Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс стрільб-2013 резка.doc
Скачиваний:
530
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
10.27 Mб
Скачать

8. Розвідка цілей та визначення відстані до них

8.1. Вправи з розвідки цілей призначені для навчання щодо спостереження в бою, виявлення та розпізнавання цілей і визначення відстані до них різними способами.

8.2. Вправи відпрацьовуються в ході стрілецьких тренувань та стрільб на навчальному місці, обладнаному керованим мішеневим полем з установленими на ньому цілями, що з’являються та рухаються, на відстані дійсного вогню. У разі неможливості встановлення цілей на відстані дійсного вогню розміри мішеней та відстані до них зменшуються пропорційно, але не більш ніж у два рази. Перед виконанням вправи треба вивчити в необхідному обсязі прилади прицілювання та спостереження, засоби визначення відстані та порядок давання цілевказівок. Ознайомитися зі зразками бойової техніки ймовірного противника (макети мішеней).

При визначенні відстані окомірним способом та за допомогою прицілу - далекоміру мішені (макети) встановлюються натурального розміру, при визначенні відстані по кутовому розміру цілі дозволяється встановлення мішеней зменшених розмірів.

Мішені, які позначають цілі, що рухаються, установлюються на візках шляхопроводів вогневих містечок та можуть позначатися макетами бойової техніки та мішенями (фронтальної чи бортової конфігурації).

Цілі (мішені), що з’являються, у вправах установлюються в секторі 60 - 400, а цілі (мішені), що рухаються,-у секторі 30 - 200.

Час показу цілей, що з’являються та рухаються, повинен бути не більше 40 сек.

Для оцінки точності вимірювання відстані до цілі керуватися такими нормами: допустима помилка у визначенні швидкості цілей, що рухаються, становить не більше: на оцінку „відмінно” - 15%, на „добре “ - 20 %, на „задовільно” - 25%.

Спосіб визначення дальності

Допустимі помилки в % на оцінку

„відмінно“

„добре“

„задовільно“

Далекоміром

Залежно від типу далекоміра

Окомірний

10 ( уночі - 15)

15 (уночі-20)

20 (уночі - 25)

По шкалах прицілу (приладу спостереження)

7

10

15

Засікою азимутальними показниками баштовими кутомірами

3

5

8

По куту місця цілі (рівнем)

3

5

8

Загальна оцінка за виконання вправи знижується на один бал, якщо з числа позначених цілей виявилися не розпізнаними більше 30%.

Під час визначення завдання керівник ознайомлює військовослужбовців з тактичною обстановкою, показує орієнтири, положення та характер дій злочинців, місце розвідки, сектор спостереження та порядок доповіді після закінчення розвідки.

Після визначення завдання, зайняття військовослужбовцями показаних місць та доповіді про готовність керівник подає команду: „Розвідку цілей розпочати”, за якою оператор починає показ цілей, а військовослужбовець починає їх розвідку.

Показники розвідки цілей (цілевказівок) військовослужбовці записують або доповідають керівникові. Після виконання вправи військовослужбовці здають керівникові свої записи (якщо вони велися). Керівник підбиває підсумки заняття та оголошує оцінку кожному військовослужбовцю.

Командирам підрозділів дозволяється вносити в умови вправ різні доповнення та зміни і розробляти нові вправи. При цьому вони повинні враховувати те озброєння та бойову техніку, що знаходиться на озброєнні підрозділу, рівень підготовки особового складу, наявність навчальної матеріально-технічної бази.

У навчальних підрозділах вправи з розвідки цілей розробляються навчальними відділеннями військових частин відповідно до умов вправ навчальних стрільб, що виконуються.