Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Біогенні (торф) та мулисті ґрунти

18.32 Трасу теплових мереж слід передбачати на ділянках:

  • з найменшою сумарною товщиною шарів торфу, мулу та насипних ґрунтів;

  • з ущільненим або осушеним торфом;

  • з міцними ґрунтами, підстильним торфом.

18.33 При підземному прокладанні теплової мережі, крім зазаначеного у 18.4, безканальне прокладання приймати не допускається.

18.34 Для окремо розташованих опор та опор естакад слід приймати фундаменти на палях.

18.35 Фундаменти під канали та камери при підземному прокладанні теплової мережі слід приймати:

  • при товщині шару торфу до 1 м - із повним виторфуванням з улаштуванням піщаної подушки по всьому дну траншеї та монолітної плити під фундамент каналів та камер;

  • при товщині шару торфу більше 1м- фундамент на палях із влаштуванням суцільного залізобетонного ростверка під канали та у випадках попутного дренування під дренажні труби.

19 Вимоги безпеки та охорони довкілля

19.1 Безпечну експлуатацію теплових мереж слід забезпечувати шляхом розроблення в проектах заходів, що виключають:

  • контакт людей безпосередньо з гарячою водою або з гарячими поверхнями трубопроводів та обладнання затемператури теплоносія вище 70 °С;

  • надходження теплоносія в систему теплопостачання з температурою, вищою визначеної нормами безпеки;

  • зливання мережної води в непередбачених проектом місцях.

19.2 Температура на поверхні ізоляційної конструкції теплопроводів, арматури та обладнання не повинна перевищувати +40 °С.

19.3 Технологічні апарати промислових підприємств, від яких можуть надходити в теплові мережі токсичні та шкідливі речовини, повинні бути приєднані до трубопроводів теплових мереж через теплообмінники з додатковим проміжним циркуляційним контуром між агрегатом і трубопроводом теплової мережі при забезпеченні тиску теплоносія в проміжному контурі нижчого ніж у трубопроводі теплової мережі. При цьому мають бути встановлені штуцери для відбору проб токсичних та шкідливих домішок.

Системи гарячого водопостачання споживачів повинні приєднуватись до трубопроводів, що транспортують пару, через пароводяні теплообмінники (водопідігрівачі).

19.4 Функціонування систем теплопостачання не повинно призводити:

а) до перевищення гранично-допустимої концентрації шкідливих речовин (ГДК);

б) до тривалого порушення природного теплового балансу ґрунту на глибині розміщення кореневої системи зелених насаджень та на зовнішній поверхні ґрунту.

Додаток а

(довідковий)

ВИЗНАЧЕННЯ РОЗРАХУНКОВИХ ВИТРАТ МЕРЕЖНОЇ ВОДИ

А.1 Розрахункову витрату води, т/год, визначають за формулами:

а) на опалення

; (А.1)

б) на вентиляцію

; (А.2)

в) на гаряче водопостачання у відкритих системах теплопостачання:

-середній

; (А.3)

-максимальний

; (А.4)

г) на гаряче водопостачання в закритих системах теплопостачання при паралельній схемі приєднання водопідігрівачів:

-середній

; (А.5)

-максимальний

; (А.6))

д) на гаряче водопостачання в закритих системах теплопостачання при двоступеневих схемах приєднання водопідігрівачів:

- середній

; (А.7)

-максимальний

. (А.8)

А.2 Сумарну розрахункову витрату мережної води, т/год, у двотрубних теплових мережах відкритих та закритих систем теплопостачання при якісному регулюванні відпуску теплоти належить визначати за формулою:

. (A.9)

Коефіцієнт k3, що враховує долю середньої витрати води на гаряче водопостачання при регулюванні за навантаженням опалення, належить приймати відповідно до таблиці А.1. При регулюванні за сумісним навантаженням опалення та гарячого водопостачання коефіцієнт k3 приймається нульовим.

Таблиця А.1

Системи теплопостачання

Коефіцієнт k3

Відкрита, з тепловим навантаженням, МВт:

100 та більше

0,6

менше 100

0,8

Закрита, з тепловим навантаженням, МВт:

100 та більше

1,0

менше 100

1,2

Примітка. Для закритих систем теплопостачання при регулюванні за навантаженням опалення та тепловим навантаженням менше 100 МВт за наявності баків-акумуляторів у споживачів коефіцієнт k3 слід приймати 1.

Для споживачів при відсутності баків-акумуляторів, а також із тепловим навантаженням 10 МВт і менше сумарну розрахункову витрату води слід визначати за формулою:

(А. 10)

А.3 Розрахункову витрату води, т/год, у двотрубних водяних теплових мережах у неопалю-вальний період слід визначати за формулою:

(A.11)

При цьому максимальну витрату води на гаряче водопостачання, т/год, визначають для відкритих систем теплопостачання за формулою (А.4) за температури холодної води в неопалювальний період, а для закритих систем при всіх схемах приєднання водопідігрівачів гарячого водопостачання - згідно з формулою (А.6).

Витрату води у зворотному трубопроводі двотрубних водяних теплових мереж відкритих систем теплопостачання слід приймати у розмірі 10 % від розрахункової витрати води, визначеної за формулою (А. 11).

А.4 Витрати води, т/год, у теплових мережах відкритих систем теплопостачання для розроблення гідравлічних режимів при максимальному водорозборі із подавального або зворотного трубопроводів визначаються згідно з формулою:

, (A.12)

де k4 - коефіцієнт, що враховує зміну середньої витрати води на гаряче водопостачання в залежності від температурного графіка регулювання відпускання теплоти та режиму водорозбору з теплової мережі, що визначається відповідно до таблиці А. 2.