Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET / ЕТ / Гідравліка та теплотехніка / Роб.зош.гідрав..doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
352.77 Кб
Скачать

6 Порядок виконання заняття:

6.1 Задача №1, Необхідно зробити розрахунки величини теплового потоку при складному теплообміні

Дано:

Рішення:

Відповідь:

6.2 Задача №2 Розрахувати параметри теплообмінного пристрою.

Дано:

Рішення:

Відповідь:

7 Висновки:

Робота виконана_______________________ Підпис________________

(дата виконання роботи)

ПРАКТИЧНА РОБОТА №4

Тема : Визначення складу палива, визначення параметрів топок

1 Мета заняття

1.1. Навчитися визначати склад палива, та проводити перерахунок маси палива, із одної у другу.

1.2. Навчитися визначати параметри топкових пристроїв.

2 Дидактичний матеріал

2.1. Картки — завдання.

2.2. Плакат. "Палива та їхні характеристики".

3 Загальні відомості

3.1 Види пального

Органічним пальним називають речовини, яки здатні активно вступати до реакції з киснем та яки володіють значним питомим тепловиділенням. (на одиницю маси або об'єму).

До енергетичних видів пального відносяться такі, яки економічно можна використовувати для отримання більшої кількості теплоти. Запаси їх повинні бути значно та відносно мати доступи для масового використання. Крім того, вони не повинні являтися цінною сировиною для др. галузей промисловості. У якості енергетичних пальних електростанцій найбільше значення мають з твердих пальних: кам'яне і буре вугілля та відходи їх переробки, антрацит та напівантрацит; з рідких: мазут; з газових: природний газ. У малій мірі використовують торф, горючі сланці, стабілізована нафта та горючі гази промисловості (доменні та коксові), хоча в окремих районах країни вони складають значну частину балансу палива.

3.2 Склад пального

По своїм якостям окремі види пального значно відрізняються одне від одного, від цих якостей залежать як конструкція топки, у якої проходить спалення пального, так і конструкція котла, під яким будуть палити даний вид пального.

Для того, щоб оцінити якості пального, треба перед усім знати його елементарний склад, тобто. з яких елементів складається пальне та в якій кількості.

Елементарний склад пального визначають у лабораторії. Приблизні середні данні про елементарний склад пального різних родовищ можна знайти у таблицях, яки приводяться у довідниках.

3.3 Тверде та рідке органічне паливо

Тверде та рідке органічне паливо складається з складних хімічних сполук, складених в основному п'ятьма хімічними сполуками; вуглецю - С, водню - Н, сіркою - S, киснем - О, азотом - N. До складу палива входять також волога - W, та горючі тверді (мінеральні) речовини, яки після спалення складають сухий залишок - золу - А. Волога та зола складають зовнішній баланс пального, а кисень та азот - внутрішній його баласт.

Розрахунки по згорянню палива виконують на основі його елементарного складу, тобто. вміст в паливі (по масі у %) хімічних елементів С, Н, S, О, N., вміст вологи W та золи А, які визначають у лабораторних умовах. Продукти горіння можуть також підлягати хімічному аналізу.

Відрізняють наступний елементарний склад палива ГОСТ 170070 - 79: робочої маси палива:

Cp + Hp + Op + Sp + Np + Ap + Wp = 100%, (1)

аналітичній маси:

Ca + Ha + Oa + Sa + Na+Aa + Wa = 100% , (2)

сухій маси:

Сс + НсС + SC +NC + AC = 100% ,

сухій беззольній (умовно горючій маси): (3)

Cr + Hr + Or + Sr + Nr = 100%

органічній маси: (4)

C0+H0 + O0 + S0 + N0 = 100% (5)

Робоча маса представляє собою пальне у тому виді, в яком воно поступає до топки. Розрахунки котлів виконують по робочій масі пального.

У лабораторних аналізах паливо доводять до повітряно-сухого стану при цьому частина його робочої вологи (зовнішня волога Wзов) губиться , а залишкову зв'язану з речовиною палива вологу Wa називають аналітичною, як масу такого пального.

При повному вилучені вологи зі палива остається суха маса.

Оскільки вміст зовнішнього баласту підтверджений зміні в залежності від умов залягання, способу здобичі і згорання палива, різні сорти палива можна порівнювати не по робочій масі, а по складу, який включає стабільні для даного сорту палива елементи.

Горючими елементами палива - являються вуглець - С, водень - Н, сірка - S. Найбільшу теплоту згоряння на одиницю маси має водень (120,5 кДж/кг). Сірка являється шкідливою домішкою, через те що вона виділяє при горінні мало теплоти (9,3 МДж/кг), а в експлуатації продукти горіння сірки визивають великі труднощі. У твердому паливі розрізняють сірку колчеданну Sk, органічну So сульфатну Sc. Сульфатна сірка входить до складу вищих окислів: FeSO4, CaSC3, MgSC4 і тому подальшому окисленню не підвернена і при згоранні переходить у золу. Сумарний склад горючої та сульфатної сірки складає загальну сірку:

,

В залежності від складу сірки розрізняють малосірчані (Sp < 0,5% ) , сірчані

() та високосірчані(Sp > 2,5%) палива.

Водню у складі палива не багато (4,6 % у твердому та до 10% у мазуті). Тому основним горючим елементом являється вуглець (34,1 МДж/кг).

Оскільки склад кожної маси % відносять до одиниці маси - 1кг, то по мірі переходу від робочої до горючої та потім до органічної маси склад елементів які залишаються збільшується.

Склад палива, вільний не тільки від баласту, але і від колчеданної сірки представляє собою органічну масу.