Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроекономіка посібник.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
4.48 Mб
Скачать

7.7. Державний бюджет

Бюджет - це грошове вираження збалансованого кошторису доходів та видатків за певний період.

Фактичний бюджет відображає реальні видатки, надходження і дефіцити за певний період.

Структурний бюджет відображає, якими мають бути видатки, доходи і дефіцит, якщо економіка функціонує за потенційного обсягу виробництва (визначається дією дискреційних програм, що запроваджені законодавчо).

Циклічний бюджет показує вплив ділового циклу на бюджет та вимірює зміни видатків, доходів і дефіциту, які ви­никають через те, що економіка не працює за потенційного обсягу виробництва, а перебуває у стані піднесення або спаду (ви­значається дією автоматичних стабілізаторів).

Циклічний бюджет є різницею між фактичним і структур­ним бюджетами.

Стан Держбюджету визначають як нормальний, коли видаткова частина Держбюджету до­рівнює доходній. У разі дефіцитного стану Держбюджету видатки перевищують доходи.

Дефіцит держбюджету не є небезпечним для економіки в ці­лому, якщо він знаходиться на рівні 2-3% ВНП. У противному разі він негативно відбивається на функціонуванні грошової, кредитної систем і всієї економіки в цілому.

За формою прояву бюджетний дефіцит поділяється на відкритий і прихований.

Відкритий бюджетний дефіцит - це офіційно визна­ний дефіцит у законі про бюджет на відповідний рік.

Прихований бюджетний дефіцит виникає в резуль­таті завищення обсягів планових доходів та включення у склад доходів джерел покриття бюджетного дефіциту.

За причинами виникнення бюджетний дефіцит буває вимушеним і свідомим.

Вимушений бюджетний дефіцит є наслідком скорочення обсягів ВВП і відповідно обмеженості фінансових ре­сурсів країни: Прикладом вимушеного бюджетного дефіциту є циклічний бюджетний дефіцит.

Циклічний дефіцит бюджету є результатом циклічного па­діння виробництва (скорочення національного доходу та обсягу виробництва) внаслідок кон'юнктурних коливань, що призво­дить до дії автоматичні фіскальні стабілізатори (скорочуються податкові надходження через зменшення ставок оподаткування при прогресивній системі оподаткування та збільшуються соці­альні трансферти через зниження життєвого рівня населення).

Свідомий бюджетний дефіцит виникає внаслідок дискре­ційної фіскальної політики, яка передбачає цілеспрямовані змі­ни в розмірі державних витрат, податків і сальдо Державного бюджету.

Свідомий бюджетний дефіцит виникає за умов, коли для стимулювання сукупного попиту в період економічного спаду уряд цілеспрямовано знижує ставки оподаткування і збільшує державні витрати. Відповідно, в період підйому цілеспрямовано створюється бюджетний надлишок.

За напрямом дефіцитного фінансування розрізняють ак­тивний і пасивний бюджетні дефіцити.

Активний бюджетний дефіцит характеризується спря­муванням коштів на інвестування економіки, що сприяє зрос­танню ВВП.

Пасивний бюджетний дефіцит характеризується спря­муванням коштів на покриття поточних видатків (соціальні трансферти, виплата зарплати у бюджетній сфері та інші).

Джерелами фінансування дефіциту бюджету можуть виступати:

  • позики держави (неінфляційний шлях покриття бюджет­ного дефіциту);

  • грошово-кредитна емісія (інфляційний шлях покриття бюджетного дефіциту). За ст. 6 Бюджетного кодексу України емісійні кошти Національного банку не можуть бути джерелом фінансування дефіциту Державного бюд­жету України.

Державні позики використовуються за умов: наявності тимчасово вільних коштів у кредиторів; довіри кредиторів до держави; заінтересованості кредиторів (за рахунок процентної полі­тики і високих гарантій повернення боргу).

Грошово-кредитна емісія може застосовуватися лише за умов жорсткого контролю за використанням грошей. Вона ви­правдана в разі спрямування коштів у інвестиції, що сприяє зростанню ВВП і викликає невисокі темпи інфляції. Викорис­тання емісійних коштів на поточні витрати (зарплата, соціальні трансферти та інше) призводить до прискорення інфляції.

У статті 15 Бюджетного кодексу України джерела фінансу­вання дефіциту бюджету визначені таким чином:

Ст. 15-1. Джерелами фінансування дефіциту бюджетів є державні внутрішні та зовнішні запозичення.

Ст. 15-2. Запозичення не використовуються для забезпечен­ня фінансовими ресурсами поточних видатків, за винятком ви­падків, коли це необхідно для збереження загальної економіч­ної рівноваги.

Причини бюджетного дефіциту в Україні в сучасних умовах:

  • зростання виплат по державному боргу;

  • значний обсяг соціальних трансфертних платежів, через низький рівень доходів населення;

  • ухилення від сплати податків через високий податковий тиск та низьку фінансову дисципліну, що призводить до зни­ження податкових надходжень;

  • значні витрати на управління тощо.