Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

книга для маши

.pdf
Скачиваний:
535
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
3.47 Mб
Скачать

Дидактичні ігри

41

 

 

ПОТЯГ

Мета: продовжувати розвивати у дітей уміння уважно слухати, правильно вимовляти звуки; привчати діяти узгоджено і за сигналом; імітувати рухи та звуки.

Ігрове завдання: пересуватись, як потяг.

Правила гри: чітко вимовляти звуки, що супроводжують рух, зупинку, ремонтні роботи; рухатись і зупинятись за сигналом вихователя.

Хід гри

Діти самостійно обирають напрямок поїздки і за бажанням перетворюються на «вагони» або «пасажирів». Вони стають одне за одним і слідом за вихователем повільно починають рухатись, здійснюючи руками характерні рухи, примовляючи: «Чух-чух-чух!» Двічі «об’їхавши» кімнату, «потяг» уповільнює хід. «Ш-ш-ш!» — промовляють діти, поступово знижуючи голос. Коли «потяг» зупинився, вихователь пропонує дітям оглянути «вагончики», а «пасажирам» вийти на прогулянку. Діти «оглядають колеса», стукаючи по них паличкою. Потім лунає «гудок тепловоза» («У-у-у!»). «Пасажири» повертаються до «вагончиків» і «потяг їде далі».

КУДИ ЇДУТЬ МАШИНИ?

Мета: закріплювати уявлення про призначення різних видів транспорту; ознайомлювати дітей із правилами руху машин і поведінки пасажирів.

Ігрове завдання: дібрати вантаж для машини.

Правила гри: якнайшвидше дібрати і привезти на місце вантаж; починати рух на зелене світло, зупинятись — на червоне; допомагати одне одному добирати вантаж; дотримуватись правил руху.

Ігровий матеріал: відомі дітям легкові та вантажні машини; вантаж для них (іграшки або картинки); світлофор.

Хід гри

Вихователь створює цікаву ситуацію — ховає машини (перевернувши картинки), а потім із таємничим виглядом повідомляє: «Цікаво, кому яка машина дістанеться?»

Показуючи по черзі машини, він розповідає, що або кого можна на них возити. Вихователь разом із дітьми відгадує сигнали світлофора. Та дитина, яка не змогла відповісти на запитання,

42

745 ігор для дошкільників

 

 

бере в дорогу помічника, який знає елементарні правила дорожнього руху, але залишився без машини.

В и х о в а т е л ь. Час вирушати за вантажем або пасажирами. Вихователь регулює «рух машин» за допомогою світлофора.

Той, хто забуває або порушує правила, «керування машиною» передає помічникові або дитині, яка спостерігає за грою, а сам на деякий час стає запасним, але все одно «їде в машині».

Уздовж дороги знаходяться «вантажі» чи «пасажири». Той, хто зробив правильний вибір, проїздить ще одне коло, «везе вантаж на будівництво», «пасажирів у дитячий садок або на роботу».

Рекомендації до гри

Гра триває доти, поки всі діти не побувають у ролі шоферів. Спочатку роль світлофора вихователь виконує сам, а потім її можна доручити і дітям.

ХТО ШВИДШЕ ПРИПЛИВЕ

Мета: закріплювати уявлення про те, який вигляд мають човни, теплоходи та як вони перемішуються; виховувати вміння гратися згуртовано; наслідувати дорослих.

Ігрове завдання: швидко і вправно допливти до мети. Правила гри: керувати обраним човном чи теплоходом, вико-

ристовуючи характерні для нього засоби пересування; бути чемними, уважними одне до одного.

Ігровий матеріал: човни (вітрильний, моторний, весловий) і теплохід; невеликі гумові звірята; ляльки; ванночки; таз.

Хід гри

Іграшки «бажають покататися» або «переправитися на протилежний берег водойми на човнах або теплоході». Разом із дітьми вони «розглядають» теплохід, різні човни, за допомогою яких переміщаються по воді. Вихователь пропонує дітям подивитись, як пливуть човни або теплохід; спустити на воду човни, імітуючи їхній рух за допомогою весел, мотору, вітрила. Потім пропонує дітям подмухати, утворивши вітер, і порівняти рух вітрильного, моторного човнів та теплохода під дією струменя повітря. Діти за бажанням стають «гребцями», «мотористами», «кермовими», «капітаном теплоходу» і ведуть судно по водоймі. З тим, хто краще керує судном, іграшки бажають покататись.

Дидактичні ігри

43

 

 

Рекомендації до гри

Вихователь стимулює мовлення і дії дітей за допомогою запитань, пропозицій, зауважень чи заохочень, подаючи їх від імені ляльок.

Дидактичні ігри математичного змісту

РОМАШКИ

Мета: навчати дітей називати основні кольори, спільно створювати композиції; вправляти в орієнтуванні в просторі.

Ігровий матеріал: демонстраційний та індивідуальні фланелеграфи; картинки; круги, овали, відповідні до ромашки та інших квітів.

Хід гри

Вихователь проводить гру після того, як діти бачили ромашки на квітнику, милувалися їх забарвленням, бачили бджілок, які збирають солодкий нектар. Для гри бажано мати білі та жовті ромашки. На повторне заняття — сині або рожеві ромашки чи різнокольорові гербери. Вихователь звертає увагу дітей на квіти. Пропонує розглянути зблизька окремо білу ромашку (її колір та форми серединки і пелюсток).

Читає вірш, акцентуючи підкреслені слова та демонструючи відповідні ознаки на квітці та стеблині.

В и х о в а т е л ь

РОМАШКА

На стрункій високій ніжці Біля річки на лужку, У косинці-білосніжці Стрів я квітоньку таку. Ясним оком жовтуватим Усміхалася мені.

Я хотів її зірвати, А бджола сказала: «Ні!»

(М. Познанська)

Вихователь добирає картинки до вірша (ромашка, бджілка). Створює із них картинку-композицію на фланелеграфі. Використовує вирази з вірша та слова «угорі», «унизу».

Потім читає вірш ще раз. Діти з таці посеред столу добирають потрібні кольорові форми ромашки та бджілки. Коли композиції

44

745 ігор для дошкільників

 

 

готові, діти підходять і роздивляються, що зробив кожен із них. Вихователь читає вірш, заохочуючи дітей повторювати за собою.

Рекомендації до гри

У повторних іграх-вправах можна використати ромашки іншого кольору та дібрати відповідні круги та овали серед таких самих фігур інших кольорів.

ЧОРНИЙ ЖУК

Мета: закріплювати поняття «один — багато»; вправляти у звуконаслідуванні; учити складати зображення з геометричних форм.

Ігровий матеріал: круги та овали чорного та інших кольорів; картинки із зображенням жуків.

Хід гри

Вихователь попередньо розглядає з дітьми чорну жужелицю або іншого жука. Далі пропонує знайти відомого їм жука серед різних картинок і прочитати вірш, виділити інтонацією слова, залучаючи дітей до звуконаслідування.

В и х о в а т е л ь

Щук-щук, щук-щук, Точить вуса чорний жук. І для чого б то жукові Вуса чорні загадкові? Жук моргає: «Жжу-жжу!

Не скажу, не скажу!» А я знаю те і сам:

Бо він дід малим жукам! (Надія Повх)

Завдання різної складності за бажанням дітей

Відшукати жуків (овальні фігури серед інших) на спільних тацях.

Викласти їх біля себе на столі.

Вихователь повторює вірш ще раз. Діти наслідують, вправляються у звуконаслідуванні та обирають найбільшого «жука» серед менших на столі. «Жук-дідусь» просить більших зібратися в одному місці, менших — в іншому. Разом із дітьми вихователь утворює з «жуків» різного розміру кола, ланцюжки тощо. Далі

Дидактичні ігри

45

 

 

діти-«жуки» біжать швидко за «жуком-дідусем». Вихователь нагадує дітям: великий дідусь — один, малих жуків — багато.

Рекомендації до гри

Створити з дітьми жуків із двох фігур — овалу і круга.

Я ПОЧНУ, ТИ ПРОДОВЖУЙ!

Мета: учити групувати однорідні предмети за формою, кольором. Ігровий матеріал: на столі таця з двома відомими дітям фігурами двох розмірів (наприклад, великі й малі квадрати та прямо-

кутники).

Хід гри

Вихователь пропонує дітям виконати такі завдання.

Обрати фігури, побудувавши спільну доріжку з однакових фігур від зайчика до зайчика, які сидять в різних кінцях столу.

Він вирішує разом із дітьми, з яких фігур вони будуватимуть доріжку (з великих чи малих квадратів, прямокутників). Коли діти визначилися, то вони по черзі кладуть фігуру за фігурою, добираючи потрібну. Решта малюків помічають і виправляють помилки. Коли доріжка готова, діти радісно плещуть у долоні.

Так само домовляються діти про побудову доріжки певного кольору, певної форми, певного розміру. Наприклад, із синіх малих квадратів або з червоних великих прямокутників тощо.

СХОДИНКИ

Мета: вправляти дітей у порівнянні форм, розмірів, кольорів за допомогою прийомів прикладання та накладання; учити порівнювати кольори прийомом зіставлення.

Ігровий матеріал: для однієї дитини (по 5 прямокутників однакового кольору, але різного розміру).

Хід гри

Зі спільної таці дитина обирає прямокутники однакового кольору. У кожного з’являється по п’ять однакових за кольором, але різних за розміром прямокутників.

Завдання діти виконують за бажанням.

Можна побудувати сходинки для улюбленої іграшки.

46

745 ігор для дошкільників

 

 

Вихователь разом із дітьми обирає іграшку і виставляє на столі. Іграшка невелика, відповідно до розміру фігур.

Вихователь пропонує дітям почати з великого прямокутника, далі знайти менший, ще менший і так — до найменшого. Іншим разом починати будувати від найменшої фігури до найбільшої.

Якщо сходинки побудовано правильно, іграшка «піднімається» чи «опускається» ними вгору, униз. Якщо дитина припустилася помилки, то іграшка «не бажає йти» на сходинки, доки дитина або всі діти разом не знайдуть і не виправлять помилку.

КАЧЕНЯТА І НАШІ МАЛЯТА

Мета: учити складати ціле з частин, рахувати у межах 5. Ігровий матеріал: зсунуті столи вкриті зеленою тканиною;

посередині — велика овальна синя таця; зелений луг із синім озером.

Хід гри

Діти сидять навколо столу. На двох дітей — невеличка відкрита коробочка з жовтими кругами та овалами різного розміру.

Вихователь із дітьми оглядають композицію, «пускають на озерце качечку».

Вихователь читає вірш.

КАЧЕЧКА

Качка йде, Каченят веде На попасочку, На порясочку,

На холодну водицю, На зелену границю. Качечка:

«Кря-кря-кря, Де мої малята Жовті каченята?»

Вихователь пропонує допомогти «качечці» знайти «каченят». Діти з кругів (голівка) та овалів (тулуб) створюють «каченят», розміщують їх на воді й на траві. Якщо хтось затримався або припустився помилки (зробив голову більшою ніж тулуб), то «качка підпливає» до нього і голосно «кряче», вимагаючи виправити помилку чи відпустити до неї «каченя» з коробочки.

Дидактичні ігри

47

 

 

Коли всі фігури використані, «качечка» дає ігрові завдання. Необхідно розмістити діток-«каченят» навколо ставка.

В и х о в а т е л ь. Скільки каченят? (Багато) Скільки мамкачок? (Одна)

Слід обрати більших і пустити плавати на озеро. Менші залишаються на траві. Більших варто розмістити з одного краю озера, менших — з протилежного.

Рекомендації до гри

Вихователь пропонує дітям поруч із кожним меншим «каченям» поставити більше.

НАШІ ГОСТІ

Мета: учити рахувати у межах 5.

Ігровий матеріал: жовті круги та круги іншого кольору, різноманітні геометричні фігури.

Хід гри

Вихователь пропонує дітям розглянути калач та скуштувати його. Він також пропонує їм самим «випекти калачі».

Вихователь читає вірш.

КАЛАЧІ

Я печу, печу, печу Діткам всім по калачу, Маком я потрушу, В піч гарячу посаджу. Випікайтесь калачі У натопленій печі! Буду я Васю, й Нату Калачами частувати!

(Г. Демченко)

Необхідно обрати фігури, які здаються схожими на калачі (круги).

На великій таці серед різних фігур лежать жовті круги. Під час повторного читання вірша діти «печуть свої калачі». Далі складають їх у спільний кошик.

В и х о в а т е л ь (запитуючи у кожного). Скільки ти спік калачів? Мабуть, один. Разом у кошику виявилось... Скільки кала-

чів? (Багато)

Далі на слова вірша діти «частують калачами» одне одного.

48

745 ігор для дошкільників

 

 

Вправи на смужках (співвідношення форми геометричної фігури з формою вирізу у вкладці)

ОБЕРИ ДОРІЖКУ

Мета: учити дітей співвідносити з кольором та формою відомі їм образи.

Ігровий матеріал: посеред столу лежать різнокольорові смужки з вирізами у формі круга.

Хід гри

Вихователь пропонує дітям обрати смужку. (Зайві слід зібрати.) Серед столу ставить тацю з кругами таких самих кольорів, які обрали діти на смужках.

Дітям необхідно дібрати і покласти у вирізи круги, колір яких збігається з кольором смужки.

Вихователь пропонує дітям співвіднести з кольором та формою відомі їм образи. Наприклад, якщо на червону смужку дитина викладає фігури — червоні кулі, вихователь називає: «Круглі, червоні, як вишні»; жовті: «Круглі, жовті, як сливи»; зелені: «Круглі, зелені, як яблука»; сині: «Круглі, сині, як м’ячі».

НЕ ПОМИЛИСЯ НА ДОРІЖЦІ!

Мета: учити дітей працювати зі смужками, використовуючи відомі прийоми накладання, зіставлення фігури за формою та кольором.

Ігровий матеріал: дати дітям доріжки з вирізами вкладок для кругів та овалів; на таці — круги та овали.

Хід гри

Вихователь пропонує дітям обрати фігури і кольори до своєї доріжки.

Рекомендації до гри

Якщо діти припускаються багатьох помилок, вихователь не дорікає їм. Він зацікавлює дітей вправами і повторює їх через деякий час, доки помилки виявлятимуться поодинокими. Дітей, які безпомилково виконують вправи, вихователь саджає разом за окремий стіл і пропонує складніше завдання — розрізнення розміру.

Дидактичні ігри

49

 

 

Вправи з квадратом

БІЛЬШИЙ — МЕНШИЙ

Мета: учити розрізняти предмети за розміром.

Ігровий матеріал: на таці лежать великі різнокольорові квадрати.

Хід гри

Діти обирають по одному квадрату. Вихователь пригадує з ними все відоме про квадрат, наприклад: форму (за допомогою прийому обведення по контуру), колір (прийом зіставлення кольорів із сусідніми квадратами ліворуч і праворуч). Дітям необхідно скласти всі квадрати посеред столу.

В и х о в а т е л ь. Утворилися однокольорові або різнокольорові килимки.

Вихователь пропонує дітям зіставити квадрати, наголосивши на подібності чи відмінності кольорів, називає їх. Діти забирають свої великі квадрати.

Дітям необхідно обрати квадрат такого самого кольору, як великий квадрат, але меншого розміру.

Вихователь використовує прийом накладання малого квадрата на великий. Великий квадрат має бути видно з-під малого.

Діти обводять пальчиком квадрат, підсовують малий квадрат до верхнього краю.

Іншим разом провести вправу з великим і малим різнокольоровими квадратами.

Рекомендації до гри

Провести вправи з двома різними за розмірами прямокутниками; з двома кругами; з двома овалами.

ЗРОБИ ЛЯЛЬЦІ БУДИНОЧОК

Мета: учити виразно зображувати предмети, використовуючи форму, розмір, колір.

Ігровий матеріал: для кожної дитини відповідні за розміром геометричні фігури (круг, два трикутники, два квадрата, п’ять прямокутників).

50

745 ігор для дошкільників

 

 

Хід гри

Завдання різної складності за бажанням дітей.

Лялька.

Лялька і будиночок із дахом.

Лялька, будиночок із вікнами і дверима.

Ляльки і будиночки тощо.

Вихователь разом із дітьми уважно розглядає з дітьми ляльку: кругла голівка, руки, ноги, сукня, що розширюється внизу. Діти пригадують ім’я ляльки або називають її, знаходять і порівнюють відповідні фігури.

На різних фланелеграфах вихователь попередньо викладає по одному сюжету-завданню. Вихователь разом із дітьми розглядає кожне завдання, запитує про назви фігур та кольорів, звертаючи увагу на ускладнення кожного зображення. Пропонує дітям обрати для виконання сюжет, який їм до вподоби і під силу.

Діти працюють підгрупами за столами, згідно з обраними для них завданнями різної складності. Для кожної підгрупи виставлений фланелеграф із відповідним зразком.

На тацях стоять фігури, що знадобляться кожній групі для виконання обраного завдання. Доцільно подбати, щоб колір геометричних фігур допомагав створити образ, наприклад, для голівки ляльки — рожевий круг.

Вихователь спонукає дітей називати геометричні фігури та кольори, якими вони користуються.

Варіант

Дітям, які швидко виконують завдання всіх рівнів складності, вихователь пропонує завдання з різними умовами.

Побудувати ляльці будинок такого самого кольору, як її сукня.

Побудувати ляльці будиночок кольору, що є відмінним від кольору її сукні.

Наприклад, дитина обрала для ляльки блакитний трикутник (сукню).

В и х о в а т е л ь. Для ляльки у блакитній сукні побудуємо будиночок якого кольору?

Рекомендації до гри

На прогулянці вихователь звертає увагу дітей на те, що люди нижчі, ніж будинки.