

В. Неповний перелом лівої великогомілкової кістки

С. Ушкодження м'язів правої гомілки

D. Закритий перелом лівої гомілки у середній третині

Е. Ушкодження зв’язок колінного суглоба

28. Хвора 45 років скаржиться на незначний біль при рухах пальцями у ділянці правого передпліччя. Хвора 10 діб після фізичних навантажень на праву верхню кінцівку. При огляді правого передпліччя по ходу сухожилля відмічається припухлість, при пальпації відмічається біль, при рухах - легкий біль. Попередній діагноз?

А. Епікондиліт

В. Пухлиновидні утворення м'язів правого передпліччя

С. Захворювання периферичних нервів

D. Крепітуючий тендовагініт правого передпліччя

Е. Пухлиновидні утворення кісткової тканини передпліччя

29. Юнак 16 років, який займається спортом, став відмічати бугристості в районі великогомілкової кістки. Праворуч припухлість та незначна набряклість м’яких тканин. При пальпації припухлість твердої консистенції супроводжується болем. На рентгенограмах фрагментація апофіза великої гомілкової кістки. Діагноз?

А. Забиття правої великогомілкової кістки

В. Остеосаркома

С. Періостит правої великогомілкової кістки

D. Препателярний бурсит

Е. Остеохондропатія бугристості правої великогомілкової кістки

30. У мужчини 48 років при підйомі вантажу виникло перерозгинання в колінному суглобі, під час якого з’явився хруст і сильний біль. За медичною допомогою звернувся через тиждень зі скаргами на болі і нестабільність у суглобі при ходьбі, незручності при підйомі по сходах, неможливість присісти. При огляді в положенні згинання в колінному суглобі під прямим кутом виявлено надлишкову рухомість гомілки при висуванні її до переду по відношенню до стегна. Найбільш імовірний діагноз:

А. Пошкодження меніска

В. Розрив передньої схрещеної зв’язки

С. Розрив задньої схрещеної зв’язки

D. Розрив внутрішньої бокової зв’язки

Е. Розрив зовнішньої бокової зв’язки

31. Хворому 55 років, який страждає на остеохондроз грудинно-поперекового відділу хребта, призначено рентгенографію хребта у двох проекціях. Які рентгенологічні ознаки найбільш характерні для даної патології ?

А. Зменшення висоти тіла хребця

В. Остеопороз хребців

С. Звуження міжхребцевої щілини

D. Збільшення міжхребцевої щілини

Е. Деструкція тіла хребця

32. Хворий 35 років доставлений після автотравми з діагнозом: перелом обох гілок лобкової кістки та вертикальний перелом обох гілок клубової кістки зліва, без зміщення. Найкраща укладка для даного хворого буде:

А. Положення по Волковічу

В. Положення на щиті з укладкою ніг на шини Беллера

С. Положення в гамаку

D. Скелетне витягання за надвиростки стегна на стороні ураження

Е. Комбінований скелетне витягання за надвиростки стегна і великий вертлюг на стороні ураження

33. Хвора 78 років впала на вулиці на лівий бік. Після падіння самостійно піднятися на ноги не змогла. З’явились сильні болі у лівій паховій ділянці. При огляді – ліва нижня кінцівка вкорочена, ротована назовні. Хвора не може підняти випрямлену ліву ногу, замість цього вона згинає її у колінному суглобі і п’ятка ковзає по ліжку. Лівий великий вертлюг розміщений вище лінії Розера-Нелатона, при постукуванні по ньому – виражена болючість. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Вивих лівої стегнової кістки

В. Перелом шийки лівої стегнової кістки

С. Вклинений перелом шийки лівої стегнової кістки

D. Перелом лівої сідничної кістки

Е. Перелом діафізу лівої стегнової кістки у верхній третині

34. У хворої 25 років з діагнозом: закритий поперечний перелом правої човноподібної кістки, кисть фіксовано циркулярною гіпсовою пов’язкою від п’ястково-фалангових суглобів до верхньої третини передпліччя при максимальному відведенні 1-го пальця. Який термін фіксації необхідний у даної хворої?

А. 2 тижні

В. 4 тижні

С. 2 місяці

D. 1 тиждень

Е. 3 місяці

35. Жінка 76 років звернулась до лікаря зі скаргами на біль в області правого променево-зап’ястного суглоба, який посилюється при рухах. З анамнезу відомо, що пацієнтка лікувалась консервативно з діагнозом: перелом променевої кістки у типовому місці. При огляді виявляється значний набряк, синюшність тканин в області променево-зап’ястного суглоба. Активні і пасивні рухи, флуктуація відсутні. Поставте вірний діагноз:

А. Гнійний артрит

В. Несправжній суглоб

С. Нейродистрофічний синдром

D. Ішемічна контрактура Фолькмана

Е. Артроз

36. У хворого після падіння на праву руку виник різкий біль в області ліктьового суглоба. Рентгенологічно виявлено перелом ліктьового відростка зі зміщенням кісткових відламків. Який метод лікування оптимальний?

А. Оперативний

В. Скелетний витяг

С. Закрита одномоментна репозиція

D. Ендопротезування

Е. Гіпсова пов’язка

37. У 57-річного пацієнта в наслідок непрямої травми під час підіймання вантажу виник різкий біль в ділянці лівого плечового суглоба та верхньої третини плеча. Двоголовий м'яз зліва скорочений і при огляді визначається різниця його контурів, порівняно зі здоровим плечем. При згинанні передпліччя черевце м’яза скорочується у клубок і ще більше контурується на фоні западини під дельтовидним м’язом. При пальпації визначається болісність у міжгорбковій ділянці, спостерігається зниження тонусу м’яза. Поставте попередній діагноз:

А. Перелом верхньої третини плечової кістки

В. Забиття м’яких тканин верхньої третини плеча

С. Пошкодження дистального сухожилка біцепса

D. Пошкодження м’яких тканин

Е. Пошкодження сухожилка довгої головки біцепса

38. Пацієнтка 60 років після падіння на відведену руку відчула різкий біль в області правого плечового суглоба. При огляді помітна припухлість, деформація у верхній третині плеча. крововилив на внутрішній поверхні плеча. Вісь кінцівки порушена. Хвора піднімає руку у вимушеному, дещо відведеному, положенні. Активні рухи у плечовому суглобі із-за болю неможливі, пасивні – різко болючі та обмежені. Пальпаторно: визначається максимальна точка болю в області метафізарної частини плечової кістки. Поставте попередній діагноз:

А. Вивих плеча

В. Забиття м’яких тканин плечового суглоба

С. Абдукційний перелом хірургічної шийки плеча

D. Аддукційний перелом хірургічної шийки плеча

Е. Перелом діафіза плечової кістки

39. Пацієнт 42 років після падіння на розігнуту в лікті руку відчув інтенсивний постійний біль в області лівого надпліччя. При огляді визначається вкорочення та опушення лівого надпліччя, згладженість над- та підключичної ямок, синець. При пальпації визначається різкий локальний біль і крепітація в області середньої третини ключиці. Поставте попередній діагноз:

А. Забиття м’яких тканин надпліччя

В. Пошкодження ротаційної манжетки плеча

С. Вивих плеча

D. Перелом ключиці

Е. Вивих ключиці

40. Пацієнт 44 років доставлений у стаціонар зі скаргами на різкий інтенсивний біль в області правого кульшового суглоба, який значно посилюється при незначних рухах. Кульшовий суглоб деформований, нижня кінцівка зігнута, приведена і ротована до середини, при спробі рухів чинить пружинячий опір. Великий вертлюг визначається вище лінії Розера – Нелатона. Визначається вкорочення відносної довжини нижньої кінцівки. Визначте попередній діагноз:

А. Передньо-верхній вивих стегна

В. Передньо-нижній вивих стегна

С. Задньо-верхній вивих стегна

D. Задньо-нижній вивих стегна

Е. Вивих ключиці