Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_GOS_VSI.docx
Скачиваний:
203
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.5 Mб
Скачать

19. Трансформатори напруги

ТН використовуються для вимірювання напруги в високовольтних .мережах та для контролю ізоляції в мережах з ізольованою нейтраллю.

ТН розраховані на максимально можливу .. потужність приєднувальних приладів, кіл релейного захисту та автоматики І для різних класів напруг можуть мати потужність від 200 до 2000 вольт ампер. Номінальна вторинна напруга ТН складає 100 вольт. Вимірювальні ТН бувають одно і трифазними, сухими та масляними.

В марках ТН через дефіс також вказують напругу високої сторони в кіловольтах. Наприклад: НОС-0.5; НОМ-б: НОМ-35; НТМК-10: НТМ1-10; НКФ-110. де; Н - трансформатор напруги; О - однофазний; С - сухий: Т трифазний; 3 - заземлюючий; М - масляний ; 1 - триобмотковий з обмоткою для контролю ізоляції; К - дія сухих трансформаторів означає комплектований, для масляних - з компенсаційною обмоткою, в фарфоровій покришці - каскадний.

20 Трансформатори струму

Трансформатори струму працюють в режимі насичення (режим короткого замикання). Крім лабораторних ТС, ТС виготовляють, як правило, з номінальним струмом вторинної обмотки 5 ампер. ТС виготовляють для всіх класів напруг, починаючи з напруг до 1000 вольт причому один ТС може мати кілька вторинних обмоток, але одна із них класу 0,2 або 0,5 призначена тільки для підключення приладів обліку, інші меншого класу точності - для під'єднання струмових кіл показуючих приладів, кіл релейного захисту та автоматики. Слід зауважити, шо категорично забороняється розривати вторинну обмотку ТС через небезпечну перенапругу та можливе перегрівання мапп'топровода. При зніманні приладів, вторинна обмотка закорочусться, а при підключенні приладів під напругою застосовуються спеціальні роз'єми. які при від'єднанні відповідної частини автоматично закорочують вторинну обмотку без, навіть, тимчасового розриву струмового кола.

При марк-уванні ТС після його марки через дефіс приводиться цифра, що вказує на його номінальну напругу в кіловольтах- на яку він розрахований. Наприклад: ТЛМ-6, ТПЛУ-10, ТПОЛ-10. ТПЛК-10, ТВЛМ-10. ТІ11Л-10, ТФН-35М.

Скорочення означають; Т - трансформатор струму: В - втулковий ; Д - з сердечником для диференційованого захисту; М - модернізований або матогабаритний; Н - зовнішньої установки; О - одно витко вий; П -прохідний; Ф - з фарфоровою ізоляцією; Ш - шинний.

21. Електролюмінесценсія. Газорозрядні лампи низького тиску

Електролюмінесце́нція  - різновид люмінесценції, свічення газів під час проходження через нихелектричного струму, а також свічення кристалів під дією електричного поля.

Електролюмінесценція використовується для освітлення в люмінісцентних лампах і світлодіодах.

Електролюмінесце́нція запропонована для застосування в деяких спеціальних процесах збагачення корисних копалин. Використовується при вивченні кристалів мінералів. Газорозря́дна ла́мпа — електронний пристрій, джерело світла, що випромінює світлову енергію у видимому діапазоні. Фізична основа —електричний розряд у парах металів. Люмінесцентна лампа складається із колби 1, внутрішня частина якої покрита тонким шаром люмінофору 2, із колби (трубки) відкачується повітря і вводиться інертний газ аргон з дозованою кількістю ртуті(30 ... 80 мг). Аргон призначений для зменшення розпилення покриття електродів і полегшення виникнення розряду, так як суміш аргону з парами ртуті представляє певне середовище для виникнення розряду.

До складу лампи також входять: скляна ніжка 5, на ніжках змонтована вольфрамова біспіраль 3, яка покрита шаром оксиду із карбонату барію, стронцію і кальцію, які забезпечують високу термоелектронну емісію. По кінцям лампи є короткі цоколі 7, з полими штирками 8, які призначені для підключення лампи в мережу

Принцип дії ЛЛ можна розділити на 2 етапи:    1 . В процесі електричного розряду в парах ртуті електрична енергія перетворюється в енергію ультрафіолетового випромінювання.   2. В шарі люмінофора УФ випромінювання перетворюється в видиме. 

     Люмінофор - це порошковидна речовина. В природних умовах такою речовиною є білий фосфор. В даний час промисловість випускає слідуючі типи ламп:

ЛД - люмінесцентна денна         ДЦ - з покращеною кольоропередачею

ЛБ - люмінесцентна біла         Е - природна

ЛЧБ - люмінесцентна холодна біла    БЕ - біло природна

ЛТБ - люмінесцентна тепла біла        ХЕ - холодна природна

Далі йдуть цифри від 15 до 150 Вт, які вказують на потужність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]