Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidmish_int_vl.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
148.48 Кб
Скачать

Розділ 3

1. Порівняємо законодавство, яке стосується торгових марок України, Мексики та Лівану та звернемо увагу на основні показники, що захищають.

Україна

Мексика

Ліван

Закон України. Про охорону прав на знаки для товарів i послуг, 1.07.1994.

Майнові права інтелектуальної власності на торговельну марку є чинними протягом десяти років з дати, наступної за датою подання заявки на торговельну марку в установленому законом порядку. Зазначений строк може бути продовженим щоразу на десять років.

Закон ФО 08/02/1994 « Про торгові марки»

Стаття 68 -. Особа, що являється власником торгової марки, якщо не вказано іншого, має право звернутися до суду для захисту своїх прав.

Майнові права інтелектуальної власності на торговельну марку є чинними протягом 15 років

Закон No.2385/1924 Федерації від 17 січня 1989 року « Про торгові марки»

Глава друга

Торгові марки та бренди

Стаття 23. Якщо відбувається посягання на майнові права, то необхідно повідомляти Суд в Управлінні протягом максимум 8 днів, коли стало відоме порушення, Суд буде розглядати справу та виносити рішення.

Особа, що бажає одержати свідоцтво, подає до державного підприємства «Український інститут промислової власності» заявку.. Заявка подається на один знак, складається українською мовою і має містити:

заяву про реєстрацію знака;

зображення позначення;

перелік товарів і послуг, для яких заявник просить зареєструвати знак, згрупованих за міжнародною класифікацією товарів і послуг для реєстрації знаків.

Свідоцтво надає його власнику виключне право забороняти іншим особам використовувати без його згоди:

зареєстрований знак стосовно наведених товарів і послуг;

зареєстрований знак стосовно товарів і послуг, споріднених з наведеними у свідоцтві, якщо внаслідок його використання можна ввести в оману щодо особи, яка виробляє товари чи надає послуги;

позначення, схоже із зареєстрованим знаком, стосовно наведених у свідоцтві товарів і послуг, якщо внаслідок такого використання ці позначення і знак можна сплутати;

позначення, схоже із зареєстрованим знаком, стосовно товарів і послуг, споріднених з наведеними у свідоцтві, якщо внаслідок такого використання можна ввести в оману щодо особи, яка виробляє товари чи надає послуги, або ці позначення і знак можна сплутати.

Згідно Ліванського законодавства суд повинен розглянути скаргу,яка має бути доведена до нього не пізніше 8 днів, після виявлення порушень.

2. Порівняємо законодавство, яке стосується торгових марок України, Мексики та Лівану та звернемо увагу на основні показники, як кримінальна та адміністративна відповідальність.

Україна

Мексика

Ліван

Відповідно до Закону про знаки для товарів і послуг (частина 1 ст. 20) будь-яке посягання на права власника свідоцтва та підготовка до порушення цих прав є порушенням прав власника свідоцтва на торговельну марку.

Торговельна марка вважається використаною, якщо вона застосовується у формі зареєстрованої торговельної марки, а також у формі, що відрізняється від зареєстрованої торговельної марки тільки окремими елементами, якщо це в цілому не змінює унікальності торговельної марки.

Стаття 223 - За використання без дозволу власника торгової марки, за введення людей в оману, будуть введені покарання від двох до шести років тюремного ув'язнення і штраф в розмірі від 100 до 10000 мінімальних заробітних плат, яка продає кінцевому споживачеві в будь-якому місці чи в громадських місцях, в навмисному і для того, щоб торгувати, спекулювати, об'єктами з підробленими марками захищеними цим Закону, якщо купівля-продаж здійснюється в магазинах, або в організаціях, повинні регулюватися положеннями розділів 223 і 224 цього Закону, цей злочин буде притягнутий до відповідальності за посадою того,хто вчинив це правопорушення.

У відповідності до розділів II і III статті 223 встановлюється від трьох до десяти років тюремного ув'язнення і штраф у розмірі 2000 до 20000 мінімальних заробітних плат.

Закон No.2385/1924 Федерації від 17 січня 1989 року « Про торгові марки»

Стаття 105:

(Із змінами статті 12 Постанови № 84 Грудня 30,1926 і статтею 13

Закон січня 31,1964)

Будь-яка особа, яка використовує або свідомо імітує зареєстрований знак без

дозволу власника знака, навіть якщо відмітка супроводжується

Такі вирази, як "рід", "тип", "стиль", "імітація" тощо таким чином, щоб

ввести громадськість в оману;

Будь-яка людина, який проставляє на свій товар або продукцію знак, що належить іншій особі;

Будь-яка особа, яка продає або пропонує за завідомо контрафактні продукти.

Несе відповідальність у вигляді штрафу варіюється від 50 до 500 ліванських фунтів, а до позбавлення волі на

термін від 3 місяців до 3 років, або один з вищевказаних санкцій

Стаття 106. Несе відповідальність у вигляді штрафу варіюється від 50 до 500 ліванських фунтів, і до позбавлення волі на

Термін,який варіюється від двох місяців до двох років.

Стаття 109:

У разі повторних порушень що вже згадувалося вище, порушник несе відповідальність перед позбавленням волі на строк,який коливається від двох місяців до п'яти років.

Відповідно до чинного законодавства України застосовуються такі способи захисту торговельної марки:

цивільно-правові;

адміністративно-правові;

  • кримінально-правові.

Адміністративно-правові способи захисту торговельної марки передбачено ст. 512 КУпАП. У тому випадку, коли торговельна марка використовується незаконно, передбачаються штраф у розмірі від 10 до 200 нмдг і конфіскація незаконно виготовлених продукції, матеріалів та обладнання, призначених для виготовлення контрафактної продукції.

Кримінально-правові способи захисту торговельної марки

Відповідно до КК незаконне використання торговельної марки (знака для товарів і послуг), а також інше умисне порушення прав власника свідоцтва на торговельну марку, якщо ці дії завдали шкоди у значному розмірі (від 20 до 200 нмдг), карається (частина 1 ст. 229):

штрафом від 200 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

виправними роботами на строк до 2 років;

позбавленням волі на строк до 2 років.

ідповідно до частини 2 ст. 229 КК ті ж протиправні дії, що й викладені в частині 1 ст. 229, але вчинені неодноразово, або групою осіб за попередньою змовою, або якщо вони завдали правовласнику матеріальної шкоди у великому розмірі (від 200 до 1000 нмдг), караються одним із таких способів:

штрафом у розмірі від 1000 до 2000 нмдг;

виправними роботами на строк до 2 років;

позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

Якщо ж дії, передбачені частинами 1 і 2 ст. 229, учинено посадовою особою з використанням службового становища чи організованою групою, або завдали правовласнику матеріальної шкоди в особливо великому розмірі (понад 1000 нмдг), на таку особу накладається таке покарання (частина 3 ст. 229 КК):

штраф у розмірі від 1000 до 2000 нмдг;

  • позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

Щодо Мексики, як ми бачимо в таблиці, також існують певні штрафи за порушення Закону та тюремне ув’язнення.

Ліванське законодавство також суворо відноситься до порушень даного роду. Розмір штрафу становить від 50 до 500 ліванських фунтів, а строк ув’язнення складає від 2-х місяців до 5 років.

Висновок: в даній роботі ми проаналізували і порівняли законодавство з прав інтелектуальної власності трьох різних країн, а саме України, Мексики та Лівану. Знайшли певні відмінності деяких законів та спільні риси, які об’єднують їх. Особливу уваги ми приділяли 3 основним законам: 1. Закон «Про авторське право»; 2. Закон «Про патентне право»; 3. Закон « Про торгові марки», на основі яких ми і побудували порівняльну характеристику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]