Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивідульне завдання_БО.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
510.46 Кб
Скачать

Методичні вказівки до виконання контрольних робіт

В завданнях наведені умовні дані. Результати розрахунків округляти до цілих значень.

У ході виконання завдання необхідно виконувати всі розрахунки, надавати пояснення до них, і представити їх в контрольній роботі. Навести вибрану схему розрахунку фінансового результату.

Порядок виконання завдання

  1. Відкрити бухгалтерські рахунки і запасати на них залишки. Дані залишків однакові для всіх варіантів робот.

  2. Заповнити журнал реєстрації господарських операцій.

  3. По господарським операціям, в яких є знак „?”, визначити суми цих господарських операцій.

  4. Списати на результат основної діяльності собівартість реалізованої продукції, адміністративні видатки, видатки на збут продукції та чистий доход від реалізації продукції.

  5. Визначити фінансовий результат від основної діяльності підприємства – прибуток (збиток) та визначити суму податку на прибуток.

  6. Записати на бухгалтерських рахунках операції відповідно з даними реєстраційного журналу. Підрахувати обороти та визначити залишки по рахунках.

  7. Скласти оборотні відомості за синтетичними рахунками, шахової і контокорентної форми.

  8. Скласти Баланс (звіт про фінансовий стан) умовного підприємства за формою № 1.

  9. Скласти Звіт про фінансові результати (звіт про сукупний дохід) умовного підприємства за формою № 2.

Пояснення до порядку виконання завдання

1. Виходячи з переліку господарських операцій за поточний місяць скласти „Журнал реєстрації господарських операцій” за формою, наведеною в таблиці 1. Проставити кореспонденцію рахунків (графи 5 і 6), визначити відсутні відповідні суми (у графі 4) та вказати первинні документи, якими оформлюють вказані господарські операції (графа 3). Підрахувати підсумок за журналом реєстрації господарських операцій.

Таблиця 1. – Журнал реєстрації господарських операцій за _______місяць

з/п

Дата

Первинний документ та зміст господарської операції

Сума,

грн

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

2

3

4

5

6

Підсумок по журналу

Х

2. Виходячи з вихідних даних скласти рахунки синтетичного обліку, які використовувались в поточному звітному періоді.

Синтетичні рахунки потрібні для реєстрації господарських операцій в узагальненому вигляді, а процес їх реєстрації називається синтетичним обліком.

Скласти рахунок – це відкрити рахунок:

  • ­перенести залишки (початкове сальдо) з попереднього періоду;

  • ­відобразити господарські операції поточного періоду;

  • ­підрахувати обороти за дебетом та кредитом рахунків за поточний період;

  • вивести сальдо на кінець місяця.

Спрощена форма синтетичного рахунка, наведена в таблиці 2.

Таблиця 2. – Рахунок № __ «Назва рахунка»

по журналу реєстрації господарських операцій

Дата

Документ

Зміст господарської операції

Обороти

Сальдо

Дт

Кт

Дт

Кт

1

2

3

4

5

6

7

8

Сальдо на початок місяця

Разом за місяць:

Х

Х

Сальдо на кінець місяця

Відкрити рахунки синтетичного обліку та зробити відповідні записи в табл. 2:

Записати в них початкові залишки до графи 7 або 8. Початкове сальдо вибирається з наданих даних про залишки на бухгалтерських рахунках на початок звітного періоду.

Обороти (графи 5 і 6) заповнюються виходячи з кореспонденції рахунків, визначених в „Журналі реєстрації господарських операцій” (табл.1).

Підрахувати обороти по рахунках за місяць (графа 5, 6) та вивести залишки по них на кінець місяця за правилом активних і пасивних рахунків у графах 7 або 8.

3. Фінансовий результат від основної діяльності підприємства обліковувати виходячи з однієї із наведених схем:

3.1. Спрощена схема обліку із застосуванням рахунків тільки 8-го та 7-го класів рахунків. В цьому випадку підприємства ведуть облік видатків лише за елементами. Які в кінці звітного періоду одночасно з доходами, визначеними на рахунках 7-го класу, списуються безпосередньо на рахунок фінансового результату.

3.2. Схема обліку витрат та доходів з використанням рахунків 2, 9 та 7-го класів. В цьому випадку виробнича собівартість акумулюється на рахунку 23 „Виробництво”, а витрати за видами діяльності на відповідних рахунках 9-го класу. В кінці звітного періоду рахунки витрат по видам діяльності, а саме рахунки 9-го класу, одночасно з доходами, визначеними на рахунках 7-го класу, відносяться на фінансовий результат.

Вибрану схему навести в роботі.

4. На підставі складених рахунків синтетичного обліку складається оборотна відомість по рахункам синтетичного обліку.

Оборотна відомість – це зведення оборотів та залишків за звітний період. Основною особливістю відомості синтетичного обліку є наявність трьох пар однакових підсумків: перша і третя пари рівних підсумків визначається з балансу, а друга пара підсумків виникає в результаті реалізації методу подвійного запасу.

Оборотна відомість по рахункам синтетичного обліку контокорентної форми наведена в таблиці 3, шахової форми в таблиці 4.

Увага!Після складання оборотної відомості необхідно перевірити сальдо на початок звітного періоду і обороти по цьому рахунку синтетичного обліку. Якщо кожна пара цифр збігається, то дані із оборотної відомості по синтетичним рахункам переносяться в баланс, при умові укрупнення рахунків у відповідну статтю балансу. Про правильність складання оборотної відомості говорить рівність оборотів за звітний період з підсумкової сумою Журналу господарських операцій за цей же період.

Таблиця 3. – Оборотна відомість по синтетичним рахункам за ______рік

Код

рахунку

Назва рахунку

Сальдо на початок звітного періоду

Оборот звітного періоду

Сальдо на

кінець звітного періоду

Дебет

Кредит

Дебет

Кредит

Дебет

Кредит

Разом:

Таблиця 4. – Шахова оборотна відомість за _________ 20__ р.

Кредит

Дебет

Сальдо на (початок)

„ __” „__”

Рах.№

Рах.№

Рах.№

Рах.№

Рах.№

Рах.№

Рах.№

Рах.№

Оборот по дебету

Сальдо

на

(кінець)

„ __” „__”

Д-т

К-т

Д-т

К-т

А

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Рахунок №

Рахунок №

Рахунок №

Рахунок №

Рахунок №

Рахунок №

Рахунок №

Рахунок №

Оборот

по кредиту

Х

Х

Х

Х

Сальдо за рахунками

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

5. Баланс (звіт про фінансовий стан) – звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал. Баланс підприємства – це звіт за визначений період у формі зіставлення господарських засобів підприємства та їх джерел на визначену дату. Баланс підприємства скласти за формою передбаченою Додатком 1 до НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», яку наведено у Додатку В. Форму № 1 заповнити в форматі MS Excel, форму для заповнення можна скачати за посиланням:http://www.minfin.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=293795&cat_id=293535

6. Звіт про фінансові результати (звіт про сукупний дохід) – це звіт про доходи, витрати, фінансові результати та сукупний дохід підприємства за звітний період. У звіті про фінансові результати наводяться доходи і витрати, які відповідають критеріям, визначеним в національних положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку. Звіт про фінансові результати підприємства скласти за формою передбаченою Додатком 1 до НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», яку наведено у Додатку Г. Форму № 2 заповнити в форматі MS Excel, форму для заповнення з поясненнями можна скачати за посиланням:http://grossbuh.com.ua/форма-2-бланк/