Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Документ Microsoft Office Word

.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
26.84 Кб
Скачать

КР-12 В-6

  1. Тіло кинуто горизонтально з швидкістю 10м/сек² з висотою 5м. Визначити тривалість руху і далекість кидання.

  2. Снаряд, що вилетів з гармати під кутом до горизонту, впав на землю через 12 сек. Якої найбільшої висоти досяг снаряд?

  3. Чи може криволінійний рух бути рівномірним? Відбуватися із сталою швидкістю? Відповідь обґрунтувати.

КР-12 В-7

  1. Яка далекість польоту кулі, що вилетіла з швидкістю 700м/сек² з гвинтівки, розміщеної горизонтально на висоті 1,5 м?

  2. Тіло, кинуте під кутом 40ᵒ до горизонту, було в польоті 4 сек. З якою швидкістю було кинуто тіло? Визначити далекість і найбільшу висоту кидання.

  3. Чи може тіло рухатися по криволінійній траєкторії без прискорення? Відповідь обґрунтувати.

КР-12 В-8

  1. М’яч, кинутий горизонтально з початковою швидкістю 15м/сек, упав на землю через 2 сек. Визначити висоту і далекість кидання.

  2. Тіло, кинуте під гострим кутом до горизонту, рухалося 4 сек. Під яким кутом до горизонту, рухалося 4 сек. Під яким кутом воно було кинуте, якщо далекість кидання 160м?

  3. З площадки рухомого вагона пускають камінь. Як рухатиметься камінь відносно вагона? Землі?

КР-12 В-9

  1. Літак, що летить на висоті 400м з швидкістю 288 км/год, скидає вимпел на корабель, що рухається назустріч літаку з швидкістю 36 км/год. На якій відстані від корабля ( по горизонталі ) треба скинути вимпел?

  2. Двоє граються м’ячем, кидаючи його один одному. Якої найбільшої висоти досягає м’яч під час гри, якщо від одного гравця до другого він летить 2 сек?

  3. Як змінюються горизонтальна і вертикальна складові швидкості тіла, кинутого під гострим кутом до горизонту, протягом усього шляху? Чому?

КР-12 В-10

  1. Камінь кинуто горизонтально з швидкістю 10 м/сек. Визначити горизонтальну і вертикальну складові швидкості через 0,5 сек. Через який час швидкість каменя буде напрямлена під кутом 60ᵒ до горизонту?

  2. Диск, кинутий під кутом 45ᵒ до горизонту, досяг найбільшої висоти 14 м. Визначити далекість, кидання.

  3. З площадки рухомого вагона в напрямі, протилежному рухові, кидають камінь з швидкістю, що дорівнює швидкості вагона. Як рухатиметься камінь відносно площадки? Землі?

КР-12 В-11

  1. Хлопець, розігнавшись до швидкості 6 м/сек ( в горизонтальному напрямі), плигає з крутого берега висотою 5 м у воду. Визначити величину і напрям швидкості, з якої хлопець досягає води.

  2. Тіло, кинуте під гострим кутом до горизонту, досягло найбільшої висоти 20 м. Знайти тривалість його руху.

  3. Далекість польоту струменів води, що витікають з циліндричного посуду з отворами, тим менша, чим більша висота отвору. Як це зв’язати з особливістю руху тіл, кинутих горизонтально, далекість польоту яких зростає із збільшенням висоти кидання?

КР-12 В-12

  1. При збільшені висоти кидання тіла в горизонтальному напрямі на 6 м далекість його польоту збільшується в 2 рази. Знайти висоту кидання.

  2. З лука випущено стрілу під кутом 30ᵒ до горизонту з швидкістю 40 м/сек. Яка далекість і найбільша висота польоту?

  3. За даними задачі 2 скласти рівняння руху стріли x=f(t); y=f(t); y=f(x). Знайти її координати через 2 сек і висоту піднімання, якщо далекість польоту х= 100м.

КР-12 В-13

  1. Тіло кинуто горизонтально з швидкістю 20 м/сек з висоти 80м. Визначити далекість кидання і величину швидкості тіла в момент його удару об землю.

  2. За даними задачі1 скласти рівняння x=f(t) y=f(t) y=f(x). Знайти координати тіла через 2 сек і через 4 сек, висоту піднімання тла для далекості польоту х= 20м.

  3. Під яким кутом до горизонту треба кинути тіло, щоб далекість кидання дорівнювала найбільшій висоті піднімання?

КР-12 В-14

  1. Літак, що летить на висоті 400 м з швидкістю 360 км/год, скидає вимпел на корабель, який рухається в тому самому напрямі, що й літак з швидкістю 38 км/год. На якій відстані від корабля треба скинути вимпел?

  2. Знайти висоту піднімання і далекість польоту кульки, кинутої з швидкістю 20 м/сек під кутом 60ᵒ до горизонту.

  3. За даними задачі 2 скласти рівняння x=f(t) y=f(t) y=f(x). Знайти координати кульки через 2 сек і висоту її піднімання для далекості польоту х=10м.

КР-12 В-15

  1. Далекість польоту тіла, кинутого горизонтально з швидкістю 10 м/сек, дорівнює висоті його кидання. Знайти висоту кидання і кінцеву швидкість тіла за величиною і напрямом.

  2. Тіло кинуто під кутом 37ᵒ до горизонту з швидкістю 25м/сек. Визначити далекість кидання і найбільшу висоту його піднімання.

  3. За даними задачі 2 скласти рівняння х=f(t) y=f(t) y=f(x) для далекостей х=20 м, х=40м.

КОНТОРОЛЬНА РОБОТА № 13

РУХ ПО КОЛУ ПІД ДІЄЮ СИЛИ ПРУЖНОСТІ І СИЛИ ТЯЖІННЯ

КР-13 В-1

  1. Кулька масою 1 кг, підвішена до нитки довжиною 1м, проходить, коливаючись, положення рівноваги з швидкістю 5м/сек. Чому дорівнює в цей момент сила пружності нитки?

  1. На горизонтальній поверхні обертається з швидкістю 0,9 м/сек кулька масою 0,2 кг, прикріплена до кінця динамометра. Через другий кінець динамометра проходить вісь обертання. При якому радіусі кола динамометр покаже силу 4н? Тертям кульки об горизонтальну поверхню знехтувати.

  2. Чому тіла, які обертаються, деформовані?

КР-13 В-2

  1. Відерце з водою обертають у вертикальній площині на верьовці завдовжки 0,5 м. При якій найменшій швидкості у вищій точці вода з відерця ( розміщеного в цей момент догори дном) не виливатиметься?

  2. На горизонтальній поверхні обертається кулька на дротині завдовжки 0,6 м. З якою кутовою швидкістю обертається кулька, якщо сила пружності дротини вдвічі більша за вагу кульки? Тертям кочення кульки по горизонтальній поверхні знехтувати.

  3. Монета, що котиться у вертикальному положенні ( без нахилу) , рухається прямолінійно, а нахилена повертає в бік нахилу. Чому?

КР-13 В-3

  1. Важок масою 0,5 кг, підвішений до дротини завдовжки 60 см, коливаючись у вертикальній площині, проходить положення рівноваги з кутовою швидкістю 5 сек . Визначити силу пружності дротини в цей момент.

  2. Велосипедист рухається по заокругленню з швидкістю 18 км/год, нахиляючись до вертикалі під кутом 30ᵒ. Коло якого радіуса він описує?

  3. Хлопець обертає по колу камінь на верьовці, поступово збільшуючи кількість обертів за секунду. Як пояснити «автоматичне» зростання при цьому доцентрового прискорення?

КР-13 В-4

  1. Хлопчик обертає кульку масою 50 г, прикріплену до нитки довжиною 0,8 м, у вертикальній площині. Визначити швидкість проходження кулькою верхнього положення, якщо сила пружності кульки в цей момент дорівнює 6н.

  2. Ковзанр рухається по заокругленню льодової доріжки радіусом 10м, нахиляючись до горизонту під кутом 76ᵒ. З якою швидкістю він рухається?

  3. Чому надто великі швидкості обертання деталей верстатів є небезпечними?

КР-13 В-5

  1. Гирю, підвішену до нитки, обертають у вертикальній площині так, що сила натягу нитки у верхньому положенні дорівнює нулю. З якою кутовою швидкістю проходить гиря верхнє положення? Довжина нитки 60 см.

  2. Екскаватор переносить заповнений ківш по дузі радіусом 60м швидкістю 12 м/сек ( у горизонтальній площині). На який кут від вертикалі відхилився б трос з ковшем, якби його не утримував спеціальний трос?

  3. Що більше: сила тиску автомашини на дорогу чи сила тяжіння автомашини? Чому? (Розглянути випадки опуклої, вгнутої та горизонтальної дороги).

КР-13 В-6

  1. Камінь вагою 10 н, прив’язаний до дротини завдовжки 40 см, обертається у вертикальній площині, проходячи нижнє положення з швидкістю 2 м/сек. Розрахувати пружну силу дротини в цьому положенні.

  2. З якою силою в горизонтальному напрямі тисне вагон трамвая на зовнішню рейку, якщо він рухається по заокругленню радіусом 12 м з швидкістю 7,2 км/год? Вага вагона 180 кн. Як зміниться сила тиску від збільшення швидкості руху в 3 рази?

  3. Чи можна вважати правильним твердження : « Тіло утримується на коловій траєкторії дією доцентрової сили» ?

КР-13 В-7

  1. Кулька, підвішена на нитці довжиною 40 см, обертається у вертикальній площині, проходячи нижнє положення з кутовою швидкістю 5 сек. Сила пружності нитки в цьому положенні 2 н. Яка маса кульки?

  2. З якою швидкістю рухається вагон у горизонтальній площині по заокругленню радіусом 400 м, якщо маятник, підвішений на нитці у вагоні, відхилився від вертикалі на 6ᵒ?

  3. Чому запущений штучний супутник Землі через деякий час знижується в густіші шари атмосфери?

КР-13 В-8

  1. Автомашина масою 10m рухається по вгнутому мосту з радіусом кривизни 100м. З якою силою тисне автомашина на міст у нижній його точці при швидкості руху 15м/сек? Порівняти силу тиску автомашини на міст із силою пружності деформованого моста.

  2. Визначити кут нахилу велосепидиста до вертикалі, якщо він рухається з швидкістю 18 м/сек по колу радіусом 40м.

  3. Утримуване рукою відро з водою обертається у вертикальній площині з такою швидкістю, що вода з нього не виливається. Чому?

КР-13 В-9

  1. Автомашина масою 2m рухається по опуклому мосту, що має радіус кривизни 40 м, з швидкістю 36 км/год. З якою силою автомашина тисне на міст у його верхній точці? З якою силою міст діє на автомашину?

  2. Поїзд рухається по заокругленню радіусом 400м. Ширина колії 1524 мм. На скільки зовнішня рейка має бути розміщена вище за внутрішню, щоб сила тиску була напрямлена перпендикулярно до рейок? Швидкість руху 54 км/год?

  3. Під дією яких сил виникає доцентрове прискорення, якщо: а) кулька з ниткою рухається по колу в горизонтальній площині; б) супутник обертається навколо Землі; в) кулька обертається на нитці у вертикальній площині?

КР-13 В-10

  1. З якою найбільшою швидкістю автомашина може пройти верхню точку опуклого моста радіусом кривизни 50 м? Що при цьому показуватиме при цьому закріплений в автомашині динамометр з підвішеним до нього важком?

  2. Мотоцикліст рухається з швидкістю 72 км/год по горизонтальній площині, описуючи коло радіусом 100 м. Визначити коефіцієнт тертя коліс об дорогу і кут нахилу мотоцикліста до вертикалі.

  3. Чи може тіло при криволінійному русі рухатись з однаковою швидкістю? Рухатись рівномірно? Рухатись без прискорення?

КР-13 В-11

  1. Автомашина масою 5m рухається по опуклому мосту з радіусом кривизни 40м. Визначити швидкість автомашини у верхній точці 41 кн.

  2. Вантаж масою 0,10 кг, підвішений до шнура довжиною 1,0 м рухається рівномірно по колу в горизонтальній площині так, що шнур описує конічну поверхню і відхиляється від вертикалі на 60ᵒ. Визначити силу, яка надає вантажу доцентрового прискорення, і період обертання вантажу.

  3. Камінь на вірьовці обертають у вертикальній площині по колу. Чи однакові будуть доцентрові прискорення у найвищій та найнижчій точках кола? Чи однакові натяги вірьовки в цих точках?

КР-13 В-12

  1. Літак описує «мертву петлю» радіусом 200м у вертикальній площині. Маса льотчика 70 кг. Розрахувати величину сили, що притискує льотчика сидіння у найвищій точці петлі, якщо швидкість літака в цей момент 360 км/год.

  2. Визначити пружну силу каната гігантських кроків, якщо вага людини 700н і канат утворює із стовпом кут 45ᵒ. З якою швидкістю обертатимуться гігантські кроки, якщо довжина вірьовки 5 м?

  3. Як залежить сила, що спричиняє доцентрове прискорення( доцентрова сила), від радіуса: прямо пропорційна чи обернено пропорційна радіусу?

КР-13 В-13

  1. Велосипедист рухається по «мертвій петлі» радіусом 6м з швидкістю у верхній її точці 8 м/сек. Маса велосипедиста 90 кг. Чому дорівнює сила тиску велосипедиста на полотно петлі у верхній точці?

  2. Зовнішня рейка розміщена на 3,5 см вище від внутрішньої. Ширина колії 1,524 м. Середня швидкість руху вагона 30 км/год. Який радіус заокруглення колії?

  3. Чому кульки відцентрового регулятора, якщо якщо збільшити кутову швидкість обертання вала, віддаляються від нього, а коли зменшити – наближаються до вала?

КР-13 В-14

  1. Швидкість кульки масою 0.2 кг у верхній точці шкільної «мертвої петлі» радіусом 20 см 1 м/сек. Чому дорівнює сила тиску кульки на петлю? Чи пройде кулька «мертву петлю»?

  2. Тіло прив’язане до шнура 0,5 м і обертається по колу в горизонтальній площині так, що шнур, утворюючи з горизонтом кут 60ᵒ, описує конус. Визначити лінійну швидкість тіла.

  3. Чи може рух кульки на нитці по колу у вертикальній площині бути рівномірним? Відповідь обґрунтувати.

КР-13 В-1

1. Швидкість кульки масою 0,2 кг у верхній точці шкільної «мертвої петлі» 4 м/сек. Чому дорівнює сила тиску кульки на петлю у верхньому положенні? Чи виконає кулька «мертву петлю»?

2. На який кут від вертикалі відхилиться стержень з кулькою відцентрового регулятора, якщо довжина стержнів 15 см, а вісь регулятора робить 120 об/хв.?

3. Чи рухатиметься тіло по колу, якщо прикладена до нього в радіальному напрямі до центра

КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 14

Статика

КР-14 В-1

1.Вертикальну силу 24 н розкласти на дві складові, з яких одна, горизонтальна дорівнює 32 н. Визначити величину другої складової розрахунком і графічно.

2. Дошка вагою 90н підперта на (одну третью) її довжини. Яку силу треба прикласти до її короткого кінця, щоб утримати дошку в рівновазі, вважаючи, що її вага прикладена до середини?

3. Чому кулька на опуклій підставці, якщо її відхилити на невелику від рівноважного положення, віддаляється далі від цього положення? Відповідь обґрунтувати.