Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 1..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.05.2015
Размер:
925.18 Кб
Скачать

Тема роботи:

Розробка технологічного процесу виготовлення пластин живильників з підвищеною зносостійкістю

Зміст

    1. Техніко – економічне обґрунтування

    1. Призначення живильників

    2. Класифікація живильників

1.2.1 Пластинчасті живильники

    1. Вибір матеріалу пластин

    2. Термічна обробка пластин

      1. Дефекти, що виникають при термічній обробці

1.5 Механічна обробка пластин живильників

1.6 Базовий технологічний процес виготовлення пластин

1.6.1 Технологічна інструкція по приготуванню формувальної суміші

  1. Техніко - економічне обґрунтування

    1. Призначення живильників

Для виробництва більшості буді­вельних матеріалів і керамічних виробів застосовують багатокомпо­нентні маси. Так, при виробництві цегли маса складається із глини, вугілля, а іноді й шамоту; при виробництві керамічних труб – із глин різних родовищ і шамо­ту; при виробництві тонкої кераміки (по­суду, санітарних виробів, плитки тощо) – із п'яти-шести компонентів. Усі компо­ненти мають бути в строго заданій кіль­кості. Від точності дозування компонентів багато в чому залежить якість виробів. Для дозування окремих компонентів за­стосовують дозатори і живильники.

Живильники стабілізують технологічний процес і роботу машин, дають змогу меха­нізувати й автоматизувати виробництво. їх застосовують для рівномірної і безперерв­ної подачі матеріалів із бункерів на транс­портувальні машини, у дозатори й інше тех­нологічне устаткування. Якщо до точності дозування ставляться невисокі вимоги (на­приклад, при виробництві грубої кераміки), то їх використовують як дозатори.

    1. Класифікація живильників

Механічні живильники класифікують в залежності від характеру руху робочих органів:

  1. з безперервним рухом по замкненому контуру:

  • пластинчасті;

  • стрічкові;

  • ланцюгові;

  1. коливальним рухом по замкненому контуру:

  • вібраційні;

  • секторні;

  • хитні;

  1. обертальним рухом по замкненому контуру:

  • гвинтові;

  • дискові;

  • барабанні.

Пластинчасті, ланцюгові і коливні живильники використовують, в основному, при великогрудковій масі матеріалу. Стрічкові, маятникові та вібраційні  при середніх розмірах грудок; тарілчасті, стрічкові та гвинтові  – при легкосипких і дрібногрудкових матеріалах.

Стрічкові живильники застосовують для видачі з бункерів матеріалів усіх видів – від пилоподібних до середньо-кускових.

Стрічковий живильник (рис. 1) має вигляд короткого стрічкового конвеє­ра, тяговим і несівним органом якого є прогумована стрічка, що переміщується роликами. Живильник складається з ра­ми 5, привідного барабана З, натяжного барабана 6, роликів 4 і прогумованої стрічки 7. Він приводиться в дію від елек­тродвигуна 1 через редуктор 2. Стрічка 7 очищається від налиплого матеріалу скреб­ком 8.

Стрічкові живильники застосовуються на підприємствах гірської, металургійної промисловості, на лініях по випуску сухих будівельних сумішей і т.п.

Рис 1. Будова стрічкового живильника:

1 – електродвигун;

2 – редуктор;

3 – барабан;

4 – ролики;

5 – рама;

6 – барабан;

7 – стрічка;

8 – скребок.

Ланцюгові живильники, застосовуються для крупнокускових вантажів, мають так звана ланцюгова завіса, що перекриває випускний отвір бункера. При обертанні приводного барабана ланцюга притискають до лотка шар вантажу, регулюючи швидкість його ковзання.

Вібраційні живильники призначені для рівномірної подачі не липких сипучих матеріалів для установки під бункерами на горизонтальних ділянках як завантажувальні пристрої або дозаторів. Доставка матеріалу по робочому органі, що є круглою трубою відбувається за рахунок її коливальних рухів.

Вібраційний живильник (рис. 2) складається із лотка 2 і прикріпленого до нього електромагнітного вібратора 3. Живильник підвішується на чотирьох пружинних підвісках-амортизаторах 1. Живильники випускають із верхнім і нижнім розміщенням вібратора (за винят­ком живильників у вибухобезпечному ви­конанні, які мають тільки нижнє розмі­щення вібратора).

По лотку матеріал рухається під дією сил інерції в період його зворотного ходу.

Рис 2. Будова вібраційного живильника:

1 – амортизатори;

2 – лоток;

3 – вібратор.

Хитні живильники є машинами безперервного транспортування, робочим органом якої є лоток, що робить зворотно-поступальні рухи, призначені для рівномірної подачі не липких, сипучих матеріалів з бункерів, лійок й інших ємностей у технологічні машини або транспортуючі пристрої.

Хитний живильник (рис. 3) має раму З, на якій змонтовані лоток 4 і привід, який складається з електродвигуна 1, чер­в'ячного редуктора 2, двох кривошипів 9 і шатунів 8. Лотік спирається на дві пари роликів 7, осі яких встановлені в косин­ках 5, закріплених на рамі.

Продуктивність живильника регулю­ють підніманням чи опусканням шибера 6 за допомогою штурвала 10, При по­ступальному русі лотока вперед частина матеріалу виноситься із зони живильної лійки, а при зворотному – скидається з лотка.

Рис 3. Будова хитного живильника:

1 – електродвигун;

2 – редуктор;

3 – рама;

4 – лоток;

5 – косинки;

6 – шибер;

7 – ролики;

8 – шатуни;

9 – кривошипи;

10 – штурвал.

Дискові (тарілчасті) живильники застосовуються для сипучих вантажів. Дискові живильники постачені завантажувальним пристроєм, з якого вантаж попадає на обертовий навколо вертикальної осі диск і скидається з його нерухомо закріпленим шкребком. Швидкість обертання диска вибирається такий, щоб скидання вантажу не відбувалося під дією відцентрової сили.

Гвинтові (шнекові) живильники являють собою трубу або жолоб, у якій розміщений робочий орган – гвинт. Обертовий стрижень, поміщений у горизонтальний або похилий жолоб, переміщає сипучий або дрібнокусковий вантаж уздовж жолоба. Регулювання продуктивності виробляється збільшенням швидкості обертання гвинта. Шнекові живильники призначені, в основному, для безперервної й рівномірної подачі сипучого матеріалу. Область застосування – комплектування промислових установок і технологічних ліній із заданим дозуванням матеріалу.

Барабанні живильники застосовують для подачі порошкових і дрібнокускових матеріалів. їх використовують як са­мостійні • пристрої або разом із дозато­рами.

Барабанний живильник (рис. 4) має барабан 4, що приводиться в рух хра­повим механізмом, який складається з хра­пового колеса 7, двоплечого важеля 6 і собачки 5. Важіль приводиться в хитний рух електродвигуном 10 через черв'яч­ний редуктор 9 і кривошино-шадунний механізм 8. Живильник має секторну заслінку 2, що переміщується гвинтовим пристроєм 1. За допомогою заслінки змінюють товщину шару матеріалу, що над­ходить із горловини 3 па барабан і, отже, продуктивність живильника. При пово­роті важеля проти руху годинникової стрілки собачки, зачіплюючись із храповиком, повертають його, а разом із ним і барабан. При зворотному ході собачки проковзують по храповому колесу, і воно залишається нерухомим. Хід шатуна мож­на змінювати поворотом втулки на пальці кривошипа. При зміні ходу шатуна відповідно змінюється кут повороту важеля і храпового колеса. Ба­рабани живильників можуть бути гла­денькими, рифленими або чарунковими.

Рис 4. Будова барабанного живильника:

1 – гвинтовий пристрій;

2 – секторна заслінка;

3 – ємність для засипання матеріалу;

4 – барабан;

5 – собачка;