Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая 3 курс.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
346.11 Кб
Скачать

1.2. Необхідність фінансового планування.

Основне завдання фінансового планування полягає в тому, щоб представити передбачувану виробничо-господарську діяльність підприємства і необхідні для її реалізації управлінські рішення у виробничо-господарських або фінансово-економічних розрахункових величинах і проаналізувати, як ці рішення вплинуть на доходи і витрати підприємства.

Основні завдання фінансового планування зображені на рис. 1.2.1.

Фінансове планування, чи планування платежів має справу з усіма потоками платежів. Воно необхідне для того, щоб формувати всі, хто входить і що йдуть потоки платежів усередині підприємства та між підприємством та зовнішнім середовищем з урахуванням стану платіжних засобів за один або кілька періодів. Потоки платежів та запаси платіжних коштів для фінансового планування потрібно визначати за виглядом, розміром і моменту часу їх настання виходячи з передбачуваної діяльності підприємства в планованому періоді. Це дає можливість мати інформацію про очікувані процесах платежів.

Фінансове планування є в першу чергу для збереження фінансової рівноваги підприємства, а з іншого боку перешкоджає накопиченню зайвих ліквідних коштів. Оскільки встановлювати неплатоспроможність ex - post занадто пізно, набагато більше значення надається прогнозами ліквідності та фінансового планування на підприємстві. Це необхідно для того, щоб своєчасно надавати необхідні фінансові кошти для реалізації як довгострокових, так і короткострокових рішень.

У довгостроковому плані необхідно дбати про збереження структурного фінансової рівноваги у формі узгодження потреби капіталу (інвестиції) і покриття цієї потреби (фінансування). Цей структурний фінансову рівновагу, яке можна дотримуватися з допомогою правил фінансування. У короткостроковому періоді фінансову рівновагу досягається через поточне узгодження надходжень / доходів і витрат і тим самим гарантується ситуативна ліквідність. За допомогою фінансового планування можна також контролювати ситуацію з платежами (надлишок або дефіцит платіжних засобів) і забезпечувати необхідну величину ліквідних резервів.

Фінансове планування має охоплювати всі фінансово-економічні та виробничо-господарські процеси, а отже, і всі платежі всередині підприємства і зв'язують його з зовнішнім середовищем, а саме:

  • планування потоку грошових коштів, виходячи зі стану платіжних коштів на початок періоду;

  • планування інвестицій і дезінвестицій;

  • планування зовнішнього фінансування і дефінансірованія;

  • планування резервів ліквідності для визначення бажаного стану платіжних засобів в кінці періоду.

Виконати ефективно це завдання можна тільки в рамках одночасного планування, тобто з урахуванням всіх платежів, що виникають в ході планування виробничої програми і потенціалу підприємства. Щоб зв'язати всі розрахунки Один з одним, розробляють інтегроване загальне планування на підприємстві, або систему планування. Подібне інтегроване планування, дозволяє модифікувати ці платежі з тим, щоб не виникло фінансове нерівновагу.

Інакше кажучи, фінансове планування представляє собою фінансове забезпечення господарської діяльності підприємства і створює основу для прийняття фінансових рішень. Ось чому фінансове планування є серцевиною планування на підприємстві. Крім того, взаємозв'язок планування фінансових процесів на підприємстві випливає з взаємозв'язків інвестицій і фінансування. Тому й фінансове планування пі підприємстві має бути загальним, що охоплює всі відділи та сфери його діяльності.

Фінансове планування може бути як похідним, так і первинним плануванням. Як похідне, фінансове планування виводиться з первинного планування збуту, виробництва, постачання, персоналу, інвестицій та потужностей підприємства. При первинному фінансовому плануванні йдеться про планування всіх платежів (надходжень і виплат) на підприємстві у зв'язку з виробничим плануванням.

Кількісне формування процесів на підприємстві пов'язано з фінансовим господарством, завдання якого - забезпечити певний фонд капіталу для реалізації всіх рішень. Виробничо-господарські процеси та їх зміни супроводжуються зв'язуванням капіталу і його вивільненням, тобто процесами інвестування і фінансування. Пов'язані з ними руху фінансових коштів повинні бути відображені в фінансовому плані. Фінансове планування виконує функцію обліку і переробки фінансових наслідків всіх прийнятих при плануванні виробництва рішень. Процес фінансового планування починається з отримання інформації з планів виробництва і даних аналітичного обліку. Потім ця інформація аналізується і перетворюється у фінансову інформацію. Нарешті, за допомогою прогнозування надходжень і виплат через відповідні заходи намагаються прийти до вирівнювання платежів.

Фінансове планування має бути доповнено фінансовим контролем, який являє собою систематичне, регулярне і інституціоналізованої порівняння запланованих і реалізованих (фактичних) платежів і запасів платіжних засобів. Тільки через фінансовий контроль можна визначити ефективність фінансового планування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]