Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з контрольної роботи.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

ЖИТОМИРСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРОЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Агрономічний факультет

Кафедра захисту рослин

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання контрольної роботи з дисципліни

АГРОФАРМАКОЛОГІЯ”

для студентів агрономічного факультету заочної форми навчання

напряму підготовки 6.090101

АГРОНОМІЯ”

ЖИТОМИР – 2014

УДК 615.11(075.8)

Викладено методичні рекомендації щодо виконання контрольної роботи з дисципліни “Агрофармакологія” студентами ОКР «Бакалавр» напряму підготовки 6.090101 «Агрономія» заочної форм навчання.

Підготувала:

Т.М. Тимощук, к.с.-г.н., доцент кафедри захисту рослин;

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з дисципліни “Агрофармакологія” для студентів агрономічного факультету заочної форми навчання напряму підготовки “Агрономія”. – Житомир, 2014. – 58 с.

Схвалено і рекомендовано для видання методичною комісією (протокол № 12 від 27.04.2011 р.) та вченою радою агрономічного факультету (протокол № 7 від 28.04.2011 р.).

З м і с т

ВСТУП 4

1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО НАПИСАННЯ І ОФОРМЛЕННЯ КОНТРОЛЬНОЇ

РОБОТИ 5

2. СТРУКТУРА КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ 6

3. МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ 7

4. ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ 14

5. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 17

6. ПРИКЛАДИ ОФОРМЛЕННЯ БІБЛІОГРАФІЧНОГО ОПИСУ В СПИСКУ

ДЖЕРЕЛ, ЯКИЙ НАВОДИТЬСЯ У КОНТРОЛЬНІЙ РОБОТІ 20

7. ДОДАТКИ 22

ВСТУП

Виробництво сільськогосподарської продукції можна збільшити завдяки заходам, що спрямовані на зниження втрат урожаю сільськогосподарських рослин від шкідливих організмів, які досягають 25–30%, а то і більше. Екологічно безпечними заходами захисту сільськогосподарських рослин від шкідливих організмів є впровадження стійких до них сортів та застосування біологічних засобів захисту. Проте на сьогодні стійких сортів до хвороб та шкідників обмаль, а використання біопрепаратів та ентомофагів на жаль обмежене. Тому радикальним заходом обмеження чисельності шкідливих організмів в агроекосистемах є застосування хімічних засобів захисту рослин. Останні застосовуються в екологічно безпечних системах захисту сільськогосподарських рослин лише в тому випадку, коли в результаті проведення інших заходів не вдається попередити або обмежити розвиток шкідливих організмів в агроекосистемах до рівня економічного порогу їх шкідливості (ЕПШ). За будь яких умов застосовувати пестициди слід обґрунтовано з диференційованим підходом, враховуючи дані служби прогнозу і результати оцінки фітосанітарного стану агроекосистем.

Раціональне застосування фітофармакологічних засобів захисту дозволяє уникнути негативних наслідків хімічного методу, збільшити урожайність сільськогосподарських культур, покращити якість рослинницької продукції, отримати додатковий чистий прибуток.

Вирішальна роль в розв’язанні завдання оптимізації заходів захисту рослин від шкідливих організмів належить кваліфікованим спеціалістам аграрного профілю, які повинні мати глибокі, досконалі знання в галузі агрофармакології. Ефективно застосовувати пестициди майбутній спеціаліст може лише тоді, коли знає біологічні особливості розвитку шкідливих організмів та володіє глибокими знаннями про фізико-хімічні властивості засобів захисту, раціональне їх використання сучасною технікою та обладнанням.

З метою поглибленого вивчення дисципліни “Агрофармакологія” студент повинен виконати контрольну роботу, згідно індивідуального завдання.

Завдання контрольної роботи передбачають вирішення питань:

– розробка плану застосування фітофармакологічних препаратів проти шкідливих організмів в екологічно безпечних системах захисту рослин;

– визначення потреби фітофармакологічних препаратів для приготування робочих сумішей необхідної концентрації;

– оптимізація шляхів застосування хімічних препаратів та пошук шляхів запобігання стійкості шкідливих організмів до фітофармакологічних засобів захисту;

– розробка заходів з охорони праці під час роботи з фітофармакологічними препаратами.