Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання студентам з цивільного права.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
324.61 Кб
Скачать

Тема 2.

Завдання: 1.Вкажіть в яких країнах існують романо-германська, англо-американська, патріархальна, мусульманська, скандинавська, індуїстська та далекосхідна системи права. Відповідь подайте у формі таблиці.

Форма контролю: перевірка конспектів; усне опитування.

Тема 3.

Завдання: 1. Наведіть приклади складного юридичного факту. 2. Наведіть приклади суб’єктивного права та суб’єктивного обов’язку. 3. Наведіть приклади абсолютних та відносних цивільних правовідносин; речових та зобов’язальних цивільних правовідносин. 4. Страцев, Федоренко та Григорян ремонтували огорожу біля будинку Харченка. При цьому вони пошкодили дах сараю, який знаходився біля огорожі.. Вартість необхідного ремонту склала 340 грн. Харченко звернувся з позовом до Федоренка про стягнення 340 грн., але останній погодився заплатити лише 150 грн, оскільки шкоду заподіяв не тільки він, а і Старцев та Григорян. Визначте - Чи підлягає позов задоволенню?

Форма контролю: самостійна робота; перевірка конспектів; усне опитування.

Тема 4.

Завдання: 1. Опрацюйте документ „ Правила з питань поновлення втрачених записів актів громадянського стану”, затв. Міністерством юстиції України 3 травня 1994 р. і визначте порядок поновлення втрачених записів актів цивільного стану фізичними особами. 2. Іванов П. рибалив на морі. Човен перевернувся і він втопився. Все це трапилось на очах у чотирьох громадян, які відпочивали на березі моря. Тіло Іванова не знайшли. Дружина Іванова через 6 міс. після нещасного випадку звернулась до суду про оголошення його померлим. Суд ухвалив рішення про оголошення її чоловіка померлим. Визначте: Чи правильне рішення суду?

Форма контролю: самостійна робота; перевірка конспектів; усне опитування.

Тема 5.

Завдання: 1. Ознайомтеся із ст. 293 ЦК України “Право на безпечне для життя і здоров’я довкілля”. Дайте визначення терміну “довкілля”. Назвіть нормативно-правові акти, які закріплюють гарантії права на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Опрацюйте ці нормативно-правові акти і законспектуйте норми, які гарантують право на безпечне для життя і здоров’я довкілля. 2. Ознайомтеся із ст. 300 ЦК України “Право на індивідуальність”. Законспектуйте поняття “індивідуальність”. Визначте елементи, які можуть відображати індивідуальність фізичної особи. Розкрийте зміст права на індивідуальність. 3. Ознайомтеся із ст. 308 ЦК України “Охорона інтересів фізичної особи, яка зображена на фотографіях та в інших художніх творах”. Визначте: Яким чином може здійснюватися охорона інтересів фізичної особи, яка зображена на фотографіях та в інших художніх творах? Які існують обмеження цього права? Наведіть приклади.

Форма контролю: самостійна робота; перевірка конспектів; усне опитування.

Тема 6.

Завдання: 1. Опрацюйте нормативно-правовий акт - Закон” Закон України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 14 травня 1992 р. (в новій ред. від 30 червня 1999 р.). і дайте відповіді на питання та виконайте завдання: 1). Знайдіть норми, які закріплюють норми-дефініції: суб’єкт банкрутства, кредитор, санація, реструктуризація підприємства та законспектуйте їх. 2). Визначте повноваження державного органу з питань банкрутства. 3). З’ясуйте, які судові процедури застосовуються щодо боржника. 4). Визначте нормативно-правові акти, які регулюють провадження у справах про банкрутство. 5). Визначте наслідки визнання боржника банкрутом. 6). Визначте черговість задоволення вимог кредиторів. 7). Що розуміється під мировою угодою у справі про банкрутство? 8). До яких категорій суб’єктів підприємницької діяльності визначені особливості банкрутства?

Форма контролю: самостійна робота; перевірка конспектів; усне опитування.