Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
toe_ekzamen.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
203.51 Кб
Скачать

4.1 Характеристика 4-полюсників, їх клас-ція

Прохідний чотириполюсник-електротехнічний пристрій,що використовують для передачі енергії або сигналів,який має дві пари затискачів-полюсів. Найзагальнішим є визначення чотириполюсника,як електричного кола(або його частини)з двома парами полюсів . Літера «П»-якщо він є пасивним і літера «А»- активним. Пару полюсів,до якої вмикають джерело живлення,називають вхідними затискачами(входом). Пару полюсів,до якої вмикають навантаження – вихідними затискачами(виходом). Може бути 2 входи і жодного виходу ,чи 2 виходи-і жодного входу. Характеристика чотириполюсників: 1)За характером елементів. Лінійним вважають чотириполюсник, що складається лише з лінійних елементів. Якщо у ньому міститься хоча б один нелінійний елемент,він є нелінійним. 2)За схемою внутрішніх з’єднань чотириполюсники можуть бути Г-,Т-,П - подібними,мостовими,Т-подібними мостовими або їх комбінацією. За кількістю елементів: одно-,двох-,трьох,чотирьохелементні та багатоелементні. 4)За наявністю чи відсутністю джерел енергії. Пасивним вважають чотириполюсник,у якому відсутні джерела електричної енергії. Активний чотириполюсник обов’язково містить джерело(джерела)енергії. Якщо ці джерела автономні,чотириполюсник називають активним автономним,якщо ні-активним неавтономним. 5)За режимно-параметричними властивостями: два чотириполюсники вважають еквівалентними,якщо заміна одного іншим не спричиняє зміну струмів і напруг. Чотириполюсник вважають симетричним,якщо зміна місць його входу і виходу не призводить до зміни струмів і напруг. У оборотного чотириполюсника відношення напруги на вході до струму на виході в режимі короткого замикання не залежить від того.які затискачі є вхідними,а які вихідними,інакше він необоротний.

4.2Рівняння пасивного чотириполюсника в y,z,a, іB формах

=;=+Y-форма : Розвяжемо с-стему відносно первиної і вторинної напруг.Позначивши Z11=,,,остаточно отримаємо.=;=+Z-форма (параметриZ11 Z22 Z12 Z21вимірюються в омах , причом Z12=Z2; 1) . Для того щоб отримати найуживанішу систему рівнянь чотириполюсника в А-формі требяY-форму розв’язати відносно напруги і струму первиних полюсів замінивши в ній I’2 на I2 Розрахунок дає:=;=+A-форма : Де A11=A12=A21=як бачимо А11 та А22 нерозмірні а А12 вимірюеться в Омах,А21 у сіменсах. Та А11А22-А12А21=1 . Замінившив А-формі напрямки струмів І1 та І2 на протилежні:;. І розв’язуємо отриману систему відноснота:;;; Отже:=;=+B-форма

4.3 Визначення коефіцієнтів пасивного чотириполюсника:

Коефіцієнти чотириполюсника найпростіше визначають з режимів не­робочого ходу (НХ) та короткого замикати (КЗ), які можуть бути як експериментальними, коли потрібні для розрахунку значення вимірюють приладами, так і теоретичними - тоді необхідні значення розраховують.

Нехай чотириполюсник працює у режимі прямої передачі і описується системою рівнянь . Нижче наведено цю систему для режиму неро­бочого ходу () та режиму короткого замикання (), з якої отримані виразикоефіцієнтів через струми і напруги: - неробочий хід:

; ;- коротке замикання: ;

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]