Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacionalnaya ekonomika_Grіniv / Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Тема 5.2. Ринкова інфраструктура в національній економіці

  1. організаційно-управлінськоїта регулюючої функції держави;

  2. функції оборони населення та розвитку збройних сил держави;

  1. міжнародного співробітництва та зовнішньоекономічної політики.

  1. забезпечення екологічної безпеки в державі.

Державний бюджет в національній економіці характеризується такими ознаками (рис. 5.2.3):

Рис. 5.2.3. Ознаки державного бюджету України

Бюджет можна розглядати з трьох позицій: За економічним змістом - система грошових відносин між державою, з одного боку, та суб'єктами підприємницької діяль­ності, домогосподарствами та іншими економічними агентами, з іншого, призначеного для забезпечення виконання державою покладених на неї функцій і завдань. За формою прояву - основний фінансовий план держави. За матеріальним змістом - централізований грошовий фонд держави. Обсяг бюджету характеризується річною сумою коштів. Бюджет держави є провідною ланкою державних фінансів.

251

Розділ 5. Формування ринкового середовища в національній економіці України

Частка доходів зведеного бюджету коливається у межах 25-28 % ВВП. Співвідношення між державним бюджетом і місцевими бюджетам визначається в пропорціях 60-70% : 40-3(3%. Структура державних фінансів України наведена нарис 5.2.4.

Рівні

Компоненти

Загально­державні фінанси

Державний

бюджет

Цільові державні фонди

Державний кредит

Фінанси підприємств державного

сектора

Місцеві фінанси

Місцеві бюджети

Цільові фонди

місцевого самоврядування

Комунальний

(муніципальний)

кредит

Фінанси

комунальних

(муніципальних)

підприємств

Рис. 5.2.4. Система державних фінансів України [11]

Роль і місце бюджету в суспільстві визначається фінансовою моделлю країни. За рівнем централізації ВВП у бюджеті виділяють такі моделі:

  1. американська (25 - 30 %);

  2. західноєвропейська (30 - 40 %);

  3. скандинавська (50 - 60 %).

Бюджет є складовою частиною фінансів, йому притаманний двоїстий характер. З огляду на це бюджет виконує такі функції, як і фінанси:

  1. розподільчу;

  2. контрольну;

  1. забезпечення вимог економічної безпеки держави. Характерні ознаки міжбюджетних відносин:

  1. перерозподільчий характер - перерозподіл ВВП між галузями економіки, регіонами країни, соціальними групами населення;

  2. всеохоплюючий характер - бюджетні відносини прямо або опосередковано торкаються всіх суб'єктів підприємницької діяльності та домогосподарств;

252

Тема 5.2. Ринкова інфраструктура в національній економіці

3) законодавче регулювання- бюджетні відносини регламенту­ються Бюджетним кодексом і законом про Державний бюджет, законами, що регулюють надходження доходів і фінансування витрат. Особливості прояву розподільчої функції бюджету:

  1. основним об'єктом розподілу виступає новостворена вартість, тобто національний дохід;

  2. одна і та ж частіша національного доходу (заробітна плата, прибуток багаторазово приходить через бюджетний механізм).

  3. багатове бюджетних потоків.

Контрольна функція - породжена розподільчою функцією бюджету:

  1. відображає властиві бюджету ознаки, які полягають у їх здат­ності сигналізувати про проходження розподільчого процесу, тобто виступати інструментом перевірки правильності утво­рення, розподілу і використання фондів грошових коштів у процесі господарювання;

  2. охоплює всі сторони діяльності суспільства і суб'єктів економіки;

  3. проявляється у фінансовому контролі, який є одним із найді­євіших видів контролю.

До речі

Державний бюджет України має досить тривалу історію становлення і розвитку. Ще в XVI ст., коли запорізьке козацтво набуло самостійної державності, воно мало дипломатичні відно­сини з державами Європи та загальновійськову казну, до якої надходили доходи від рибних промислів, скотарства, полювання. Видатки передбачались на військове спорядження, будівництво укріплень, монастирів, утримання закладів для престарілих воїнів, дипломатичних місій тощо. Після возз'єднання України з Росією Ще і майже півстоліття Україна збгрігала всі атрибута державності, утому числі самостійність фінансового господарства. На початку 20-х років XVH ст. уряд царської Росії почав стягувати значні суми коштів у своє розпорядження. Можна вважати, що з цього часу настав період, який тривав 280 років, коли Україна стала колонією,

253

Розділ 5. Формування ринкового середовища в національній економіці України

змушеною вносити на потреби метрополії більше ніж четверту частину свого національного доходу.

Протягом 1917-1919 pp. робилися спроби створити власну бюджетну систему. Зокрема, 1 березня 1918 р. Центральною Радою України був прийнятий Закон про власну валюту - гривню, яка, незважаючи на воєнні перипетії того часу, залишилась міцною.

Відповідно до положень Конституції Української Народної Республіки (Статут про державний устрій, права і вільності УНР) до компетенції Всенародних Зборів, що були верховним органом тодішньої влади, було віднесено встановлення одиниці міри, ваги і монети УНР. Саме тоді в УНР почали приймати щорічний бюджет, що наділявся правами оподаткувати своїх членів на підставах, установлених для загальнодержавного оподаткування, та робити позики й уживати інших фінансових заходів щодо забезпечення його діяльності [10].

Бюджетний устрій - це організаційна структура, що побу­дована на принципах бюджетної системи і є відповідною до територіально-адміністративного поділу в державі. Цей устрій базується на таких принципах, які закріплені зако­нодавством [3]:

  1. принцип єдності бюджету (передбачає існування єдиної мето­дики розрахунку доходів і видатків кожної ланки БС України). Цей принцип забезпечується єдиною базою бюджетної класи­фікації, формами документації, грошовою системою на тери­торії держави, соціально-економічною політикою, системою міжбюджетних відносин, системою правового забезпечення;

  2. принцип повноти бюджету (повному відображенні всіх доходів і видатків);

  3. принцип достовірності бюджету (передбачає застосування єдиних нормативів, стандартів і відображення звітних даних по відображенні бюджетів на основі документації про кінцеві касові операції);

  4. принцип власності;

  5. принцип наочності (передбачає відображення показників бюд­жетів у зв'язку з макроекономічними показниками);

254