Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
57
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
67.07 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

Н А К А З

05.05.2003  № 192

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

21 травня 2003 р.

за № 383/7704

Про затвердження Інструкції про порядок проведення медикаментозного штучного переривання вагітності ранніх строків шляхом застосування препаратів міфепристону та мізопростолу й інших зареєстрованих в Україні препаратів аналогічної дії

     ( Зміни в текст не внесені. Додатково див. Постанову

                                 Національного банку України

      N 99 від 31.03.2005 )

Відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров'я, з метою упорядкування проведення штучного переривання вагітності ранніх строків медикаментозним методом  НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Інструкцію про порядок проведення медикаментозного штучного переривання вагітності ранніх строків шляхом застосування препаратів міфепристону та мізопростолу й інших зареєстрованих в Україні препаратів аналогічної дії (додається).

2. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь охорони здоров'я обласних, Севастопольської міської державних адміністрацій, Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської міської державної адміністрації забезпечити виконання наказу щодо медикаментозного переривання вагітності ранніх строків.

3. Першому заступнику головного державного інспектора України з контролю якості лікарських засобів Варченку В.Г., начальнику управління організації медичної допомоги дітям і матерям Моісеєнко Р.О.:

3.1. Здійснювати державний контроль за роботою суб'єктів господарювання з питань забезпечення якості лікарських засобів антипрогестинової дії (міфепристон) та простагландинів E1 (мізопростол) й інших зареєстрованих в Україні препаратів аналогічної дії у процесі їх зберігання, транспортування, реалізації та медичного застосування.

3.2. Ураховуючи біоетичні проблеми застосування препаратів для медикаментозного штучного переривання вагітності, забезпечити внесення змін і доповнень до цього наказу в разі реєстрації в Україні препаратів аналогічної дії.

4. Начальнику Головного управління освіти, науки та інформаційно-аналітичного забезпечення Волосовцю О.П. забезпечити підвищення кваліфікації лікарів-акушерів-гінекологів щодо методу проведення медикаментозного штучного переривання вагітності ранніх строків шляхом застосування препаратів антипрогестинової дії (міфепристон) та простагландинів E1 (мізопростол) й інших зареєстрованих в Україні препаратів аналогічної дії в закладах післядипломної освіти згідно із заявками закладів охорони здоров'я.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Державного секретаря Орду О.М.

Міністр

А.В.Підаєв

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров'я України

05.05.2003  № 192

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

21 травня 2003 р.

за № 383/7704

ІНСТРУКЦІЯ

про порядок проведення медикаментозного штучного переривання вагітності ранніх строків шляхом застосування препаратів міфепристону та мізопростолу й інших зареєстрованих в Україні препаратів аналогічної дії

1. Медикаментозне штучне переривання вагітності ранніх строків шляхом застосування препаратів міфепристону та мізопростолу й інших зареєстрованих в Україні препаратів аналогічної дії (надалі - медикаментозний аборт) проводиться за бажанням жінки в разі вагітності в терміні до 49 днів з першого дня останньої менструації.

2. Медичні протипоказання щодо медикаментозного аборту визначаються згідно з Інструкціями про медичне застосування лікарських засобів міфепристону та мізопростолу (інформація для лікарів), затвердженими наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29.07.2002 № 289 "Про державну реєстрацію лікарських засобів".

3. Лікар-акушер-гінеколог акредитованого лікувально-профілактичного закладу будь-якої форми власності, який має змогу надавати невідкладну хірургічну допомогу:

а) здійснює письмове направлення вагітної для проведення медикаментозного аборту;

б) проводить бесіду про особливості цього методу переривання вагітності, можливі його наслідки, ознайомлює з Інформаційним листком для пацієнтки щодо медикаментозного штучного переривання вагітності ранніх строків шляхом застосування препаратів міфепристону та мізопростолу й інших зареєстрованих в Україні препаратів аналогічної дії (додаток 1) з обов'язковим заповненням Згоди на проведення медикаментозного штучного переривання вагітності ранніх строків шляхом застосування препаратів міфепристону та мізопростолу й інших зареєстрованих в Україні препаратів аналогічної дії (додаток 2);

в) проводить УЗД органів малого таза, аналіз крові на RW, дослідження піхвових мазків, інші клінічні аналізи і спеціальні методи при наявності показань, результати яких уносяться до Медичної карти переривання вагітності (облікова форма 003-1/о).

4. У направленні вказуються строк вагітності, назва й адреса закладу, де проводитиметься медикаментозний аборт.

5. Проведення медикаментозного аборту в неповнолітніх здійснюється з додержанням вимог статті 43 Основ законодавства України про охорону здоров'я.

6. Медикаментозний аборт здійснюється виключно за умови госпіталізації вагітної до стаціонару, у тому числі й денного, з урахуванням строку вагітності за направленням лікаря-акушера-гінеколога за наявності результатів обстеження.

7. На кожну пацієнтку, що госпіталізована до стаціонарного відділення (денного стаціонару) для медикаментозного аборту, заповнюється Медична карта переривання вагітності (облікова форма 003-1/о).

8. Медикаментозний аборт проводиться згідно з Методикою медикаментозного штучного переривання вагітності ранніх строків шляхом застосування препаратів міфепристону та мізопростолу й інших зареєстрованих в Україні препаратів аналогічної дії, зазначеною у додатку 3.

9. У зв'язку з медикаментозним абортом, проведеним жінкам на їх бажання, за умови перебування в стаціонарі видається лікарняний листок відповідно до наказу МОЗ України від 28.06.94 № 111 "Про затвердження Інструкцій про порядок проведення операції штучного переривання вагітності та про порядок проведення операції штучного переривання вагітності ранніх строків методом вакуум-аспірації", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.12.95 № 459/995.

Начальник управління організації медичної допомоги дітям і матерям

Р.О.Моісеєнко

Додаток 1

до підпункту "б" пункту 3

Інструкції про порядок

проведення медикаментозного

штучного переривання

вагітності ранніх строків

шляхом застосування

препаратів міфепристону та

мізопростолу й інших

зареєстрованих в Україні

препаратів аналогічної дії

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТОК

для пацієнтки щодо медикаментозного штучного переривання вагітності ранніх строків шляхом застосування препаратів міфепристону а мізопростолу й інших зареєстрованих в Україні препаратів аналогічної дії (Інформаційний листок)

Якщо Ви впевнені в бажанні перервати вагітність, Ви повинні знати, що цей метод потребує Вашої активної участі.

Міфепристон - медикамент, що блокує дію прогестерону - гормону, який підтримує вагітність, дає змогу перервати вагітність малого строку. Ви повинні прийняти таблетки мефіпристону не пізніше 49 доби після першого дня останньої менструації.

Переривання вагітності проводиться кваліфікованим лікарем-акушером-гінекологом.

Метод не повинен використовуватись у таких випадках:

якщо вагітність не підтверджено;

при підозрі на позаматкову вагітність;

якщо з першого дня останньої менструації минуло понад 49 днів;

при наднирковій недостатності;

при тяжкій формі бронхіальної астми;

при алергії до препаратів міфепристону та мізопростолу;

при протипоказаннях до застосування простагландинів;

при серцево-судинних захворюваннях;

якщо жінки віком понад 35 років викурюють понад 10 сигарет на день;

при нирковій недостатності;

при захворюваннях печінки;

під час грудного вигодовування.

Медикаментозне переривання вагітності має свої обмеження та незручності, про які Ви повинні знати

1. Прийняття міфепристону потребує в обов'язковому порядку прийняття мізопростолу через 36-48 годин для отримання максимального ефекту (в 95% випадків).

2. Маткова кровотеча, яка незабаром розпочинається, не є доказом ефективності методу. Вигнання плідного яйця, яке відбувається через декілька годин після прийняття мізопростолу, може бути неповним. У зв'язку з цим Вас обов'язково повинен оглянути лікар-акушер-гінеколог через 7-10 днів після застосування мізопростолу, щоб переконатися, що вагітність перервано. У разі неповного відторгнення плоду (приблизно 5%) перервати вагітність або видалити залишки плідного яйця можливо лише хірургічним шляхом.

3. Після прийняття мізопростолу з'являються болісні маткові скорочення, можлива нудота, блювання, пронос. Тому після прийняття мізопростолу 3-4 години потрібно провести в стаціонарі.

4. Які при будь-якому перериванні вагітності, у більшості випадків починається маткова кровотеча, тому Ви не повинні виїжджати в інше місто, а в разі потреби слід звернутися до стаціонару, у якому відбувалось медикаментозне переривання вагітності.

5. В окремих випадках вагітність може продовжуватись. У цьому разі Вам запропонують хірургічне переривання. Якщо Ви захочете зберегти вагітність, то не може бути аніякої гарантії з приводу повної відсутності ризику для майбутньої дитини. Порадьтеся про це з лікарем.

6. Нова вагітність можлива одразу після медикаментозного переривання. Слід застосовувати контрацепцію, оскільки у Вас не повинно бути нової вагітності протягом першого менструального циклу з моменту переривання.

7. Не забудьте повідомити Вашого лікаря про застосування антикоагулянтів, аспірину, кортикостероїдів, якщо маєте скарги або годуєте груддю та маєте будь-які з вищевказаних протипоказань.

Лікар-акушер-гінеколог   (Підпис)                      (Прізвище)

                         (Особиста печатка)

Місцезнаходження

гінекологічного стаціонару __________________________________

Телефон _____________________________________________________

Додаток 2

до підпункту "б" пункту 3

Інструкції про порядок

проведення медикаментозного

штучного переривання

вагітності ранніх строків

шляхом застосування

препаратів міфепристону та

мізопростолу й інших

зареєстрованих в Україні

препаратів аналогічної дії

ЗГОДА

на проведення медикаментозного штучного переривання вагітності ранніх строків шляхом застосування препаратів міфепристон та мізопростол й інших зареєстрованих в Україні препаратів аналогічної дії

Я, _______________________________, підтверджую, що добровільно прийняла рішення про медикаментозне штучне переривання вагітності.

- Знаю, що штучне переривання вагітності може здійснюватись як медикаментозним, так і хірургічним методами.

- Обираю медикаментозний метод переривання вагітності.

- Згодна прийняти медикаменти міфепристон 600 мг та мізопростол 400 мг й інші зареєстровані в Україні препарати аналогічної дії.

- Підтверджую, що ознайомилась з переданим мені Інформаційним листком, у якому вказані протипоказання до застосування цього методу та його особливості.

- Знаю, що якщо обрала медикаментозний метод переривання вагітності, то прийняття 3 таблеток міфепристону повинно обов'язково супроводжуватись через 36-48 годин прийняттям мізопростолу в умовах стаціонару під контролем лікаря.

- Знаю, що в разі непередбачуваних ускладнень після прийняття таблеток мізопростолу або інших зареєстрованих в Україні препаратів аналогічної дії повинна звернутись по допомогу в гінекологічний стаціонар, де мені було видано препарат.

- Контрольне відвідування лікаря через 7-10 днів після медикаментозного переривання вагітності обов'язкове.

- Знаю, що цей метод не дає 100% гарантії і у випадку неефективного медикаментозного переривання вагітності (прогресуюча вагітність) вагітність може бути перервана хірургічним шляхом.

- Попереджена, що не повинна застосовувати цей метод, якщо не впевнена, що бажаю перервати вагітність.

- Попереджена, що якщо в разі неефективного медикаментозного переривання вагітності прийму рішення про збереження вагітності, не може бути ніякої гарантії з приводу повної відсутності ризику для майбутньої дитини.

Дата _______________________

"Прочитала і згодна"

 (підпис)                                              (прізвище)

Додаток 3

до пункту 8 Інструкції про

порядок проведення

медикаментозного штучного

переривання вагітності

ранніх строків шляхом

застосування препаратів

міфепристону та мізопростолу

й інших зареєстрованих в

Україні препаратів

аналогічної дії

МЕТОДИКА

медикаментозного штучного переривання вагітності ранніх строків шляхом застосування препаратів міфепристону та мізопростолу й інших зареєстрованих в Україні препаратів аналогічної дії

День 1

Пацієнтка з направленням звертається до акредитованого гінекологічного стаціонару, у якому проводиться медикаментозне переривання вагітності.

1. Лікар-акушер-гінеколог проводить огляд пацієнтки та гінекологічне обстеження, включаючи УЗД, для встановлення наявності та терміну маткової вагітності і заводить на неї Медичну карту переривання вагітності (облікова форма 003-1/о).

2. Лікар ознайомлює пацієнтку з Інформаційним листком, до якого занесені відомості про стаціонар.

3. Пацієнтка заповнює і підписує Згоду на проведення медикаментозного штучного переривання вагітності ранніх строків шляхом застосування препаратів міфепристону та мізопростолу й інших зареєстрованих в Україні препаратів аналогічної дії згідно з додатком 2.

4. Пацієнтка в присутності лікаря приймає 600 мг (3 таблетки) міфепристону.

5. Лікар робить запис про процедуру медикаментозного штучного переривання вагітності до Медичної карти переривання вагітності (облікова форма № 003-1/о).

День 2-3

1. Через 36-48 годин після прийняття міфепристону вагітна в присутності лікаря приймає 2 таблетки (400 мг) мізопростолу і перебуває в стаціонарі весь час до настання переривання вагітності, що відбувається, як правило, протягом 3-6 годин.

День 7-10

1. Амбулаторно лікар-акушер-гінеколог проводить огляд пацієнтки і робить запис у Медичну карту амбулаторного хворого (облікова форма 025/о).

2. Обов'язково виконується ультразвукове дослідження для підтвердження відсутності плідного яйця в порожнині матки.

3. У разі неповного видалення плідного яйця, кровомазання, що триває, проводиться діагностичне вишкрібання порожнини матки з направленням отриманого матеріалу на гістологічне дослідження.