Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_kolobok_3 (1).doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
622.08 Кб
Скачать

36. Глобальна стратегія підприємства.

Існують наступні глобальні стратегії для підприємств.

1.        Стратегія мінімізації витрат.По відношенню до прямих галузевих конкурентів організація, що має мінімальні витрати, при інших рівних умовах має більш високу рентабельність продажів. У тому випадку, якщо така організація не має максимальну в галузі ринкову частку, у неї є шанси завоювати її за рахунок більшої рентабельності. По відношенню до покупців, така організація також має сильні позиції, так як ніхто крім неї на ринку не може запропонувати більш низькі ціни в довгостроковому періоді.

2.        Стратегія диференціації.Диференціація вимагає певного збільшення витрат. Компанії, такі цієї стратегії, повинні більше інвестувати в дослідження і розробки, ніж це роблять лідери в мінімізації витрат. Компаніям, які проводять стратегію диференціації, слід мати продукти кращого дизайну. Їм необхідно забезпечувати більш високу якість і нерідко використовувати більш дорогу сировину. Фірма, що проводить стратегію диференціації, менше турбується з приводу витрат і більше прагне до того, щоб в межах галузі в ній бачили якусь унікальність.

3.        Стратегія фокусування. Компанія, яка проводить таку стратегію, зосереджує свої зусилля на задоволенні конкретного покупця, на певному асортименті продукції та на ринку певного географічного регіону.

4.        Стратегія інновацій.Стратегія інновацій передбачає придбання конкурентних переваг за допомогою створення принципово нових товарів (послуг), технологій або задоволення існуючих усвідомлених чи неусвідомлених потреб новим способом.

5.        Стратегія оперативного реагування.Дана стратегія передбачає досягнення успіху за допомогою швидкого реагування на зміни в зовнішньому середовищі підприємства. Підприємство, що вибрали цю стратегію спрямує всі зусилля на те, щоб здійснити таку адаптацію максимально короткі терміни.

 

Є два основних типи міжнародних галузей.

1. Багатонаціональна галузь. Це сукупність національних галузей. Конкурентні переваги в одній з країн у більшій або меншій мірі не залежать від конкуренції.

2. Глобальна галузь. Тут на конкурентні переваги в одній країні сильно впливає ситуація в інших країнах. Фірми, що належать до глобальної галузі, конкурують одна з одною у всьому світі.

У деяких галузях багато видів діяльності, пов'язаної з виробництвом, маркетингом і послугами, мають відповідати певним вимогам, які ставляться до них у даній країні. В таких випадках ці вимоги відіграють істотну роль у створенні конкурентної переваги, і галузь буде тяжіти до багатонаціонального типу за своєю структурою. В інших галузях немає необхідності дотримуватися яких-небудь специфічних вимог у країні. Переваги в даному випадку досягатимуться за рахунок організації діяльності на глобальній основі, тобто таких чинників:

- економія на масштабі: корпорація, що пропонує стандартну продукцію на багатьох ринках, може одержати додатковий прибуток за рахунок широкомасштабного виробництва;

- перевага кривої досвіду, фірми можуть одержати додатковий прибуток в результаті обміну досвідом і спільним використанням ресурсів у різних країнах;

- перевага географічного положення: можлива ситуація, коли виробництво компонентів дешевше в одній країні, їхнє складання - в іншій, а проведення науково-дослідних робіт - у третій.;

- співробітництво зі споживачами продукції, які самі є багатонаціональними корпораціями. Якщо вашим клієнтом є багатонаціональна корпорація, то діяльність з її обслуговування на глобальному рівні окупиться.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]