Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dip_bak_ukr.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
576.51 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

УКРАЇНИ

ДОНБАСЬКА ДЕРЖАВНА МАШИНОБУДІВНА АКАДЕМІЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ

БАКАЛАВРА

(ДЛЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 6.050503 )

Затверджено

на засіданні кафедри «Автоматизовані

металургійні машини й устаткування»

Протокол № 5 від 29.01.2011 р.

Краматорськ ДДМА 2011

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

УКРАЇНИ

ДОНБАСЬКА ДЕРЖАВНА МАШИНОБУДІВНА АКАДЕМІЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ

БАКАЛАВРА

(ДЛЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 6.050503 )

Краматорськ ДДМА 2011

УДК 621.771

Методичні вказівки до виконання дипломного проекту бакалавра для студентів спеціальності 6.050503 «Металургійне обладнання» /Укл.:Доброносов Ю.К.- Краматорськ: ДДМА, 2011.- 36c.

Визначено вимоги до змісту й оформлення дипломного проекту, обсяг графічної частини й пояснювальної записки, послідовність його виконання.

Укладач Доброносов Ю.К., доцент

Рецензент

  1. 1 Загальні положення

1) Дипломний проект бакалавра - випускна робота студента, на основі якої державна екзаменаційна комісія вирішує питання про присвоєння студентові кваліфікаційного рівня «бакалавр».

2) Дипломний проект бакалавра є навчальною кваліфікаційною роботою студента, у результаті якої він підсумовує й поглиблює знання, отримані при проходженні курсів навчального плану бакалавра, підвищує свою кваліфікацію придбанням додаткових відомостей, удосконалює навички самостійного рішення конкретних технічних, наукових, економічних і організаційних завдань. У результаті виконання дипломного проекту з'ясовується підготовленість студентів для самостійної роботи в умовах сучасного промислового виробництва.

3) Дипломний проект бакалавра, як правило, є продовженням розробок (досліджень), початих студентом у рамках курсового проектування й НДРС у попередніх триместрах.

При підборі тем дипломних проектів враховуються пропозиції підприємств на розробку реальних і необхідних для виробництва об’єктів. Такі проекти виконуються за заявками підприємств, при цьому обсяг і зміст приводяться у відповідність із вимогами до дипломного проекту.

4) Темою дипломного проекту бакалавра може бути проект нової або проект реконструкції діючої машини із приводом або обладнання дільниці основної машини прокатного стану чи агрегату, окремого агрегату чи машини доменного або сталеплавильного цехів. Спеціальною частиною проекту може бути проект нової або проект реконструкції діючої машини, її окремих вузлів і механізмів або її приводу, механічного обладнання окремої зони чи дільниці агрегатів металургійного виробництва, що забезпечує певну стадію технологічного процесу.

5) Теми дипломних проектів, завдання на їхнє виконання видаються відповідно з урахуванням індивідуальних здатностей студентів. Вони повинні відбивати сучасні тенденції науки і техніки, прогресивні технології металургійного виробництва, сучасні конструкції металургійного устаткування. Завдання на дипломне проектування повинне бути спрямоване на одержання нових і практично корисних рішень, що сприяють підвищенню техніко-економічних показників виробничих процесів, поліпшенню якості металопродукції, що випускається, поліпшенню умов праці персоналу, зниженню витрат на виготовлення й експлуатацію устаткування.

6) Тема дипломного проекту бакалавра визначається остаточно перед переддипломною практикою. При цьому призначаються керівники практики й дипломного проектування, вказується місце проходження переддипломної практики відповідно до теми дипломного проекту .

Керівник дипломного проектування видає студентові завдання по вивченню в період переддипломної практики виробництва, по збиранню матеріалів до проектування.

7) Завдання на дипломний проект бакалавра складається керівником дипломного проектування індивідуально для кожного студента, затверджується завідувачем кафедрою й видається студентові перед початком переддипломної практики.

Завдання на дипломний проект бакалавра разом з методичними вказівками відбиває основний зміст дипломного проекту і його обсяг, містить основні дані, необхідні для виконання проекту, особливі вимоги до розробки окремих розділів, терміни виконання роботи.

Завдання на дипломний проект бакалавра оформляється на спеціальному бланку. Зразок завдання наведено у додатку А.

8) Робота студента над дипломним проектом бакалавра починається з моменту видачі кафедрою завдання на дипломне проектування. Переддипломна практика є періодом пророблення декількох варіантів виконання дипломного проекту й вибору найбільш доцільного варіанта.

9) Керівник дипломного проекту бакалавра складає календарний план-графік виконання роботи, затверджений завідувачем кафедри; щомісяця інформує кафедру про хід виконання плану-графіка; рекомендує студентові необхідну основну літературу, довідкові й архівні матеріали, інші джерела по темі, проводить систематичні, передбачені розкладом консультації, перевіряє виконання роботи ( вроздріб або в цілому). Типовий календарний план виконання роботи наведений у додатку Б.

Контроль за ходом виконання дипломного проекту керівник здійснює на основі робочого зошита з дипломування, у якій записує завдання згідно календарного плану на період між консультаціями. На консультації студент-дипломник звітує про виконання завдання. Таким чином, консультація є обов'язковим видом занять на період дипломування. Консультації носять індивідуальний характер. Графік консультацій розробляється для кожного студента й вивішується на дошці інформації кафедри.

10) Кафедра встановлює термін періодичного звіту студентів з виконання дипломного проекту. Для цього проводяться огляди дипломних проектів, на яких оцінюється ступінь виконання проекту, її відповідність календарному плану роботи, прийняті нові рішення й можливість їхньої реалізації.

Результати оглядів повідомляються деканові факультету.

11) При виконанні дипломного проекту студент керується даними методичними вказівками, матеріалами переддипломної практики, пропозиціями й порадами керівника дипломного проекту й консультантів зі спеціальних питань. При цьому керівник здійснює контроль за правильністю загального напрямку проектування, допомагає студентові в рішенні принципових питань, надаючи йому більшу самостійність при розробці теми роботи, усіляко заохочуючи прояв творчої ініціативи.

12) Закінчений дипломний проект підписується автором, консультантами й представляється керівникові. За прийняті в проекті технічні й наукові рішення, правильність обчислень і висновків відповідає студент - автор проекту.

13) Керівник дипломного проекту після детального перегляду всіх матеріалів підписує пояснювальну записку й креслення, представляє їх завідувачеві кафедри зі своїм письмовим висновком.

14) Підписаний керівником дипломний проект проходить нормоконтроль для оцінки відповідності вимогам нормативної документації.

15) Після ознайомлення з дипломним проектом, висновком керівника й нормоконтролера завідувач кафедри вирішує питання про допуск проекту до захисту, ставить свій підпис на титульному аркуші.

У випадку, якщо завідувач кафедри не вважає за можливе допустити студента до захисту дипломного проекту, це питання розглядається на засіданні кафедри за участю керівника дипломного проекту. Протокол засідання кафедри представляється через декана факультету ректорові академії.

      1. Готовий дипломний проект направляється на рецензію до незалежного фахівця, що протягом 2 днів знайомиться із проектом і дає рецензію за встановленою формою

17) Завідувач кафедрою знайомить із рецензією студента-дипломника

і направляє дипломний проект із рецензією в Державну екзаменаційну комісію (ДЕК) для захисту.

16) Захист дипломного проекту проводиться на відкритому засіданні ДЕК. Для повідомлення змісту дипломного проекту студентові надається не більше 20 мінут.

Креслення й плакати на час захисту повинні бути розміщені в порядку, що відповідає послідовності викладу доповіді, на щитах. Для демонстрації плакатів допускається використання графо- або відеопроектора. Пояснювальна записка здається комісії.

На публічному захисті дипломного проекту може бути присутній кожен бажаючий і студентові можуть задаватися будь-які питання по суті роботи.

17) Рішення ДЕК про оцінки проектів, а також про присвоєння кваліфікації й видачі диплома бакалавра приймаються ДЕК на закритому засіданні відкритим голосуванням більшістю голосів членів комісії, що брали участь у засіданні. При рівному числі голосів голос голови є вирішальним.

При визначенні оцінки приймається в увагу рівень теоретичної й практичної підготовки студентів.

Критерії оцінювання захисту наведено в додатку В

Рішення Державної екзаменаційної комісії про присвоєння студентові, що захистив дипломний проект , кваліфікації бакалавра оголошується наприкінці засідання ДЕК. Потім воно оформляється наказом по академії, а студентові видається диплом.

18) У тих випадках, коли захист дипломного проекту визнається незадовільним, ДЕК встановлює, чи може студент представити до повторного захисту ту ж роботу з доробками або ж зобов'язаний розробити нову тему, що встановлюється кафедрою.

19) Студент, що одержав при захисті дипломного проекту незадовільну оцінку, відраховується з академії й направляється на роботу в порядку, установленому для молодих фахівців.

У цьому випадку студентові видається академічна довідка встановленого зразка.

20) Студент, що не захистив дипломний проект , допускається до його повторного захисту протягом трьох років після закінчення академії при поданні позитивної характеристики з місця роботи, що відповідає профілю підготовки в академії.

21) Студентам, що не захистили дипломний проект із поважної причини (документально підтвердженої), ректором академії може бути подовжений строк навчання до наступного періоду роботи ДЕК, але не більше одного року.

22) Після захисту на засіданні ДЕК дипломні проекти в повному обсязі передаються для зберігання в архів. Вилучення окремих креслень або аркушів пояснювальної записки із проектів строго заборонено. Відповідальність за своєчасну передачу проектів, їхнє зберігання несе секретар ДЕК.

23) Дипломні проекти, що зберігаються в архіві, можуть видаватися в тимчасове користування лише представникам кафедри й тільки з письмового дозволу ректора (проректора) академії.

24) Дипломні проекти, що впроваджуються у виробництво, або використовуються в НДР чи при проектуванні об'єктів іншими підприємствами, передаються в тимчасове користування (або для зняття копії) за офіційним запитом керівника підприємства з письмового дозволу ректора (проректора) академії.

25) Дипломникові дозволяється, за його бажанням, зняти копію зі свого дипломного проекту .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]