Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ZPU (1) / 1

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
75.61 Кб
Скачать

Ніщо вже не могло завадити підписанню мирного договору. І він був підписаний 18 березня 1921 року між Польщею та Росією в Ризі. Польща визнала УСРР, Холмщина, Підляшшя, Західна Волинь і Західне Полісся дісталися Польщі, а Східна Волинь — Росії. Доля Га¬личини остаточно не вирішувалася. Аж 1923 року Рада послів у Парижі ухвалила віддати Галичину Польщі з умовою надати цій території автономних прав, чого Польща не виконала. Договором заборонялося перебу¬вання на території Польщі урядів, організацій і військ, ворожих Росії. Тому уряд УНР та всі українські ор¬ганізації мусили діяти в Польщі на нелегальному ста¬новищі.

Впродовж такої напруженої боротьби за національне відродження не припиняли своєї діяльності й дипло¬мати України, хоча недоліків у їхній роботі було чимало. Цікаво, що 3 липня 1920 року був оголошений протест Раднаркому РСФРР проти визнання Фінляндією уряду УНР. У серпні 1920 року був укладений оборонний договір між урядами УНР і Кубанської республіки. Петлюра покладав великі надії на прийняття УНР до Ліги націй, яка тоді вже була створена в Женеві. Але 17 грудня 1920 року Ліга націй відхилила клопотання України з цього приводу.

Таким чином, Україна знову не змогла втримати свою державність. Вона була черговий раз розчленована на окремі шматки, що опинилися під владою сусідніх дер¬жав. Значна частина українських земель увійшла до складу УСРР, про яку ми й вестимемо далі мову.

Соседние файлы в папке ZPU (1)